merhaba, babam 53 yaşındayken 2012’de GBM’e yakalandı.Tümör 2019’da 2 kere,2020 ve 2021’de 1 kere nüks etti.son tümör ameliyatı 25 Mayıs 2021, bu ameliyattan sonra ameliyat yara yerinden BOS kaçağı oldu ve 11 Haziran’da opere oldu fakat kaçak tekrarladı 22 Haziran’da 2. kaçak ameliyatını oldu.desteğinizi istediğim konuya gelince, 1-4kere tümör eksizyonu yapılmış bir hastada bos kaçağı olmasını anlayışla karşılayabiliyoruz ama kaçak için yapılan ameliyatın tekrarlanmasını anlayamıyoruz (patolojimiz zaten berbat gbm).BOS kaçağı ameliyatının tekrarlanması bir önceki kaçak ameliyatının başarısız olduğunu anlamını taşımazmı? 2-kaçak için 2. ameliyatın sonunda yine tekrarlanabilir dendi ve şuan tekrarlandı sonraki ameliyatlarda ne yapılacak o zaman dediğimizde beyin zarının çok inceldiğini peynir gibi olduğu söyleniyor, siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz ve olası tekrarlamada bu hastanın tekrardan ameliyat edilmesini düşünür müsünüz?
Değerli Adnan bey, Öncelikle şunu belirtmeliyim, Hastayı muayene etmediğim,ameliyatında bulunmadığım ve tetkiklerini görmediğim için kesin bir yorum yapmam mümkün değil. Tamamen, sizin verdiğiniz öyküye göre hareket ediyorum. Bu nedenle bundan sonra ne yapacağız sorusuna, yukarıda yazdığım gerekçelerden ötürü cevap veremeyeceğim. BOS fistülü ve tekrarlaması; hastanın geçirdiği ameliyatların sayısı, tümörlerin/tümörün yerleştiği yer, hastanın aldığı radyoterapi ve kemoterapiler nedeniyle gelişebilir. Bu olay, sizin hastanızda diğer hastalara göre daha olasıdır. Bir cerrahın sevmediği komplikasyonlardan biridir. Hiçbir cerrah BOS komplikasyonu yaşamak istemez. Doktorlarınız, Ellerinden geleni yapmışlar ve inanıyorum ki bu mesele çözülene kadar size yardımcı olmaya devam edeceklerdir. Kaldıki; GBM teşhisinden sonra yaşam süresi oldukça azdır. Ancak sizin hastanıza, gerek sizler gerekse hekimleri gereken ilgi ve alakayı göstermilerki hastanın ilk teşhisten sonra yaşam süresi artmış. Hepinizi bu bağlamda tebrik ederim. Evet tekrarlayabilir, ancak hekimleriniz tekrar bir tedavi yöntemi sunacaktır. Bu her iki taraf için zor bir durum. Ama her iki taraf birlikte hareket ettiği sürece bu sorun çözülecektir. Geçmiş olsun.
değerli yorumunuz için çok teşekkürler hocam, biz ameliyatımızı olduk yaklaşık 1,5 aydırda herhangi bir kaçak olmadı. Fakat son durumda bu bölgeden tekrar bir akıntı var maalesef, iğne ucu kadar bir açıklık olduğu belirtildi bize. Yukarıda bahsetmiştiniz kemoterapinin etkisi olabilir diye son 1 ayda iki kere kemoterapi gördük belkide bundan sebep akıntı tekrar başladı. Şimdi bizim arada kaldığımız nokta ise (tabi doktorlarımız ile görüşme içindeyiz fakat sadece genel yorumlamanızı rica ediyorum). Şuan hastada 6-7 cm aralığında tekrarlamış tümör var ve bundan sebep oluşan şift ve fonksiyonel kayıplar var (yürüyememe, konuşamama). Biz GBM'den dolayı 3 kere ameliyat olduk ve artık amelityat olmak istemiyoruz bunu tavsiye eden hekimde yok zaten, fakat böyle bir hastada şant ameliyatının yapılması ne derece doğru olur hocam gerçekten babamız çok yıprandı, ciddi enfeksiyon riskide oluşturuyor bu durum biliyoruz ama son günlerini evde geçirmesini istiyoruz. Bu tarz bir hastada şant ameliyatının yapılması ne derece doğru olur desteğinizi rica ediyoruz, şimdiden çok teşekkürler!
Merhaba, Şant prosedürünü önermek aslında BOS kaçağının önüne geçmek için bir seçenek demek. O bakımdan değerlendirilmeli. Ancak hastanın durumu kötü ve terminal dönem ise bu hasta ve yakınlarının vereceği çok özel bir karar. Bu konuda tavsiye veremem. Büyük geçmiş olsun.