Romatoloji - Sorular ve Uzman cevapları

Seçtiğiniz kategorilerde uzmanlarımız tarafından toplam 29 soru cevaplandı.

Ana ve anti tpo testi

Merhabalar sağ göğsümün altında batma ve şişlik hissiyle Dahiliye doktoruna başvurdum. Aynı zamanda hipotiroidi hastasıyım. Doktor kan tahlili istedi sonucunda sedimentasyonum 42 çıktı. Yüksek çıktığı için doktorum ana ve anti tpo testi yaptırdı. Ana sonucumda sınır değerde granüler paternde İFA yöntemiyle 1/100 dilüsyonda çalışılmıştır yazmakta. Anti tpo sonucumda ise <3,00 açıklama negatif yazmaktadır. Lupus hastası olabilir miyim ? Sonuçlar hakkında bilgi verir misiniz?

22 Ekim 2021 00:01
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

SLE ve Askerlik.

Hocam 24 yaşında erkek hastayım. Askerlik görevime gitmek istiyorum ama SLE hastasıyım. Bakırköy E.A.H ta kontrollerim yapılıyor. 410mg proteın kacagı suanda birazcık problem gibi görünen tek sonuç... üre, kreatinin, WBC düzeylerim normal sınırlar içinde... C3 ve c4 te aynı şekilde normal sınırlar içinde. Sizce askere gitmeme bu güzel sonuçlara rağmen engel var mıdır ? ( SLE bana ciddi bir sorun yaşatmadı teşhis edildiğinden beri)

14 Temmuz 2021 06:45
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

Kronik yorgunluk ve ağrı

Meraba hocam,son bir buçuk yıldır vücudumda ciddi ağrılarım oluyor.sabah sanki bütün gece çalışmış gibi yorgun ve halsiz kakıyorum.lenflerimde şişlikler oluşuyor fakat enfeksiyon değerlerim normal çıkıyor.ana 1/100 (+) ve pcna (++) testlerim pozitif çıktı.yüzümde ve vücudumda kızarıklıklar oluyor.ileriki dönemde lupus olma ihtimaliniz yüksek dediler.fibromiyalji tanısı koydular.gitmediğim doktor kalmadı neredeyse fakat ağrılarıma yorgunluğuma bir çare bulamadım.bu durum artık paikolojimi etkilemeye başladı.bu kadar şikayet neden olabilir sizce?

22 Mayıs 2021 21:55
Doç. Dr. Metin Işık Doktora Sor

Doç. Dr. Metin Işık tarafından cevaplandı.

Romatizmal hastalıklar

SM antijen pozitif ve u1 rnp pozitifliği var.. ana , anti DNA , kompleman değerleri, idrar , CRP vs diğer tüm tahlilleri normal .. herhangi bir belirti yok klinik olarak..eklem ağrıları yok,güneşe hassasiyet vs.. dahiliye doktoru romatolog ile görüştü.. romatolog şikayet olursa gelsinler demiş.. hiç bir şikayet şuan için yok.. tek SM pozitifligi ve rnp pozitifliği var.. ne yapsak hocam.. lupus tanısı koymak için yeterli mi bu iki sonuç ? Şikayet olmasını mı bekleyelim ? İlginiz için şimdiden teşekkürler 🙏

7 Mayıs 2021 21:05
Doç. Dr. Metin Işık Doktora Sor

Doç. Dr. Metin Işık tarafından cevaplandı.

ANA İFA TESTİ POZİTİF

merhaba. 1 ay önce bacaklarımda, belimde ve kasıklarımda sızlama, ağrı, yanma ve ellerimde güç kaybı gibi şikayetlerle doktora gittim. ANA İFA ANTİ NÜKLEER ANTİKOR testim pozitif çıktı.1 POZİTİF GRANÜLER BOYANMA BULUNMAKTADIR (SONUÇLAR 1 POZİTİF İLE 4 POZİTİF ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR) yazıyor. Bu şikayetlerimin yanında iştahsızlık, boğazımda yumru hissi, karna bıçak saplanması, ağızda sabun tadı gibi bir tat ve vücudumdaki damarlarda belirginleşme var. internette bazı kanserlerin de ana testinin pozitif çıkmasına neden olduğu yazıyor. Ben hangi bölüme gitmeliyim? ne yapmalıyım?

8 Şubat 2021 11:31
Doç. Dr. Metin Işık Doktora Sor

Doç. Dr. Metin Işık tarafından cevaplandı.

Sedimentasyon

Merhaba. 21 yaşındayım. Tam tanı konmayan romatolojik hastalığım var. Lupus veya sjögrenden şüpheleniliyor. Sedimentasyon tahlilim 7-8 civarındayken bu sefer 22 çıktı. Bu bir sorun teşkil eder mi? Yanıtlarsanız sevinirim. İyi günler.

6 Şubat 2021 12:02
Uzm. Dr. Senem Tekeoğlu Doktora Sor

Uzm. Dr. Senem Tekeoğlu tarafından cevaplandı.

Sle, Dle ve romatoid hastalıklar üzerine şüphe

Merhaba iyi günler size bir sorum vardı. Bundan yaklaşık 1.5 - 2 sene önce yüzümde hafif kızarıklıklar ve dökülme başladı. Ardından Dermatoloji doktoru seboreik dermatit tanısı koyarak kortikosteroid grubu pomad krem ve oral ilaç vermişti. Ardından kızarıklık hafif bir artış gösterdi ve yazın kumsalda güneşlenlem ve yüzmemle kabarıklık oluşup arttı. Ardından sonbahar ayı ve kışa doğru farklı bir dermatoloji doktoruna gittim ve geçici ilaçlarla hafifledi fakat su ve sabunla yıkamamdan sonra kısa süreli yüzümde kızarma ve yanma hissedebiliyorum. Size sorum ise şu şekilde olacaktı. Benim bu yüzümdeki kızarma lupus belirtisi olabiilir mi? Geçen hafta ANA ELİSA testi yaptım ve sonuç pozitif çıktı Testin yalancı pozitif olabilme ihtimali veya sağ...

28 Kasım 2020 21:08
Uzm. Dr. Senem Tekeoğlu Doktora Sor

Uzm. Dr. Senem Tekeoğlu tarafından cevaplandı.

Lupus Şüphesi

Merhaba, 11 ay önce yüzümde kelebek şeklinde bir kızarıklık oluştu ve yüzüm yanıyordu. Kortizol içeren yanık kremi dermatolog yazdı ve lupustan şüphelendi. Kan tahlillerimin sonucunda Ana pozitiflği *** *** ** çıkmıştı. 1 ay sonra romatolojiye randevu alabildiğim için diğer antidsNa testlerini vs geç yaptım. Şu an kan tahlillerimi tekrar yaptım kontrol amaçlı. Ana pozitifliği var Kaba benekli 1:1280 antids Dna 11.4 anti ccp 2.21 rf(romatid faktör) 10.5 sedimantasyon 32 şeklinde kan değerlerim. Kan tahlillerimde tehlike arz edecek bir durum var mı doktor bey. Ne önerirsiniz.

6 Eylül 2019 00:16
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

SARKOİDOZ & EOZİNOFİLİ (ilgi alanını salladım çünkü bilmiyorum)

Merhaba Hocam; Eşim 33 yaşında bayan. 2011 yılında sarkoidoz teşhisi konuldu. Temel olarak böbrek tutulumu oldu ve bir miktar kalıcı hasar bıraktı(GFH: %50). Bunun dışında karaciğer ve akciğer de de lenf oluşumları gözlendi ancak kortizon tedavisi ile tamamen yok oldu. Eşim kortizon ilacı 8-9 sene boyunca kullandı(günlük 5 mg). Nefroloji hocası kademeli olarak kortizonu bıraktırdı(önce yarıya indirdi sonra bıraktırdı, tamamen bırakalı 3 hafta oldu) ancak eozinofil sayı ve yüzdesi bir miktar arttı. Steroid(eozinofil) ilaçların eozinofili bastırdığını ve azalttığını biliyorum. Yani kortizonu bıraktığı için bir miktar artması normal olabilir ama benim merak ettiğim acaba vücut çok üzün süre kortizon kullandığı için kortizonlu hali normale çevi...

