Adolesan ve perimenapozda infertilite tedavisi yapılmalı mıdır?

Adolesan ve perimenapozda infertilite tedavisi yapılmalı mıdır?

İnsan yaşamının uzaması, sosyo-ekonomik nedenler, eğitim seviyesinin artması, geç ve ikinci evlilikler 30-40 yaşlarında çocuk sahibi olma isteğinin artmasına neden olmuştur. İleri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda da infertilite sık görülmektedir. Kadınlarda doğurganlık 30 yaşından sonra azalır; bu düşüş 35 ve 40 yaşları arasında hızlanır ve 45 yaşında neredeyse sıfıra yaklaşır. Perimenopozal geçiş dönemi, menopozdan önce normal ovulatuar siklusların azalıp menslerin bitimiyle sonuçlanan değişiklik yıllarını kapsar.

Her bir IVF siklusu için canlı doğum oranı 40 yaşında %12 iken, 45 yaşında %2'nin altındadır. Bu dönemlerde gebe kalsa bile doğumsal anomali riski ve düşük oranı artmaktadır. Perimenapozal dönemdeki gebeliklerde plasenta previa, preeklamsi, preterm eylem, vaginal yırtıklar, elektif ya da acil sezaryen, doğum sonrası hemoraji, düşük doğum ağırlıklı bebek ve ölü doğum riski artmaktadır. Bu bağlamda perimenopozal dönemde infertilite tedavisi öncesi riskler değerlendirilmeli, tedavi kararı çiftle birlikte verilmelidir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Hazer

Op. Dr. Suat HAZER, lisans öncesi öğrenimlerini İstanbul ve Ankara'da bitirdikten sonra 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992-1994 yılları arasında Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığında uçuş tabibi olarak görev yapmıştır. İhtisasını ise 1994-1998 yılları arasında yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite yan dal uzmanlığını da almış olan Op. Dr. Suat HAZER, askerlik vazifesini 1999-2009 yılları arasında Bursa Asker Hastanesi'nde, mecburi hizmet yükümlülüğünü ise 2009-2010 yılları arasında ise Etimesgut Asker Hastanesi'nde yerine getirmiştir. Op. Dr. Suat HAZER, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
İnfertilite tedavisi faydaları nedir
Op. Dr. Suat Hazer
Op. Dr. Suat Hazer
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube