İF
Soru Sahibi
9 Mayıs 2020 17:03

Erkek kardeşimin kız olma isteği?

Merhaba 5 yaşında bir kardeşim var erkek. Biraz korkak ve takıntılı. Bir süredir de ben kızım adım artık Pelin demeye başladı. Biz ne yapacağımızı bilemedik normal bir süreç mi yoksa bir gariplik mi var anlayamadık. Ya sakallarım çıkarsa diye ağlamaya başladı bu sabah istemiyormuş sakal. Benim makyaj malzemelerime meraklı. Kızlar saçlarını tırnaklarını uzatır bende artık uzatacağım kestirmem diyor oje sürmek istemiş. Biraz beni kıskanıyor ve korkak erkekler Korkmaz deyince ben korkarım diyor. Kız olmak ne demek diye sorduğumuzda güzel bir şey demek annede kızlara tatlı diyor bencede kızlar çok tatlı dedi erkekler çirkinmiş. Yaşıtlarına göre biraz küçük büyük görünen erkek çocuklarından çekinir. Ama kız çocuklarını görüncede bir utanıyor sıkılıyor yanlarına pek yanaşmaz. Arabalarla oynamayı çok seviyor bu güne kadar kıyafetlerinde felan hiç kız şeyleri dikkatini çekmedi yemek yapmayı anneme evde yardımcı olmayı seviyor bu konularda onu hiç kısıtlamadık istediği oyuncakları aldık. Etek alın bana diye bir talebi oldu geçenlerde. Bazı anlarda söylüyor bunu normalde erkek olduğunun farkında babasıyla vakit geçirmeyi sever tıraş olurken onu taklit ettiği de oldu. Anlayamadık endişelenmemiz gerekiyor mu bu konuda? böyle çocuklar kendilerini erken yaşta fark ederlermiş onu yanlış yönlendirmekten korkuyoruz. Sizce kendini kız gibi mi hissediyor?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Psikolojik Danışman , Pedagoji , Aile Danışmanı

merhabalar fatma hanım, cinsel kimlik bozuklukları olarak tanımlanan durum kişinin biyolojik kimliği ve cinsel kimliğine ait rolden rahatsız olma ve karşı cinsten olma arzusu olarak tanımlanır. Tanı en erken ergenlik döneminden itibaren konabilir ancak çocukluk döneminden itibaren çocuklarda ön belirtiler gözlemlenebiliyor. Kardeşinizin yaşıtlarına göre daha küçük göründüğünü belirtmişsiniz. Belki de erkek çocukları tarafından okulda dışlanıyor ise, bu nedenle de kız çocuklarıyla cinsel kimlik açısından özdeşim kurma arzusu gelişmiş olabilir. Bu durumun başka nedenleri de olabilir. Mutlaka bir uzmandan yardım almanızı öneriyorum. Kardeşinizin ruhsal durumu analiz edilmesi , bu durumun altında psikolojik bir sorun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Sevgiyle Kalın Sevgiyle Kalın Bununla birlikte anne ve babanızın kardeşinizle kurduğu ilişkiyi analiz etmekte önemli. Bu yaş dönemi erkek çocuğun baba ile özdeşim kurduğu bir dönemdir. Babanız kardeşiniz ile sağlıklı bir duygusal bağ kurabiliyor mu?

22 Mayıs 2020 12:59
İF
Soru Sahibi

Hayır sanırım sürekli bağırdığından şikayet ediyor bazen kardeşim. Birde ölüm ve bununla bağlantılı büyüme korkusu var. Askere gitmek istemiyorum ölücem diye ağlıyor televizyonda dahil en ufak bir şey gördüğünde mesela. Ya da sakallarının çıkmasını istemiyor. Erkeklikle alakalı şeylere vurgu yapıldığında biz bunu yapmamaya özen gösteriyoruz ama bilmeyen insanlar bunu yapabiliyor ve kardeşim de etkileniyor ve karşı çıkıyor ben kızım diyerek. Çok korkak belki bu korkaklığı onu buna itiyor. Beni de kıskanıyor anneminde kızları daha çok sevdiğini düşünüyor. Aslında erkek çocuklarla arkadaşlık kuruyor onların yaptığını yapmaya çalışıyor korkusunu dışarıda atabiliyor biraz kendini yetersiz görüyor sanırım. Bende okb var onda da olmasından şüpheleniyoruz. Bu önüne alınabilir bir durum mudur? Değişebilir mi zamanla?nasıl davranmalıyız bizde şaşırdık. Dışarıdan yardım da alamıyoruz şu dönemde hem maddi olarak hemde virüs yüzünden sıkıntılıyız. Bazıları diyor ki değişebilir bazıları diyor ki bu yaşlarda ortaya çıkar böyle şeyler ve değişmez. En azından şimdilik bu anlattıklarıma nazaran bize bir kaç tavsiyede bulunabilir misiniz?

23 Mayıs 2020 01:20
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Psikolojik Danışman , Pedagoji , Aile Danışmanı

merhabalar fatma hanım, karşı cinsle özdeşim kurma arzusu kardeşinizin edindiği sosyal deneyimlerle ilgili olabilir. Babasıyla sağlıklı bir bağ kuramayan çocukların sosyal ilişkilerinde de bozulmalar gözlemleyebiliyoruz. Kardeşiniz kaygılı ve özgüven eksikliği yaşayan bir çocuk ise, bu nedenle erkek arkadaşlarıyla arkadaşlık kurmakta zorlanıyor olabilir. Bu nedenle 'iç dünyasında kız olursam, dışlanmam, kız arkadaşlarım beni erkekler gibi dışlamaz' gibi bir çıkarımda bulunuyor olabilir. Öncelikle babanız kardeşinizle sevgi ve ilgi dolu vakit geçirmeye özen göstermelidir. Ancak bu sorunlar kardeşinizin yaşı büyüdükçe artmaya devam edecektir, kendiliğin düzelmesi söz konusu değildir. Mutlaka uzman desteği almanızı öneriyorum. Sevgiyle Kalın

8 Temmuz 2020 15:25
Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Uzm. Pedagog Elda Tatlı Psikolojik Danışman , Pedagoji , Aile Danışmanı

Yazar toplam 15 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Çocuk cinsel eğilimi Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Eğitim aşaması Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Lütfen bakar mısınız Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Normal mi acaba Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Tuvalet alışkanlığı Uzm. Pedagog Elda Tatlı
Pedagoji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube