Doktorsitesi.com

Hocam 17 yaş kız hastamıza AML M4 (yer yer M2 adı geçiyor, sanırım sitogen.

EU

Erh*** U***

22 Aralık 2010
Hocam 17 yaş kız hastamıza AML M4 (yer yer M2 adı geçiyor, sanırım sitogen. ile netleşecek) teşhisi kondu. Kanser/kemo geçmişi ya da down s. yok. 1 hafta ilik alma yoluyla teşhis kondu. Periferal kanda kansere rastlanmadı. Henüz semptom yok. 9 Eylül Hem-Onk merkezinde tedavi başlayacak. Sorularım (1) Kalıcı tedavi şansımız nedir (2)Yaşı gereği önleyici spinal kemo gerekli mi? Doktoru ALL olsa yapardık diyor. (3) Remisyon sonrası tedavi öneriniz nedir? Y.dışı önerir misiniz, hangi ülke/merkez?
2 cevap
255 görüntülenme

Cevaplar (2)

Prof. Dr. Yener Koç

Prof. Dr. Yener Koç

Dahiliye - İç HastalıklarıHematoloji
Bazi sitigenetik anomaliler var ise (inv16, t15;17, t8;21) 4 kur kemoterapi ile %70 kurtulma sansi var. Bunlar yok ise kemoterapi ile kurtulma sansi %25 tir. Bu durumda kurtulma sansini %50 ye cikarmak icin otolog ilik nakli, %60 a cikarmak icin allojenik ilik nakli onerilir. AML icin spinal kemoterapi yapilmaz. Yurt disini onermiyorum. Biz merkezimizde bu durumlarda allojenik ilik naklini %69 kurtulma basarisi ile uygulayabiliyoruz ve ilik nakli icin sigorta var ise ucret alinmiyor. Ayrintili bilgi icin *** *** **
22 Aralık 2010
EU
Çok teşekkürler hocam. Peki yaşı (17) kemoterapi veya otolog/allojenik nakil konusunda (uyum/uyumsuzluk ya da farkı komplikasyonlar) şansımızı ne yönde etkiler? Yaşı nedeniyle kanserin farklı organlara yayılma olasılığı daha mı yüksektir, şu aşamada bir önlem alınabilir mi? Bir de remisyon sürecinde destek besinlerden bahsediliyor arı sütü gibi. Bunların olumlu/olumsuz etkileri var mı tedavide? İnşallah remisyon sağlandığında, 2. tedavi süreci için sizinle irtibat kuracağım. Tekrar teşekkürler.
22 Aralık 2010
Prof. Dr. Yener Koç

Prof. Dr. Yener Koç

Dahiliye - İç HastalıklarıHematoloji
Uyumsuzluk iceren ilik nakillerinden Turkiye genelinde genelde uzak duruluyor. Biz butip ilik nakillerini gerektigi takdirde 10 yildir Turkiyede uyguluyoruz. 1. sorunuza cevap verebilmek icin HLA uyumluluk testlerini gormem gerekiyor. Losemi bir kan hastaligi oldugundan organlara metastaz (yayilma) bu tur kanserlerde kullanilan bir deyim degildir. Losemi hucreleri kanin gittigi her yere gidebilir, cok nadiren kan disinda organ kitleleri yapabilir. Destek besinlerin bu hastaliga bir yarari oldugu gosterilmemistir. Unitemizde ilik nakli su anda ilk 100 gunde %4 olum riski ile uygulanabilmekte olup (Saglik bakanligina her merkezin yolladigi raporda belirtilmekte, 2010 rakamlari) Turkiye ortalamasi olan %34 ten dusuktur. Tamamen kurtulma basarimiz daha once belirttigim gibi AML de %69 dur. Guveninize layik olmaya calisiriz.
22 Aralık 2010