19 Haziran 2019 15:57
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

SLE (sistemik lupus eritematozus)

Merhaba SLE hastası olduğumu söylüyorlar. 1 yıl önce bu teşhis konuldu, WBC değerim 2.5 ,CRP 1,3 ,anti ds dna ıgg pozitif 380 ve bu bence lupus değil aynı zaman da vücut tutulumlarım ayaklarım omuzlarım sürekli tutuluyorlar yumruk şekilde şişkinlikler oluyor. Bakteri +1, E sedim hızı 28, c3c 0,84, ürük asit 2,1.Genel değerlerim böyle sizce SLE olduğum kesin mi????

27 Şubat 2019 21:31
Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat Doktora Sor

Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat tarafından cevaplandı.

ANA pozitifliği

Hocam merhaba, Test sonucumda ANA 1:640 titrede pozitif Nuklear patern 1'de yoğun ince benekli dfs-70 denilmiş. IgA ve IgG negatif. Bundan 1 sene önce ANA 1:100 titrede negatif ve bir ay sonra yapılan testte 1:100 titrede benekli homojen Hep-20-10 ve Monkey Liver denilmişti. Bu testler öncesinde karaciğer enzimlerim bir anda yükselmişti. Sonrasında düşüş gözlendi. Arada hafif derecede artışlar ölçüldü. Acaba otoimmun hepatit yönünden bir romatoloji uzmanına başvurmalı mıyım? Teşekkürler.

28 Eylül 2018 15:33
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

Lupus tekrarlayan düşük

Merhaba hocam iki tane bebegimin 2 bucuk aylıkken karnımda kalbi durarak öldu. Bnun sonucunda testler yaptırdık lupus antigoalün 49.8 pozitif cıktı test tekrarlandıgında da aynı sonucu veriyor dogrulama testinde ise sınırda diyor fiziksel muanede herhangi bir sıkıntı görünmedi sizce diger gebeliklermde nasıl bir yol izlememi önerirsiniz ?

12 Mart 2018 22:44
Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk Doktora Sor

Uzm. Dr. Tolga Enver Yücetürk tarafından cevaplandı.

Sistemik Lupus Beslenme ve spor

Merhaba hocam 2015 kasım ayında Lupus teşhisi aldım ve hâlâ tedavim kayseride devam etmekte şu an sadece plaquenil kullanıyorum. Ağrılarım çok artmış durumda. Daha önceleri küçük eklemlerim de ağrı ve şişlik çok iken son 3 aydır büyük eklemlerim de de şişlik ve ağrı çok fazla. Lupus un iyileşmesini destekleyecek spor ve beslenme önerilerinde bulunmanız mümkün müdür? Şimdiden çok teşekkür ederim

17 Şubat 2018 10:37
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

PCNA Pozitif Nedir ?

Merhabalar. Yaklaşık 1 ay önce ayaklarda uyuşma nedeniyle Romatoloji doktoruna gittim. Teyzem SLE hastası. Doktor bir takım fiziki muayene ve anamnezden sonra benden rutin tüm testleri ve ek olarak ANA testi istedi. ANA testi pozitif çıkınca üzerinde DNA,RNA ve birçok bilmediğim kelimeler yazan biyokimya testi istedi. Testin sonucunda bütün değerlerin karşısında negatif yazıyor. En altta büyük harflerle PCNA:Pozitif yazıyor. Bu ne demek ? Hasta mıyım ? Şimdiden teşekkürler

17 Eylül 2017 21:05
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

Ben de mi hastayım ?

Merhabalar hocam. Ayaklarda uyuşma şikayetiyle üniversite hastanesi romatolojiye gittim. (Bu arada teyzem SLE hastası) ANA testi istedi. Sonuçlar : Anti Nükleer Antikor sonuç : pozitif 1/100 dilüsyonda Midbody Patern Pozitif 1/100 dilüsyonda Benekli Patern Pozitif. Yazıyor. Sizce bu ne demek oluyor ? Ben de mi hastayım ?

22 Ağustos 2017 14:04
Prof. Dr. İzzet Fresko Doktora Sor

Prof. Dr. İzzet Fresko tarafından cevaplandı.

Facebook Twitter Instagram Youtube