İG
Soru Sahibi
11 Mayıs 2021 09:33

İdrar sondası

Merhaba, 2019 yılında ananem 15 gün kadar hastanede kaldı. Sonda takılmıştı ve sonrasında sondayı çıkartınca idrar yapamamaya başladı. Nörojenik mesane olduğu söylendi ama öncesinde sonda kullanmıyordu. Sık sık idrar yolu iltihabı oluyordu o kadar. Daimi idrar sondası kullanmaya başladı. Sonda kapalı olduğunda İdrara sıkıştığını hissedebiliyor. Ama yine de gittiimiz doktorlar bu tarz durumlarda pek düzelmediğini söylediler. Sizce sondadan kurtulma şansı olabilir mi? Birde evde sonda değişimi yapıyorlar. Evdede bebek var. Her ay eve sonda değişimi için gelen kişiler tek kullanımlık bir bez seriyorlar diye başka birşey sermiyor koltuğa sonda değişimi sırasında. Bu işlem sırasında idrar bulaşabilir mi etrafa? Pet çekimi, sintigrafi çekimi sonrası değişim olduğunda yada bazen idrar yolu enfeksiyonu oluyor o sıralarda değişim olduğunda ve idrar etrafa da bulaşıyorsa değişim sırasında bebek için sıkıntı olur diye endişeleniyorumda.cevplarsanız çok sevinirim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Doç. Dr. İlker Akyol
Doç. Dr. İlker Akyol
Üroloji , Çocuk Ürolojisi

Aldıkları tedbirler yeterli. Oradan bebeğinize enfeksiyon bulaşması ihtimali yok. Anneannenizin durumunun düzelme ihtimali hakkında yorum yapabilmek için bir takım tetkiklerin yapılması gerekir.

11 Mayıs 2021 19:40
İG
Soru Sahibi

Tamam teşekkürler. İdrar sondası değişim işlemine her ay bir kişi geliyor. Tek kişi ile yapılabilecek bir işlem herhalde değil mi?

12 Mayıs 2021 00:37
Doç. Dr. İlker Akyol
Doç. Dr. İlker Akyol
Üroloji , Çocuk Ürolojisi

Sonda değişiminden önce mesanesinde idrar biriktirin. Sondayı çekip kendi kendine idrar yapması beklenir, yapabildiğini yapar, sonra sonda takılır. Sondadan gelen idrar miktarına bakılır. Eğer İdrar yaptıktan sonra kalan hacım fazlaysa, mesela *** *** ** mililitreden fazlaysa, ya günde 4-5 kere temiz aralıklı kateterizasyon yapılır ya da kalıcı sonda konur.

13 Mayıs 2021 13:17
Doç. Dr. İlker Akyol
Doç. Dr. İlker Akyol Üroloji , Çocuk Ürolojisi

Yazar toplam 2106 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Testesteron seviyesi Doç. Dr. İlker Akyol
Hpv virusu Doç. Dr. İlker Akyol
İdrar sonrası sürekli yanma Doç. Dr. İlker Akyol
Sunnet derisi Doç. Dr. İlker Akyol
Testis enfeksion sperm Doç. Dr. İlker Akyol
Çocuk Ürolojisi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Kamranbay Gasımov
Op. Dr. Kamranbay Gasımov Çocuk Ürolojisi
Uzm. Dr. Esma Sehovic Kecik
Uzm. Dr. Esma Sehovic Kecik Çocuk Ürolojisi
Doç. Dr. İbrahim Buldu
Doç. Dr. İbrahim Buldu Çocuk Ürolojisi
Op. Dr. Emrah Topbaş
Op. Dr. Emrah Topbaş Çocuk Ürolojisi
Prof. Dr. Tayfun Oktar
Prof. Dr. Tayfun Oktar Çocuk Ürolojisi
Facebook Twitter Instagram Youtube