Ağız kokusu (halitozis)

Ağız kokusu (halitozis)

Tıp diliyle Halitozis denilen ağız kokusu şikayeti pek çok hastayı mutsuz etmektedir. Halitozis, ağız içinden kaynaklanabileceği gibi, diğer sistemlerden de kaynaklanabilir. Ağız içi nedenler diş çürükleri,diş eti hastalıkları, periodontit, kanamalı ve sıkılığını kaybetmiş diş etleri, ağız içi yaralar, yetersiz ağız hijyeni ve ağız kuruluğudur. Halitozis nedeni daha büyük oranda ağız içindeki bu patolojilerden kaynaklanır. Diş çürüklerini tedavi etmek ilk adımdır. Kokuyu oluşturan bakteriler ve onların çıkardığı birtakım gaz bileşikleridir. Öyle ise koku ile mücadelede temel mantık bu bakterilerin barındığı yerlerin elimine edilmesidir. Çürük kavitesi içinde çoğalan bakterilerin oluşmasını ve çoğalmasını önlemek için, dolgu yapılmalıdır. Diş eti kanamaları veya kızarıklığı tedavi edilmeli diş taşları temizlenmeli, gerekirse ileri tedavi ile küretaj, lazer dezenfeksiyonu yapılmalıdır.

       Ağız kuruluğu da halitozis nedenlerindendir. Tükürük bezlerinin zayıf çalışması nedeniyle oluşan ağızdaki nemin azalması, diş etlerinde ve mukozada mikro çatlaklar oluşmasına ve bu çatlaklara bakteri yerleşimine neden olur. Ağız kuruluğuna neden olacak sebep bulunmalı,ağız nemli tutulmalıdır.

        Halitozisin ağız içi kaynaklarından bir diğeri de ,ağızda bulunan kuron köprü gibi sabit protezlerdir. Daha doğru bir ifadeyle protezlerin kendisi buna neden olmaz, protezlerin oturduğu mukozanın yeterli temizlenemeyişidir. Hareketli protez kullanılıyorsa mutlaka yemeklerden sonra mutlaka çıkarılıp hekimin tarif ettiği şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Ağızda kalan dişler ve dişetleri bakımı yapılmalıdır. Köprü protez gibi sabit protezler için özel olarak satılan diş ipleri ile plak oluşumu engellenmelidir.

       Ağız dışı sebepler olarak ise sinüzit, boğaz enfeksiyonları, rinit, sindirim, böbrek,solunum sistemiyle ilgili rahatsızlıklar,metabolik rahatsızlıklar, şeker hastalığı olarak sayabiliriz. Bunların dışında kullanılan bazı ilaçlar da kokuya sebep olabilir.

     Ağız içi ve dışı sebepler ortadan kaldırdıktan sonra yapılması gereken iyi bir ağız bakımıdır. Yeterli sayıda ve nitelikte etkin bir diş fırçalama ,mutlaka diş ipi kullanımı, gerekli yerlerde ara yüz fırçası kullanımı, dil üzerinin de fırçalanması,ağız bakım gargaralarının kullanımı, varsa köprü gövdelerinin altını temizlemek için süperfloss kullanımı ve 6 ay-1senede bir diş hekimi kontrolu ile bu sıkıntıdan kurtulunabilir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sezin Süer

Etiketler
Ağız kokusu sebepleri
Dt. Sezin Süer
Dt. Sezin Süer
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube