Doktorsitesi.com

Radyasyon Korkusu

MG

Mer*** G***

10 Şubat 2019
İyi günler Hocam.Benim bir yakınımın radyasyonla ilgili korkuları var.Akrabalarının bir kısmını kanserden kaybetti ve çevresinde birkaç arkadaşı kanser tedavisi,atom tedavisi gördü.Hocam yakınım 2018 yılında nisan ayında doğum yaptı.Sorum biraz farklı olacak ama dogum yaptıktan sonra doğum servisinde 2 gün yattı.Doğum servisinin alt katında tomografi,emar,röntgen ve mamografi odaları bulunuyor.Yakınım 100 tane buzdolabı magneti (mıknatısla buzdolabına yapıştırılan) hastaneye getiriyor ki hediyelik olarak gelenlere dağıtsın.Ancak mıknatıslı buzdolabı magnetlerini yere bırakıyorlar ve 2 gün kadın doğum servisinde mıknatıslı buzdolabı magnetleri yerde kalıyor.Alt katta da röntgen tomografi gibi radyasyon içeren çekimler yapılıyor.Radyasyon içeren çekimler sırasında(tabi yıllarca çekim yapılmıştır)radyasyon binanın demirlerine betonlarına işlemişse zemine konulan 100 tane mıknatıs radyasyonlu mu olmuştur?(mıknatıs yerde beton zeminin içindeki demiri çekiyor mu?) Hocam yakınım kadın doğum servisinin zeminindeki beton içindeki demirlere radyasyonun işlediğini ve kadın doğum servisinde yere koydukları 100 tane mıknatıslı buzdolabı magnetlerinin beton içindeki demiri çektiğini düşünüyor. 2gün hastanede yattiktan sonra hastaneden çıkıyorlar ve100 tane mıknatıslı Buzdolabı magnetini eve getiriyorlar.Magnetler15 gün televizyonun yanında kalıyor.Daha sonra da bu buzdolabı magnetlerinin 20 -30 tanesini buzdolabına takıyorlar.Kalan magnetler de bir odada masanın üzerinde duruyor.Yakınım dogum yapalı 10 ay oldu.Buzdolabından yediği bütün yiyeceklere mıknatıs yoluyla radyasyon geçtiğini düşünüyor.Magnetler15 gün televizyonun yanında kaldığı için(televizyon un içinde de mıknatıs olduğu için)televizyonla mıknatısların etkileştiğini ve televizyonun da mıknatısların içindeki radyasyonu aldığını bu nedenle televizyonu açmadığını söylüyor.Hocam kısacası 100tane mıknatısın temas ettiği her yeri radyasyonlu olarak düşünüyor ve evinin sürekli radyasyonlu olduğunu söylüyor.
2 cevap
164 görüntülenme

Cevaplar (2)

Uzm. Dr. Cevat Bayrak

Uzm. Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji
1-X ışını ile çalışan tüm cihazlar beton veya kurşun levhalar ile tecrit edilir. 2- Atom enerjisi kurumunda bütün cihazların kaydı vardır ve çalışacağı yerde tecrit edilip edilmediği incelenir, tüm komşu oda ve koridorlarda radyasyon ölçümleri yapılır ve uygun ise lisans verilir. Hiç bir yerde lisansı olmayan bir cihaz çalıştırılamaz. 3-Radyolojide kullanılan radyasyon X ışınıdır. Yani birikmez, kalmaz, bulaşmaz. Parçacık değildir. Işık ışını gibidir. 4- Arkadaşınızın teorileri tamamen ve bütünüyle bilim dışı kuruntudur. 5- Hastanede çalışan doktor, hemşire ve teknisyenlerin aklı yok mu? Aylarca, yıllarca o mekanlarda akşama kadar çalışıyorlar. 6- Bütün bilimsel açıklamalara rağmen arkadaşınız bu kuruntularından kurulamıyorsa bir psikiyatri uzmanından yardım almalıdır.
10 Şubat 2019
MG
Hocam çok teşekkür ederim.Yakınım bir haberde emar cihazının içinde dev bir mıknatısın olduğunu duymuş ve bu mıknatısın emar odasında bulunan bir oksijen tüpünü bile çektiğini okumuş.Bu nedenle kadın doğum servisinde yere yani zemine koydukları 100 tane mıknatıslı buzdolabı magnetinin zemin içindeki demiri çekebilecegini düşünmüş.
18 Şubat 2019
Uzm. Dr. Cevat Bayrak

Uzm. Dr. Cevat Bayrak

Radyoloji
MR cihazında radyasyon yoktur. Mıknatıs ne kadar güçlü olursa olsun röntgende ve bilgisayarlı tomografide kullanılan X ışınlarını çekemez ve itemez. İşınların yolunu da değiştiremez.
18 Şubat 2019