Sayın hocam merhabalar, İki yıldan beri sabahları boğazımda sarı acı su ve yatış şeklime göre de balgama dönüşen salgı birikimi var. Sol tarafıma yatınca sıvının yoğunluğu ve miktarı azalıyor. Midemde hazımsızlık asitli baharatlı gıdalar yiyince yanma üst midemde rahatsızlık var. Bu bulguların sonucunda iç hastalıkları bölümüne başvurdum. Doktor bey reflü dedi. İlk önce mide koruyucu ilaç verdiler işe yaramadı daha sonra endeskopi yaptılar ve sonuçlar şu şekildedir ;.. Kronik Aktif Gastrit.., Neuroendokrin hücre artışı.... Aktivite + ...İnflamasyon ++.. ...Helikobakteri pilor ++ giemsa ....İntestinal metaplazi - PAS AB... Atrofi -... Lenfoid Agregat +... bu testler sonucunda midemde mikrop varmış hocam. Trio 14 günlük antibiyotikli bir paket verdiler. Kullanmaya yarın başlanacak. Sorum şu hocam Neuroendokrin hücre artışı helico bakteri yok olduktan sonra normal seviyelerine döner mi ? Neuroendokrin hücre artışı tehlikeli bir oluşum habercisi mi ? sayıglar hocam
Bildiğim kadarı ile ppi(mide koruyucu denilen ilaçlar) kullanan kişilerde görülebilen durum(neuroendocrin hücrelere bağlı hastalık dışında),zaman içinde normale dönebilir ancak bu endoskopik biyopsi ile kanıtlanabilir,siz şimdilik size verilen tedaviyi uygulayın,geçmiş olsun.
Hocam tekrardan merhabalar, Klasik üçlü tedavi olan Trio (amoksisilin-Klaritromisin-Lansoprazol) tedavi paketini kullandım. Üzerinden yaklaşık olarak 1 ay geçti. Gastroenteroloji bölümünden kontrol amaçlı gaita ve kan testi istediler. Onları da yaptırdım. Sonuç maalesef Helico gaita pozitif kanımda MCHC oranı da 37.10 çıktı. Hocam bir dahaki tedavi olarak ne önerirsiniz. Diğer cevaplarınıza dörtlü tedaviyi tavsiye ediyorsunuz. Klasik tedaviden daha mı etkili eridikasyon oranları daha mı yüksek ? İçerik olarak hangi dörtlü tedaviyi önerirsiniz ? Saygılar hocam..
Helikobakter pilori de artık vermiş olduğumuz ilaçlara karşı direnç kazandı,bu bütün dünyada böyle.Bu nedenle 4 lü tedavi öneriliyor,yalnız ilaçları kullanma şekli çok önemli; Her 4 ilaç sabah ve akşam,12 saat ara ile ve sabah ve akşam yemeklerinden 30 dakika önce alınmalıdır.Bu ilaçlar boş midede en az yarım saat H.P birlikte kalmalılar ki etkili olabilsin, eğer tok karnına alınacak olursa ilaçlar gıda ile birlikte çabucak mideyi terk ettikleri için etkili olamıyorlar.Yani bu mikrop midede bulunuyor ve ilaçlar burada bunlara etkili oluyorlar bu nedenle ilaçlar aç karnına(yemekten 30 dakika önce)alınırsa etkili,tok karnına olursa etkili olmuyor.Benim kullandığım tedavi şu:(ama her hekim bunu kabul etmeyebilir) Klarotrimisin,amoksisilin,ppi ve bizmut tuzlarıdır.Yalnız aç karnına alınan ilaçlara bağlı sıkıntılar yaşanabilir,sabır,sabır.Geçmiş olsun
Hocam tekrardan merhabalar. Dediğiniz gibi dörtlü tedavi verdiler sayın hocam. Ama sanırım içerik biraz değişik.... Tetra (tetrasiklin 250 mg ) günde 4 kere tok karnına......Flagyl ( metronidazol 500mg) günde 3 kere tok karnına...Panto(PPI 40mg) günde 2 kere aç karnına....Bizmopen(bizmut tuzu 262 mg ) sabah 2 tok karnına çigneme akşam 2 tok karnına çigneme... hocam değerlendirmeniz nedir ? Gözünüze değiştirilmesi gereken bir şeyler takıldıysa var ise yorumlarınız çok değerli.. saygılarımla...
Şimdi bir hekimin vermiş olduğu reçetede benim yorum yapmam etik değil,benim yoğurt yeme tarzımı yazmıştım,istersen yazılanları kullan ve sonrası yine kontrol edilecek,o zaman tekrar görüşürüz.Geçmiş olsun,bizden de saygılar
Hocam tekrardan merhabalar, Hocam daha önce yazdığım üzere helico bakteri sorunum vardı. İlk basamak 3lü tedavisi başarısız oldu. İkinci basamak 4 lü tedaviyi kullandım. Doktorum tok karnına demişti ama sizin açıklamalarınız daha tatmin edici buldum ve ek olarak araştırdım dediğiniz gibi aç karnına almak süreci daha zorlaştırıyor ama etkisi daha büyük. Sonuç olarak şükürler olsun ki antijen testim bugün yapıldı ve negatif çıktı. Süreç yorucu geçti ve totalde 9 kilo verdim. Hocam doktorum önlem olarak lansor verdi. Ayrıyeten b12 eksikliğim vardı ona da dodex igne verdi ayda 1 olacağım. Asıl sorum şu hocam bu bakteri kalıcı bir hasar bırakabiliyor mu ? hazımsızlığım geçmedi . Probiyotik takviyelere bakış açınız nedir ? Bu süreçten sonra antibiyotiğin zararını telafi etmek için bağışıklık sistemimi onarmak istiyorum. Tavsiyeleriniz nelerdir ? saygılar hocam
1.H.p nin negatif oluşu sevindirici 2.H.p nin negatifleşmesi kronik gastrit durumunu normale dönüşümünü sağlamaz,gastrit hali baki kalır. 3.Bu nedenle kr gastrite bağlı şişkinlik,dolgunluk gibi yakınmalarınız olur ve bunu önlemek diyetle olur( dokunan gıdalardan uzak durulacak,sofradan tam doymadan kalkılacak, vs gibi) 4. Üç ay mide koruyucu kullanmanız önerilir. 5.Hem antibiotik ve hem de mide koruyucular barsak florasını bozup ishale neden olabilirler,bu taktirde probiotik alabilirsiniz,bunun dışında probiotiklerin bir yararı olmaz. 6. Zaman içinde yakınmalarınız kaybolur. 7.İlerde tekrar endoskopik kontrol istenirse mutlaka mideden en az 5 adet biyopsi alınmasını isteyin ve her endoskopi ve biyopsi raporlarını dosyalayın. Geçmiş olsun.
Hocam internette çok asparagas haber var. Ben çok araştırma yaptım ama sizin söylediklerinizi pusula olarak kabul ediyorum. Hocam bu bakteri insanda vitamin eksikliği yapıyor mu ? Bu vitamin eksikliği psikolojik sorunlar doğuruyor mu ? kaygı ,stres, endişe vs .... son olarak HCL Pepsin denilen bir besin takviyesi hazımsızlık için bir çözüm olabilir mi ? bu konu hakkındaki düşünceniz nedir ? Değerli bilgileriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim.
Bu bakterinin iki adet farklı antijenik yapısı var (VagA ve CagA)ve bunların değişik etki ve özellikleri var,bizde malesef birçok sağlık kuruluşunda tipleme yapılmıyor,bu aslında çok önemli bir durum. Bizim gibi geri kalmış toplumlarda Hp çok sayıda insanda mevcut,biz vitamin eksikliğinden çok bu bakterinin midede neden olduğu hastalıklara bakarız,belki de vitamin noksanlığına neden oluyordur,ben okumadım. Bu ülkede vitamin noksanlığı açlıktan mı yoksa Hp den oluyor,bunu ayırt etmek çok zor.
Hocam tekrardan merhabalar, şükürler olsun şuan iyiyim midemden kaynaklı sorunlarım baya azaldı. Yanma,ekşime bitti denecek seviyede. Hazımsızlığım çok azaldı. Hocam sadece bir sorunumda gelişme olmadı. Gece Ağız içinde uykuda sarı,kirli sıvı şeklinde biriken sıvı var. Sadece sabahları oluyor hocam. Neredeyse her sabah öğürerek çıkartıyorum. Öğlen akşam veya günlük hayatta olmuyor. Sadece sabahları oluyor. Ve dilimin arkası sabahları hep beyaz oluyor. Bu dil konusunda çok canımı sıkıyor hocam. Sürekli yumuşak fırçayla temizliyorum yoksa koku yapıyor. Mideden olduğunu düşünüyorum ama hocam ağzımda acı su ekşime veya boğazımda yanma hiç bir şey yok. Bu neyden kaynaklı olabilir ? ve hangi bölüme gitmemi önerirsiniz ? saygılar sevgiler hocam..
KBB uzmanına muayene olabilirsin,o kısımdan smear(sütüntü) alınıp incelenebilir. Ve buna göre tedavi verilebilir,sonucu tekrar bana yazar mısınız?
Sayın hocam merhabalar, Allaha şükürler olsun ve sizden Allah razı olsun ki düzeldim. Değerli fikirleriniz, önerileriniz bana bu yolda çok faydalı oldu çok teşekkür ederim hocam. Reflü konusuna gelince o devam ediyor hocam. Ama sadece sabahları agzıma balgam benzeyen sıvı geliyor. Çok derinden Bi gargara ile temizliyorum. Daha sonra gün içinde böyle bir şey olmuyor.... Hocam konudan farklı olarak başka bir şey sormak istiyorum. Tüm vitaminler normal değerlerde ise sadece Total testesteron oranı yüksek( Total testesteron *** *** **ng/dL )ise bu durumda ne yapılır? Bu konu hakkında tavsiyeniz veya fikriniz var mıdır hocam?
Bu konuyu endokrinoloji uzmanına yöneltirsen daha doğru bir yanıt alabilirsin,bu konu benim branşımın dışında.