Ağız kokusunun yaşamınızı etkilemesine izin vermeyin

Ağız kokusunun yaşamınızı etkilemesine izin vermeyin

Ağız kokusu (halitozis), bireylerin sosyal yaşantısını etkileyen yaygın bir sorundur. Kişinin kendine olan özgüvenini olumsuz yönde etkileyen ağız kokusu; ağız içerisinden, solunum yolu veya sindirim sisteminden gelen kokulardan kaynaklanabilir. Ağız kaynaklı kokunun nedenleri arasında; kötü ağız hijyeni, tedavi edilmemiş çürükler, dişeti hastalıkları, ağızdaki yaralar, ağız kuruluğu, uygun olmayan ve düzenli bakımı yapılmayan protezler ve dil üzerinde biriken bakteriler yer alır. Ağız kaynaklı kokuların tedavisi için; diş çürüklerinin ve dişeti iltihabının tedavisi, protezlerin yenilenmesi ve ağız içi bakteri miktarının ağız bakım yöntemleriyle azaltılması işlemleri gerekmektedir. Ağız bakımı olarak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değildir. Bakterilerin sebep olduğu ağız kokusunu önleyebilmek için diş fırçasının yanı sıra diş ipi, ara yüz ve dil fırçalarının da kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Ağız kokusu kimi zaman genel vücut sağlığındaki bir sorunun habercisi olabilir. Ağız bakımına dikkat edilmesine karşın kokudan kurtulmak mümkün olmuyorsa, bu durumda kokunun kaynağı için genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple; sinüzit, tonsillit, farenjit, rinit ve otit gibi kulak-burun-boğaz hastalıkları, gastrit, ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının araştırılması söz konusudur.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Gülin Seymen Sarı

Uzm. Dr. Dt. Gülin SEYMEN SARI, 1984 yılında Bursa'da doğmuştur. Lise öğrenimini Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında tamamlayarak Diş Hekimi Unvanı almıştır. 2009 yılında ise Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda doktora ve uzmanlık eğitimine başlamış ve 2013 yılında ''Tıbbi Bir Bitki Ekstresi Olan Ankaferd Blood Stopper'ın Yara İyileşmesi üzerine Etkisinin Histolojik ve Biyokimyasal Olarak Değerlendirilmesi'' başlıklı doktora tezi ile eğitimini tamamlayarak bilim doktoru ve uzman derecesini almıştır.  Lisans ve uzmanlık eğitimi sonrasında Acıbadem Bursa Hastanesi ve Dentistanbul Diş Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Dt. Gülin SEYMEN SARI, mesleki çalışmalarına 2015 yılından beri FSM B ...

Etiketler
Ağız kokusuna çözüm
Uzm. Dr. Dt. Gülin Seymen Sarı
Uzm. Dr. Dt. Gülin Seymen Sarı
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube