Ağız kokusu nedenleri

Ağız kokusu nedenleri

AĞIZ KOKUSU

Kötü nefes ve ağız kokusu çok yaygın bir ağız sağlığı sorunudur. Naneli şekerler, ağız spreyleri ve gargaralar kozmetik bir çözüm önerisi olarak ağız kokusu problemi ile karşı karşıya olan bireylerin hizmetine sunulmuştur. Ancak kozmetik bir sorun gibi görünen ağız kokusunun nedenlerini tartışmak daha yararlı olacaktır.

Ağız kokusu probleminin nedenlerini 2 ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

1.       Ağız içi kaynaklı olanlar

2.       Sistemik kaynaklı olanlardır.

Ağız içi kaynaklı olan ağız kokusunun nedeni ölü bakterilerin atık maddesi olan ve volatile sülfür adı verilen bir gazdır. Eğer diş ve dil yüzeyi temizlenmezse bu ağız kokusuna sebep olur. Bunun yanı sıra diş çürüğü, diş eti hastalıkları ve ağız kuruluğu da ağız kokusuna yol açabilir. Diğer ağız içi kaynaklı sebepler ise tütün mamülleri kullanma alışkanlığı, eskimiş protezler ve kokulu yiyeceklerdir.

  Ağız içi kaynaklı olmayan ağız kokusu ise bir hastalığın habercisi olabilir. Bunlar:

—Sinüzit;  Bu iltihaplanmada genze akan akıntı nefeste hoş olmayan bir kokuya neden olabilir.

—Bademcik ilhitabı (tonsillit);  Bademcik iltihabında oluşan bademcik döküntüsü ağız kokusuna sebep olabilir.

—Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları; Günümüzde sık rastlana reflü hastalığı mide asidinin yemek borusundan yukarı kaçmasına neden olarak ağız kokusuna yol açabilmektedir.

—Dildeki mantar enfeksiyonları;  Dil kökünde oluşan mantar enfeksiyonları da ağız kokusuna neden olabilir.

—Diyabet;  Özellikle Tip 1 diyabette ağız kokusu aseton kokusu ile karakterize edilir.

—Diğer sistemik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar; AIDS, hormonal bozukluklar, nörolojik bozukluklar gibi hastalıklar ve diüretik, antihistaminik ilaçların bazıları ağız kokusuna neden olabilmektedir.

İyi bir ağız bakımı yapmak ve rutin olarak diş hekimine muayene olmak ağız içi kaynaklı ağız kokusunu önlemeye yararlı olacaktır. Bunun dışında; her öğünden sonra dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak,  dil temizliğini ihmal etmemek,  tütün mamüllerinden uzak durmak ve günde en az 2 lt su içmek ferah bir nefes için yapılması gerekenlerdir.

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Burcu Şahin

Etiketler
Ağız kokusu nedenleri
Uzm. Dt. Burcu Şahin
Uzm. Dt. Burcu Şahin
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube