Hocam yeniden merhabalar, inanın kafayı yemek üzereyim. Sizin tecrübe, bilgi ve alçakgönüllülüğünüze güvenerek yazıyorum. 24 yaşındayım. Geçtiğimiz şubat ayı sonları bende geceleri yoğurt yedikten sonra karın guruldaması oluyordu, kesince düzelir dedim, düzelmedi. Daha sonra internette kolon kanserini gördüm ve semptomlarım hızlıca kötüleşti. Şu an kabızlığım yok gibi ama tuvalete gitmeye korkuyorum. Karın gurultum sürüyor (azalsa da). Ben iştahtan kesildim hocam, hiç yemek yiyesim gelmiyor. Şişkin hissediyorum ama karnıma dokununca yumuşak olduğunu görüyorum. Su içsem bile geğirmek istiyorum. Kendimi yemeğe zorladığımda bir sorun olmuyor, yiyorum ve ekstra bir şişkinlik olmuyor. Kan, gaita, ultrason tahlili oldum geçen hafta. Gastroskopi ve endoskopi de olmayı düşünüyorum bu hafta özel bir hastanede. Ağrım yok, karnımda konforsuzluk var. Sadece size sorum bu şikayetlerin altından büyük bir hastalık çıkma ihtimali çok mu yüksektir?
Hiç birşey çıkmaz ama sen endoskopi olduktan sonra tatmin olmuş olursun,anlaşılan paran cebinde durmak istemiyor. Anlattığın şeyler kolon kanseri ile uyumlu değil ama illa kolonoskopi yaptıracağım diyorsan öncelikle dışkıda gizli kan tetkiki yaptırt.Bu testte dışkın normal renkte çıkacak ama dışkının kimyasal analizinde kan tesbit edilecek.Bu test pozitif çıkarsa gastroskopi,kolonoskopi,batın mr.ı yapılabilir. Test negatif çıkarsa hiçbir şey yaptırtma. Bırak barsakların ötsün,guruldasın sana bir zararı yok ki.Senin beynin şu anda barsaklarına fikse,bu nedenle beynin ile barsakların arasındaki ilişkiyi kesmek lazım,birşeyler yapabilirsin;örneğin yürüyüş,balık avlamak vs gibi Yediğin hazır gıdalara dikkat etmelisin,içlerinde raf ömrünü uzatmak için konulan katkı maddeleri var.Eşim meşhur bir markanın ürünü olan ayrandan haftalarca süren ishali oldu,nihayet nedenini buldum,ayranı bıraktı ve şak diye ishali kesildi ve artık ayran içmiyor.Gıda kontrolu hak getire.
Hocam çok teşekkür ederim. tavsiyenize uydum. Gaita kontrolü yaptırdım, temiz. Şikayetlerim ilginç bir hal aldı. Artık guruldamayı pek takmıyorum. Neredeyse 2,5 ay oldu ve hâlâ her gün aynı saatte 1 kere tuvalete gidiyorum. Ağrım hiç yok hocam. Hele bağırsak şikayetleri olanların tarif ettiği alt karın ağrısı da hiç yaşamadım. Alt karnım karnımdaki en huzurlu bölge. Şu an benim sıkıntım üst karın bölgesinde sabahları bir dolgunluk ve şişkinlik hissi. Hocam dokununca gerçekten şişkinlik görmüyorum ve midem de ağrımıyor. Ama şunu fark ettim, ciddi anlamda tokluk hissim var. Porsiyonlarımı düşürdüm, ama yine de acıkmıyorum. Yiyince de ekstra bir şişkinliğim bulantım kusma asla olmuyor. Hatta dediğim gibi bu üst karında dolgunluk hissi akşam yemeğinden sonra daha da hafifliyor. Geğirtim bazen fazlalaşıyor, su içince bile geğirebiliyorum. Sıkıntının mide mi bağırsak mı yoksa kafadan mı ne olduğunu hiç anlamadım hocam, cevabınız için teşekkür ederim şimdiden.
Üst karın bölgesindeki şişkinlikler çoğunlukla gastrite bağlıdır;az miktarda yemek ve yürüyüş yapmak gastritin en büyük ilacıdır. Geyirme çoğunlukla strese bağlı olarak yemek esnasında yemekle birlikte hava yemeye(hava yutmaya) bağlıdır.Şu anda pandemiden dolayı çok kimsede görülen bir bulgudur ve bu da zaman içinde kaybolur.
Hocam selamlar. Dayanamayıp gastroskopi, kolonoskopi, mr enterenografi oldum. Çölyak için kan testi de verdim. Hiçbir şey yok. Kronik gastrit var hyplori negatif. Ultrason ve tam kan tahlili de yaptırmıştım 1 ay önce. O da temiz. Diyet yapmıyorum, ilaç da kullanmıyorum. Bunca tetkik sonrası biraz rahatladım gibi. Artık bu işin peşini bırakmalı mıyım sizce? Gurultu ve konforsuzluk var, ama azaldı. Açıkçası doktorlara da pek güvenim kalmadı bu süreçte canım hocam, bir tek size yazıyorum. Sadece gurultu varken 50 tane korku senaryosu yazıp sonuna "bir şeyin yoktur ama bence" ekleyen hekim arkadaşlar yüzünden kendimi gereksiz yere tahlillere sokmuş gibi hissediyorum. Saygılarımı sunarım sevgili hocam.
Pandemi dönemi geçtikten sonra yakınmaların kaybolur.Geçmiş olsun.
Hocam yeniden selamlar. Bugün psikiyatr randevum vardı, ona gittim. Çok şükür şikayetlerim minimuma indi. Bu esnada tekrar gastroenteroloji polikliniğinde doktoruma selam vermek için uğradım. İnanınız gastroenteroloji bölümü mahşer yeri gibi kalabalık ve çoğunluğu genç hasta. Doktoruma bu durumu sorduğumda bu dönemde strese bağlı ibs ve dispepsi şikayetlerinin tavan yaptığını söyledi. Siz deneyimli bir hekim olarak bu konu hakkında ne söylersiniz? Gerçekten stres mide bağırsak sistemini bu kadar etkiler mi? Saygılarımla arz ederim.
Tabi ki çok etkiler ama zaman içinde bu genç hastaların yakınmaları tamamen kaybolacaktır ve bence bu bir gelişimdir.Zaman içinde insan bu şekilde yakınmaları olunca pek önemsemeyeceklerdir.Yani kendi kendilerine teşhis koymayacaklardır.