hocam merhaba.3 yıllık evliyz.2 aşılama sonrası tüpbebek denedi.normalde daha düşük dozdaki ilaçlarla daha fazla olan yumurta sayısı bu sefer artırılan doza rağmen sadece 7 taneydi.polip görldü.yumurta toplandktan sonra sadece 4 yumurta döllendirildi.ama 2.gün malesef hiçbirinin döllenmediği haberi geldi.yumurta morfolojisinin bozuk olduğu,bu aya ait bir şansda olabilir dediler.ama yumurta morfolojisi bozukluğu nedir?düzelirmi?tekrar deneyelimmi?teşekkürler iyiçalışmalar
Sorunuz için teşekkür ederim. Eşiniz ve sizin olgunuz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmadan tekrar deneyelim mi? sorunuza cevap veremem. Ancak yumurta morfolojisinde (hücrenin fiziksel yapısında) bozukluk farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Örneğin optimal stimulasyon (hormon düzeyleri ve zamanlama) yapılamaması, yumurta toplamada teknik olarak yaşanan sorunlar, hücre kültürü ve in vitro dölleme tekniğinde aksaklıklar veya hatalar gibi. Eğer sizin olgunuzda nedenler hastaya endeksli olmayan bu gibi nedenlerden dolayı yaşandıysa, evet bir sonraki denemede bu sorunlar aşılabilir ve sağlıklı zigot (embiryo) oluşturmak mümkün olabilir. Ancak sorunlar ileri yaş, polikistik over hastalığı, over dokusuna sıçramış endometriosis veya over dokusunda yaygın skatrizasyon (geçirilmiş mükerrer zührevi hastalıklar veya tüberküloz) gibi hastaya endeksi nedenlerden dolayı morfolojik olarak normal ve viabl (yaşayabilen) yumurta elde edilemiyorsa mükerrer denemelerde şansınızın artması ne yazıkki mümkün olmayabilir. Sizi takip eden doktorunuz ile konuyu dikkatle tartışınız ve sorularınıza gereken (ve tatmin edici) cevaplar almadan yeni bir girişim için acele etmeyiniz. Umarın yazdıklarım sizin için bir cevap teşkil etmiştir. Mutluluk ve sağlık dolu günler dileği ile, Saygılar. K. Erden GÖKAY, M.D., Ph.D.
cevabınız için teşekkürler hocam.doktorumuzdn net cevap alamadığmz için bizde bilmiyorz.bu aya has bir şanssızlık olabilir,biz yanlış yumurta seçmiş olabilirz,yaşa bağlı olabilir,bir dahaki ay lütfen bir daha deneyelimdediler ama biz istemedik.sorunun ne olduğunu anlamadn tekrar denemek mantıksız.herhangi bir kan testi yapılmadı.ultrasonla bakıldı ve hep çok iyi dendi.sonuç bizide dr.da çok şaşırttı.yumurta morfolojisi bozukluğu her ay değişebilrmi?düzeldiğini nasıl bir tetkikle öğrenebiliriz?
Sizin de algıladığınız gibi ultrasonografi ile yumurta morfolojisini görmek ve kesin olarak saptamak mümkün DEĞİLDİR. Ultrasonografi genel olarak yumurtalıkların durumu ve çok iyi bir uzman tarafından yapılması halinde ise gelişmekte olan foliküllerin sayı ve boyutları hallında GENEL bir fikir verir. Takip için mutlaka gerekli olmakla beraber, tek başına ultrasonografi yeterli olmayabilir. Ancak ilk cevabımda da yazdığım gibi, sizin durumunuzu tam olarak bilmediğim için size kesin bir yanıt veremem. Genel bir çerçevede ise eğer kendinizi birkez daha denemeye hazır hissediyorsanız, doktorunuz sizi başarı beklentisi konusunda yeterince ve açıkca bilgilendirdi ve tekrarını öneriyorsa ben doktorunuzu dinlemenizi öneririm. Yumurta morfolojisi bozukluğu eğer sorun hastadan kaynaklanmıyor ise ve işlemi yapan merkez belli standardlarda ve kayda değer başarı oranları ile çalışan güvenilir bir merkez ise, GENELLİKLE denemeden denemeye çok büyük değişkenlik göstermez. Zira artık IVF ugulamalarında bir çok metod ve klinik yöntem standardize edilmiştir. Burada ana faktör hasta seçimi, doğru takip ve itinalı uygulama yapılmasıdır. Saygılar, K. Erden GÖKAY, M.D., Ph.D.