CT
Soru Sahibi
10 Temmuz 2019 23:48

Kedi hastalik

İyi akşamlar. Scottish fold dışı 9 aylık kedim vardı. 1 hafta evde yalnız kaldı yani biz sahibi olarak yoktuk ancak komşumuz hergun yanında vakit geçirdi. Döndüğümüzde hiç mama yemiyor çok zayıflamış patileri çok kurumuş ve çok halsiz di veterinerimize götürdük mama yememesini bayatlamis olmaya bağladı halsizligi için de bizim yoklugumuzdan etkilendiğini söyledi iç dış parazit ve kuduz asisini yapıp eve gönderdi ancak bir sonraki gün daha kötü olduğu için tekrar götürdük ateşi 39.7 idi ve antibiyotiğe başladı 4 gün boyunca 1gun duble olarak uygulandi. Ancak ateş hiç düşmedi aksine artti.antibiyotikten sonra 2gun toparladı gibi ancak üçüncü gün patileri tutmamaya devrilmeye başladı veterinerimize götürdük hemen serum yaptı ertesi gün kan testi istedi sonucunda kan degerleri ve bağışıklığı çökmüş durumdaydi teni sararmisti kan paraziti denildi.serum ve antibiyotige başladık proteini yüksek püre mamayla zorla besledik yanında ensure verdik ancak her geçen gün bir önceki günden daha kötü hale geldi ve sonunda cirpinarak öldü. Bu süreci Degerlendirir misiniz rica etsem ?

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)

Muhtemelen bahsettiğiniz gibi sizin yokluğunuz sebebiyle büyük strese girmiş.Stres iştahı baskılar.Patilerin kuruması su içmemesinden kaynaklanır.Stres ve beslenememe durumuna bağlı olarak bağışıklık sistemide zayıflayacaktır.Vücutta var olan ancak bağışıklık sisteminin enfeksiyon oluşturmasını engellediği parazit , mantar , bakteri , virüs gibi etkenler sistemin yenik düşmesi sonucu etkinliğini gösterir. Durumu bu şekilde olan bir hayvana Kuduz aşı uygulanmasını uygun bulmuyorum.Bu durum bağışıklık sisteminin daha da zayıflamasına neden olur . İç parazit ilacı sistemin kuvvetlenmesinde etkili olabilir bunda bir sakınca yok.Eger benim kedim olsa kan ve biyokimya testlerine bakılmasını talep ederdim.Uzun süre beslenmemesinden dolayı serum tedavisi ilk muayene sonrasında sağlanabilirdi.Hangi semptomları hangi tanıya bağlayarak antibiyotik reçeteledi muayeneyi gerçekleştiren hekiminize sormanız gerekir benim cevap vermem uygun olmaz. İkinci muayene sonrasında uygulanan işlemlerde herhangi bir problem olduğunu düşünmüyorum.Başınız sağolsun . Hakkımda ki yorum ve değerlendirmelerinizi profilimdeki değerlendir sekmesinden yapabilirsiniz , sağlıklı günler dilerim.

11 Temmuz 2019 07:00
CT
Soru Sahibi

Cevabınız ilginiz değerlendirmeniz için teşekkürler hocam. Bir sorum daha olacak bizim veterinerimiz cins kedilere karşı çok olumsuz konuşuyordu haklı gördüğüm noktaları var di elbette ama scottish kedimin başına gelen her şeyin scottish olmasına bağlamayida doğru görmüyordum. Yeni bir kedi hatta cins bir kedi düşünmüyordum ölümünden sonra kedimin. Ancak bazı anların tesadüf olarak yaşamadığına inanıyorum. British sahiplenebilme şansımız oldu şuanda c.ertesi günü sahiplenmek için istanbula gidicez 2 aylık bir yavru. Siz cins kediler özellikle british short hair için ne düşünüyor ne öneriyorsunuz. Aldığımız gibi kan testi yapabilir miyiz taşıyıcı bir virüsü olduğunu anlayabilir miyiz? Hangi mamayı önerirsiniz ilk aşılara ne zaman başlamalıyız. Cevaplar mısınız lütfen

12 Temmuz 2019 12:40

Kedilerin ırksal olarak yatkın olduğu bazı hastalıklar var bu doğru . Detayları hakkında araştırma yaparsanız bir çok makale mevcut.Ancak British Shorthair için yaygın bir problem yok. Aşılar 2 aylık olduğunda başlanabilir. Başlangıç için iç ve dış parazit tedavisini yaptırmanız yeterli. Aşı için bir süre daha beklemenizi öneririm.Size alışması tanışma stresini atlatmasını bekleyin.Başlangıçta bir kan testine gerek yok. Malesef mama önerisi yapamıyorum site kurallarınca yasak. Görüşlerinizi profilimdeki değerlendir sekmesinden yaparsanız çok memnun olurum , sağlıklı günler dilerim.

12 Temmuz 2019 12:57
CT
Soru Sahibi

70 günlük british short hair kedim var 890 gram ağırlığı şuanda. 45 günlükken iç dış parazit yapılmış. Şimdi yeniden yapılacak olan iç dış paraziti ağızdan surup ile mi yapılmalı iğne ile yapılabilir mi? Ve bu arada hocam kedimde pire de gördüm ense damlası kullanmalı miyim yavru kediye?bu dış parazit pireden kurtarır mi yavruyu? Teşekkürler

18 Temmuz 2019 12:01

Parazit tedavilerinde zehirlenme riskine girmemek için hayvanın 1 Kg üzerinde olması gerektiği kanaatindeyim. Bazı hekimler göz hesabı bir uygulama yapabilir teorik olarak yanlışta sayılmaz .Ancak benim görüşüm hayvanın 1 kg üzerinde olması yönünde. Dış parazit için ense damlası yerine kliniklerde kullanılan “İlaç sprey” kullanılabilir.İç parazit içinde hap veya enjeksiyon yerine beşeri çocuk şurupları kullanılabilir.Bu alternatiflerde probleminizi çözecektir.Ense damlası ve enjeksiyon için biraz daha kilo almasını beklemenizi öneririm . Geçmiş olsun.

18 Temmuz 2019 12:21
Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Veteriner Hekim Erdi Akyürek Veteriner

Yazar toplam 1206 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Köpek hastalığı Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Hamsterım ayağı koptu Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Köpekte tıraş sonrası depresyon Veteriner Hekim Erdi Akyürek
İnek hastalıkları Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Kedi tırnağı Veteriner Hekim Erdi Akyürek
Veteriner İle İlgili Diğer Uzmanlar
Vet. Alper Akın
Vet. Alper Akın Veteriner
Vet. Kemal Ertek
Vet. Kemal Ertek Veteriner
Vet. Onur Özsever
Vet. Onur Özsever Veteriner
Facebook Twitter Instagram Youtube