Ağız kokusu (halitosis) nedenleri?

Ağız kokusu (halitosis) nedenleri?

Ağız kokusunun temeldeki nedeni dişler ya da dişetleri sebebiyle gelişen enfeksiyonlar olmakla beraber, kronik üst solunum yolu hastalıkları, sinüzit, bademcik enfeksiyonları (tonsillit), alt solunum yolu hastalıkları ve mideye ait problemler sebeplerinden de ağız kokusu oluşabilir. 

Çürük dişler içerisinde biriken temizlenemeyen yiyecek artıkları, çapraşık diş dizilimi sebebiyle dişler arasında biriken ve temizlenemeyen yiyecek artıkları, çıkamayan dişlerin etrafında ve üzerilerindeki dişetinin çevresinde biriken ve temizlenemeyen yiyecek artıkları ve tüm bu sebeplere bağlı gelişebilen dişeti enfeksiyonları en belirgin ağız kokusu sebepleridir. Elbette dişeti enfeksiyonlarında veya akut/kronik diş enfeksiyonlarında doku içerisinde iltihap bulunması ve bunun sızıntı şeklinde ağız içine akıyor olması da önemli bir etmendir. Özellikle sabahları kalkıldığında ağız içinde ekşimsi acımsı bir tat ve belirgin kötü bir koku görülür. Fırçalamayla kanama, dönem dönem bazı bölgelerde dişetinde görülen şişlikler, dişetiyle dişlerin birleştiği yerlerdeki dişetinin daha kırmızı ve ödemli görünümü dişeti enfeksiyonu denilen gingivitis'in belirtileridir. Bu dönemde yapılacak detaylı bir diştaşı temizliği sorunu büyümeden ortadan kaldıracağı gibi en geç 2 haftalık bir düzenli bakım sonrası neredeyse tüm problemler ilaç bile kullanmadan ortadan kalkacaktır. Dişeti problemlerinin ihmal edilmesi zamanla enfeksiyon ve diştaşlarının daha iç dokulara ulaşmasına ve tedavi uygulansa da kalıcı olabilecek doku hatta diş kayıplarına bile sebebiyet verebilmektedir. 

Ağızdaki tüm çürükler tedavi edilmiş, varolan dişeti problemleri ortadan kaldırılmış ancak hala ağız kokusu devam ediyorsa o zaman sorunun temelinde farklı sebepler olabileceği de değerlendirilmeli, Kulak Burun Boğaz, Dahiliye gibi branşlara durum anlatılarak daha detaylı tetkiklerle boğaz, sinüsler, mide ve çevre dokular daha derinlemesine incelenmelidir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Bediz Akçay

1977 yılında Samsun'da doğan Dt.Bediz AKÇAY lisans öncesi eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 

Dt.Bediz AKÇAY lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2007 yılına kadar kendi muayenehanesinde çalışmış olup daha sonrasında İstanbul Ümraniye'de bulanan Özel Sondurak Ümran Tıp Merkezi'nde mesleki çalışmalarına devam etmiştir. Şu an ise Dt.Bediz AKÇAY hastalarına yeniden Ümraniye'de bulunan kendi muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Etiketler
Ağız solunumu nedenleri
Dt. Bediz Akçay
Dt. Bediz Akçay
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube