20'lik dişlerin hepsi çekilmeli mi ?

20'lik dişlerin hepsi çekilmeli mi ?

Geçen zamanla birlikte kolaylaşan yiyecek bulma ihtiyacı ve insanoğlunun daha yumuşak kolay çiğnenen yemeklere olan talebi çenelerde küçülmeyle kendini göstermiş  ve eski zamanlarda sorunsuz çıkan 20'lik dişler yani üçüncü azı dişleri artık günümüz insanında yavaş yavaş yerini kaybetmeye başlamıştır. Çenelerde küçülme sebebiyle insan ırkında gerekli genişliğin kaybolduğu 20'lik diş bölgesinde dişler oluşumunu tamamlamakta ama sürme aşamasında sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. 

Tamamıyla sürebilmiş karşılığındaki azı dişi ile örtüşen 20'lik dişlerin çekimine gerek yoktur. Normal olarak diş dizisine katılmış bu dişler diğer dişlerden farksız fonksiyonlarını sürdürürler. Ancak yarısı dişetinden sürmüş, yarısı çene kemiğinde gömülü kalmış veya tümü içerde gömülü olan 20'likler  ağız içinde herzaman sorun çıkarmaya meyillidir. Dolayısıyla apseleşmiş sonrasında antibiyotik ile baskılanmış dişleri iyileşmiş olarak kabul etmek yanlış olacaktır. Cerrahi müdahale ile çekimi sağlandıktan sonra hasta rahatına kavuşacaktır. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Semih Demircioğlu

Dr. Dt. Semih DEMİRCİOĞLU, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Daha sonra Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini de tamamlayarak Diş Protez Uzmanı olmuştur. Mesleki felsefesini, diş rahatsızlıkları konusunda tüm çabasını hastalarının tam konforunu sağlamak ve rahatına kavuşturmak üzerine kurmuş olan Dr. Dt. Semih DEMİRCİOĞLU, mesleki çalışmalarına Ankara - Çankaya'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
20lik diş
Dr. Dt. Semih Demircioğlu
Dr. Dt. Semih Demircioğlu
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube