KY
Soru Sahibi
11 Nisan 2020 03:25

Geçmeyen lenf şişkinlikleri

İyi akşamlar. 2 ay önce çene altı lenf bezim de bir şişkinlik hissettim ve doktora gittim. Boyutu küçüktü sorun yok denildi. Yaklaşık olarak 3 haftadır boynumun farklı yerlerinde lenf bezlerinde şişkinliklerim artınca tekrardan bir boyun ultrasonu çekildim ve enfeksiyon kaynaklı olduğu söylenildi ve antibiyotik verildi ancak antibiyotikler işe yaramadı ve bu sefer boynumun diğer tarafında bir lenf bezi şişkinliği daha fark ettiğim için 3.kez hastaneye gittim. Kan testi sonuçlarım gayet normal. Son çekim sonucu; Tiroid bezi normal boyutlarda, parankimi homojendir. Sol lobda ve isthmusta nodül saptanmamıştır.Sağ lobda büyüklüğü 4.7x4 mm boyutlarında birkaç adet kistik nodül izlenmiştir. Solid nodül saptanmamıştır. Her iki servikal bölge zon 1 ve zon 2'de en büyükleri 8.4x4 mm boyutuna ulaşan, oval yapıda LAP'lara ait solid nodüller mevcuttur. Her iki submandibular gland volümü normaldir ancak parankimleri hafif heterojen olup gland içerisinde hipoekoik alanlar dikkati çekmiştir. SONUÇ: Her iki servikal bölgede ultrasonografik olarak benign natürde LAP'lar. Tiroid sağ lobda kistik nodüller. Her iki submandibular glandda minimal enfalamasyın ile uyumlu olabilecek USG bulguları.. Ancak bugün sol ensemin kulağa yakın ama saçlarla birleşen deri kısmında tekrardan bir şişkinlik hissettim.benign yazan lenf nodülleri kansere dönüşme riski var mıdır? Yoksa sadece enfeksiyon kaynaklı mıdır? Ultrasonda kötü bir şey olsa gözüküyor mu yoksa 4. bir doktora gitmeme gerek var mı? özellikle gece vakitleri aşırı terlemem olmasa da vücut ısımda artış hissediyorum doktor gece terlemelerin var mı diye sorduğundan beri büyük ihtimalle psikolojik öyle kıyafet değiştirecek bir terleme de değil ama vücut ısım yükseliyor buna eminim ve bu durum daha çok huzursuz ediyor beni ne yazık ki o yüzden sizlere de sormak istedim cevap verirseniz çok sevinirim virüsten dolayı daha fazla hastaneye gitmeye korkar oldum gerçekten. Bir de lenf bezlerini sürekli ellemek sıkıntı mı?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Sedat Akyol
Uzm. Dr. Sedat Akyol
Dahiliye - İç Hastalıkları

Sorularınızı ve tedirginliğinizi anlıyorum, zira bazen sebebini bulmakta zorlandığımızda bizi de tedirgin eden bir şikayet ve bulgudur. Lenf bezleri bağışıklık sisteminin ilk savunma hattı olup vücudumuzun pek çok yerinde mevcut olmasına rağmen normalde pirinç tanesi kadar olup hissedilmezler, ancak basit cilt-ağız içi-solunum yolu enfeksiyonlarından tüberküloza kadar pek çok enfeksiyonun yanı sıra, bazı romatizmal-granülamatöz hastalıklardan lösemi-lenfoma başta olmak üzere kanserlere kadar ulaşan çok geniş bir spektrumda şişme-ağrı şeklinde ilk belirtileri verir ve ilkin yüzeyel bölgelerde hissedilirler, siz de boyun bölgenizde fark etmişsiniz. Doktorluk şikayet ve muayeneden yola çıkıp en sık rastlanan hastalıklardan başlayarak gerekli tetkiklerle bulmaca çözmeye benzer, bu nedenle ilk başvuruda en sık rastlanan durum olan enfeksiyon düşünülerek genel kan testi ve görüntüleme için ultrason istenmiş, çoğunlukla şişme enfeksiyondan sonraki dönemde geliştiğinden muayenede bariz bulgu olmasa dahi antibiyotik kullanılmış, ultrasonda tiroid sağ lobunda 4mm olarak görülen kistik yapı muhtemel tiroid hormonu depolanan küreciklerden en göze çarpanıdır, sorun yaratmaz, boyun lenf nodları radyolog gözüyle iyi huylu olarak nitelendirilmiş olup 10mm altında küçük kabul edilir, apar topar biyopsi istenmez, geriye sadece çenealtı tükrük bezinin iltihabı (enflamasyonu=yangısı) kalıyor, bu durum otoimmün denilen bağışıklık sisteminin vücut dokularını tanıma hatasından kaynaklanıyor ise yani mikrobik nedenle değilse antibiyotikten fayda görmez, yangısal süreç uzadıkça reaktif olarak lenf nodları şişmeye devam eder diğer bölgelere de yayılır, ciddi bir ateş yapmaz, hafif gece teri ve kırgınlık oluşabilir. Burada yazdıklarınızdan yola çıkarak benim tavsiyem; sabah-akşam-gece yatarken (önce koltuk altını silerek 2-3dk havalandırdıktan sonra termometreyi koyun) vücut ısınızı birkaç gün olçüp kaydedin, mümkünse adet dönemine denk gelmesin, koltuk altı ve kasıklarınızda başka beze varlığını kontrol edin, eğer durumu açıklayacak ağız içi-diş-kulak sorunu, ciltte yara-bere, son 3 ayda ateşli bir hastalık-ilaç kullanım öyküsü gibi sebep yoksa eski tetkikleriniz ve ultrasonlar ile birlikte bir kez daha dahiliye veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun, zira bir rahatsızlık veya bulgu ilerlemeye devam ediyorsa kendi adıma araştırmaya değer kabul ederim ve hastalarımı bu yönde bilinçlendiririm. Kötü bir durum olsa muhtemelen 3 ayda daha ciddi sistemik bulgular vereceğinden şimdilik panik yapmanıza gerek olmadığını düşünüyorum, covid atağı sakinleştiğinde ilk fırsatta kontrol ettirin. Bu arada, lenf nodlarını sürekli elle kontrol etmek büyüme veya hastalık yayılmasına neden olmaz, sağlıklı günler.

22 Nisan 2020 19:23
KY
Soru Sahibi

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Sürecin devamın da kasik bölgesinde de şişlik hissettiğim için dahiliyeye gittim tekrardan ultrason çekildi hem kaşık bölgesi için hem de iç organlar için. Iç organlarda dalak karaciğer gibi önemli yerlere bakıldı yumurtalıklar da dahil çok şükür herhangi bir kitle gozukmedi temiz çıktı ancak kasik bölgesinde 2 cm e yakın lenf bezi şişkinliği gözüktü. Dahiliye doktorum genel cerrahiye yönlendirdi. Genel cerrahı doktoru ise kontrole alacağını söyledi ama bu ultrason sonucu da reaktif olarak adlandırıldı. 1 ay sonra tekrardan ultrason çektirecek ve büyüme saptarsa biyopsi yapabileceğini söyledi, ama bulgu olarak şişlikler normal gözüküyor dedi hani ay da jilet gibi şeyler dahi o bölge de şişliğe neden olabilir dedi. 2.5 hafta önceki sonuçlarım ile birlikte kendisine gideceğim ve tekrardan çekilecek. Isın garip yani 1.5 haftadır kuru bir öksürük yaşamaya başladım çok değil ama kaşınma hissi ile birlikte kuru öksürük yaşıyorum burun tıkanıklığı ve bu sabah ilk kez mide bulantısı yaşadım kısa süreli. Ateşimi öldüğümde genelde hep *** *** ** arasında çıkıyor 1.5 aydır. Köprücük kemiklerinin üzerinde de alt kısmında değil üst kısmında diğer lenf bezlerine benzer şişkinlikler fark ettim. Doktora gittiğimde o kısmı da göstereceğim. Son 3 aydır çok fazla strest yaşadım gerçekten çok büyük stresler acaba bu yüzden mi kaynaklaniyor anlamıyorum. Kuru öksürük daha fazla strese girmeme neden oluyor ama. 3 kere boyun ultrasonu çektirdim sonuçları 4 farklı doktora gösterdim hepsi sadece devlet hastanesi değil özel hastaneye de gittim ve hep enfeksiyon kaynaklı denildi ultrason bulguları kötüyü işaret etmiyor denildi. Peki ama neden artıyor? Strestin payı olabilir mi bunda? Şuan hafif bir enfeksiyon yaşıyor gibiyim ama büyük değil ara sıra hapşırma çoğunlukla kuru öksürük ve burun tıkanıklığı bu lenfoma belirtisi olarak algılamak dahi istemiyorum gerçekten ama elimde olmuyor ne yazık ki

