Hocam askeri okul sağlık yönetmeliğini kolesterol ile ilgili alanı atıyorum;B) 1. Kalıcı hipotiroidi, hipoparatiroidi gibi kişinin çalışma gücünü bozan, şekil ve/veya fonksiyon bozukluğu yapmış, iç salgı bezlerinin kronik hastalıkları ve sekelleri, fenilketonüri hariç aminoasit metabolizma hastalıkları, glikojen depo hastalıkları gibi depo hastalıkları, bes- lenme ve/veya lipid düşürücü ilaç kullanılmasına rağmen düşmeyen ailesel hiperlipidemiler ve tıbbi tedaviye rağmen klinik ve biyokimyasal remisyonun altı aydan daha uzun süre sağlanamadı- ğı tirotoksikozlar burada yazanın anlamı nedir ve kolesterol ilaç girişim var ama tahlillerde sonuçlar normal çıktı askeri okula engel olur mu saygılarımla
Sayın soru sahibi, Mevzuatın ilgili bölümü çeşitli endokrin ve metabolizma bozukluklarının karar oluşturmak üzere değerlendirildiği kısmının bir paragrafı. O bölümde A, B, C, D şeklinde ayrılan yerlerin TSK içerisinde hangi yer, bölüm ve sınıflara kabul edilebileceği veya engel oluşturacağı bunları ayrıntılı olarak listeleyen bir tabloya bakılarak değerlendiriliyor. Kimi durumlarda ilaç kullanımı gözükmesi değil tedaviye yanıt alınamaması durumu kararı etkiliyor; oysa örneğin özellikle psikiyatri gibi bazı branşlarda ilaç kullanımı varlığı bile farklı anlam içerebiliyor.
Hocam alvastin 20 mg vermişti doktorumuz ve tahlillerim muayene olduğum dahiliye doktorunda temiz çıktı sağlık kuruluna böyle gidecek sizce eleme gibi bir durumları olur mu madde olarak şu var hocam size atayım benim tanım orada var mı siz karar verirseniz ben tabloya bakar anlarım. MADDE 41 A) 1. Kişinin çalışma gücünü bozmayan, şekil bozukluğu yapmamış ve endokrin salgılar- da herhangi bir belirti vermeyen iç salgı bezlerinin hastalık veya hafif derecedeki hastalık ve sekelleri (gecikmiş puberte, infertilite, tedavi ile düzelmiş hipogonadizm, kriptorsizm ameliyatlısı, erkek ve kadın menopozu, fonksiyon ve şekil bozukluğu yapmamış basit guatr, ötroit nodüler guatr, jinekomasti, meme şekil bozuklukları ve benzeri). 2. Fonksiyon bozukluğu yapmamış kısmi tiroidektomiler. 3. Psikojenik poliüri ve polidipsiler. 4. Diabetes mellitus, hipotiroidizm, karaciğer ve böbrek hastalıkları ve akromegali dışında ilaç kullanımı ve anoreksia nervosa gibi hastalıklara bağlı idiyopatik hiperlipidemi ve sekonder hiperlipidemiler.
Sayın soru sahibi, İlettiklerinize göre durumunuz son tetkikler lipid profili açısından normal sınırlar üstünde olsa bile tanı olarak Hiperlipidemi ICD Kod E78 TSK Sağlık Yönetmeliği Madde 41 A-4 şeklinde sağlık kuruluna sunulur. Bir süredir ilaç kullanımı olmaksızın lipid değerleriniz normal sınırlar içerisinde bulunmuş ise kurula sunulurken bu yönden sağlam veya benzeri bir ibare yazıldığını görebilirsiniz.
Hocam bugün evrakları teslim ettim sizin dediğiniz gibi 41 A4 şeklinde yazdı hiperlipidemi diye sağlık kurulu bunu değerlendiriyor mu yoksa direk eliyorlar mı
Sayın soru sahibi, Sağlık kurullarında başkan veya idareci olarak çalışmadığımdan emin değilim ama TSK içerisinde hizmet ve faaliyet bölümlerine göre engel teşkil ettiği ve etmediği durumlar var diye biliyorum... Başvuru sebebinize göre kurul başkanı tablodan kontrol edip durumunuza göre karar oluşturacaktır.