Eps tekrarı ile ilgili.
AB
Ali B***
13 Haziran 2019
Sayın hocam; kardiyoloji muayenesi sırasında, efor ekg’de 6. Dakikada ritm 150 civarı iken 2-3 saniyeliğine 200 e çıkıp tekrar sinüs ritmine dönüyor. 200 e çıktığı anlarda hafif nefes kesilmesi benzeri bir his yaşıyorum. Doktorum geniş qrs taşikardi ( Rvot ? ) üzerinde durup, efor ekg ardından bir de holter istedi. Onda da 1 adet 176 hızında ve 7 saniye süren vt ile 24 adet pvc saptandı. Eps olmamın iyi olabileceği kanısı ile izmitte üniversite hastanesinde bu alanda uzman bir hekime muayene oldum. O da eps onayladı ve beni işleme aldı. İşlem sırasında çarpıntı indüklenemedi. Şu an günde 2 kez 50 mg beloc alıyorum. doktor hayati bir risk bulunmadığını, böyle durumlarda sadece ilaç tedavisi uygulandığını söyledi. Benim bugüne kadar bayılma vs şikayetlerim hiç olmadı. Sadece 2 yıldır yüksek eforlarda ( arazi yürüyüşü vs ) efor testi sırasında da meydana gelen nefes kesikliği benzeri olayı yaşıyordum. 40 yaşındayım. 8 yıl önce sigarayı bıraktım. Ailemde kalp hastalığı yok. Size sorum şudur hocam ; benim durumumda eps tekrarlamak gerekir mi ? İşlem sırasında çarpıntı indüklenememesi iyi bir şey midir ?Cevaplarsanız sevinirim, saygılar...
4 cevap
225 görüntülenme
Cevaplar (4)

Doç. Dr. Mehmet Fatih Özlü
Kardiyoloji
Bence EPS tekrarına gerek yok, eğer çarpıntı, bas dönmesi ve bayılma benzeri belirti olmazsa, ben yerinizde olsaydım 6 ayda bir kez holter ve ekokardiyografi yaptırır birkaç kontrol normal çıkarsa senelik kontrollere geçerdim. (Şu anda ekonun ve koroner kalp damarlarının normal olduğunu farzediyorum). Çünkü tehlikeli bir durum olma riski sıfır olmasa da çok düşük. Belirti olursa eps ablasyon ve başka tedaviler gerekebilir. Yine konuşabiliriz o zaman. (Yazdıklarım sadece öneri mahiyetindedir, esas olarak sizi muayene eden doktorunuzun önerilerine uymanız çok daha uygun olur) Çok geçmiş olsun.
13 Haziran 2019
AB
ilginiz ve cevabınız için çok teşekkürler hocam. söylediğiniz gibi, yapısal bir kalp hastalığım ve damarlarla ilgili bir problemin olmadığı söylendi. ( eko ve ekg normal ) doktorum da 4 ay sonra kontrole çağırdı. yüksek efor sarfetmediğim sürece de ( çarpıntı harici ) bir problem yaşamadım hiç. eps’ den sonra, ilaca başladıktan sonra hiç yüksek efor sarfetmediğim için çarpıntı şikayeti yaşamadım henüz. bilgileriniz çok aydınlatıcı oldu, mesleğinizde başarılar diliyorum. saygılarımla..
14 Haziran 2019

Doç. Dr. Mehmet Fatih Özlü
Kardiyoloji
Ben teşekkkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Saygılarımla.
17 Haziran 2019
AB
Elbette olabildiniz hocam. Çok başınızı ağrıttım, affınıza sığınarak 2 soru daha sormak istiyorum. Ne yazık ki muayenemi yapan hekim bu sorularımı geçiştirdiği için sizlere sormak durumundayım. Hocam benim durumum süreksiz vt. Aşırı efor harici hiç çarpıntı yaşamıyorum. Efor sırasındakiler de çok kısa süreli, ya da max 7-8 sn. Bu durumun ileride sürekli vt olma ihtimali yaygın ya da bilinen bir patoloji midir ? Ve benim durumumda hiç ilaç kullanımı olmasa da olur mu ?
17 Haziran 2019

Doç. Dr. Mehmet Fatih Özlü
Kardiyoloji
Merhaba. Sürekli VT olma ihtimali çok düşük ihtimal ama maalesef sıfır değil. O acıdan biz genelde en kötü senaryoyu da düşünerek yaklaşıyoruz hastalara. Bence sizin durumunuzda ilaç kullanmak daha uygun bir yaklaşım, doktorunuzun yaptığı gibi. Bazı hastalarda bu ritm bozukluğunu tetikleyen nedenler ortadan kalkınca (mesela ornek veriyorum psikolojik stress, ağır enfeksiyonlar uykusuzluk aşırı yorgunluk vs.) VT tamamen ortadan kalkabilir veya çok nadir özel sendromlarda karsilastigimiz gibi kalbin sağ karıncığında olan özel yapısal bozukluklar ileri evrelerde VT leri artırabilir. O acıdan 6 aylık takipler normal cikarsa ilaç dozu azaltılabilir veya kesilebilir kontroller daha nadir yapılabilir. Yani durum çok net değil genelde, siyah-beyaz gibi, gri nokta çok fazla. Geçmiş olsun. Saygılar.
18 Haziran 2019
AB
Hocam gerçekten çok teşekkür ederim. Hiç bilmediğim ve ne yazık ki doktorumdan da öğrenemediğim bilgileri ( doktorumu da kötülemek istemiyorum, belki kötü bir gününde ya da yorgundur) sizden öğrendim. Saygılar ve başarılar hocam, minnettarım.
18 Haziran 2019

Doç. Dr. Mehmet Fatih Özlü
Kardiyoloji
Iyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Umarım en yakın zamanda tüm sikayetleriniz tamamen kaybolur, tarih olur gider. Çok geçmiş olsun.
18 Haziran 2019
Toplam Cevap
11