22 Nisan 2020 20:14
Uzm. Dr. Sedat Akyol
Uzm. Dr. Sedat Akyol
Dahiliye - İç Hastalıkları

Anlattıklarınızdan lenf nodlarındaki büyümenin biraz daha yayıldığı ancak şikayet ve bulguları müphem kaldığı anlaşılıyor, stres-gerginlik lenf nodu büyütmez ama lenf nodu büyümesi doğal olarak şüphe ve gerginliği artırır. Son dönemde eklenen kuru öksürük hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı mevsimsel alerjik belirtileri andırıyor. Şimdiye kadar izlenen yöntem makul görünüyor, ayrıca ultrason ve kan testleri normal çıktığı sürece paniklemenize gerek yok. Tavsiyem; bu durumu bir süreç olarak kabul edin, gittiğiniz doktorların süreci takip etmesi doğaldır, sürekli doktor ve branş değiştirirseniz her seferinde işlemler yeniden başlar, doktorunuzun söylediği zamanlarda kontrollerinize mutlaka gidin, tablo ilerlemeye devam eder ve tıbben gerekli kriterler oluşursa lenf nodu biyopsisi ve gerekirse ileri görüntüleme yöntemleri mutlaka yapılacaktır. Daha önce de söylediğim üzere halihazırda lenfoma ve kötü huylu hastalıklarda alarm şikayeti tabir ettiğimiz ateş, gece teri, derin halsizlik, kilo kaybı, lenf nodlarının ileri derece büyümesi, organ büyümeleri, kan tablosunda anormallik gibi belirtiler olmadığından "Öncelikle hastaya zarar verici uygulamalardan uzak kalınması" prensibine bağlı kalınması tıbbın genel ilkesidir. İşin içinden çıkamazsanız, tüm yapılan tetkiklerle birlikte bir üniversite hastanesinde yatırılarak araştırma talep edebilirsiniz. Durumun bir an önce açıklığa kavuşarak rahatlamanız dileklerimle sağlıklı günler dilerim.

4 Mayıs 2020 03:20
Uzm. Dr. Sedat Akyol
Uzm. Dr. Sedat Akyol Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 33 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Diyabet olasılığı Uzm. Dr. Sedat Akyol
Diyabet olasılığı Uzm. Dr. Sedat Akyol
Genç yaşta dvt Uzm. Dr. Sedat Akyol
Kolon kanseri Uzm. Dr. Sedat Akyol
zehirlenme Uzm. Dr. Sedat Akyol
Dahiliye - İç Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Osman Çerkezoğlu
Uzm. Dr. Osman Çerkezoğlu Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Mehmet Enis Tezcan
Uzm. Dr. Mehmet Enis Tezcan Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Soulmaz Jabbarpour
Uzm. Dr. Soulmaz Jabbarpour Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Zeynep İpek Gezer
Uzm. Dr. Zeynep İpek Gezer Dahiliye - İç Hastalıkları
Dr. Tuğçe Uludoğan Kılıçarslan
Dr. Tuğçe Uludoğan Kılıçarslan Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube