iyi günler hocam ; şuanda 44 aylık, 15 kg olan kız çocuğumuzun bugünkü 'ilaçlı beyin mr ve eeg' çekimi sonucu eşime çocuğumuza epilepsi tanısı konuldu, çocuğumuz yaşıtlarına göre özellikle 3-4 kelimelik cümleler kuramıyordu.iki kelimelik cümleler kurabiliyor;isteklerini eksik de olsa cümleleriyle ve işaret diliyle belirtiyordu.'anne gel' ,'baba gel', 'nine gel', 'dedeye mama' vb. cümleler kurabilirken, annesinin istediği bir nesneyi arayıp bulup getirebiliyor.çocuğum uz tüp bebekle yüksek riskli gebelik sonucu 38.haftada sezaryenle dünyaya gelmiş,anne sütü 9 ay almış bir çocuktur. 2 yaşından itibaren inek sütü içmekten vazgeçti.2 yaşından şuana kadar düzensiz beslendi ve düzensiz uyku uyudu. 2 gün sonra için tekrar mr istenmesi, birinci mr ın çekiminin başarısız çekim inden mi? yoksa daha ileri problem olup olmadığının belirlenmesi için mi? olabilir?doktorumuz, 'tüpbebek tedavisinde kullanılan ilaçlar-düşük tehditlerinden-32.haftadadan itibaren annede yükselen tansiyondan çocuğun beyin fonksiyonlarına oksijen az gitmiş olabilir.' demiş. sayın hocam ; tüpbebek tedavim izde embriyolara PGD(genetik analiz) yapılmış ve sağlıklı embriyo transferi yapılmış ve kız bebeğimiz dünyaya gelmişti.doğum sonrası *** *** ** cm yükseklikten 2-3 defa düşme sonucu epilepsi meydana gelir mi? 2 defa düştüğünü,1.sinde 40 cm yüksekten halı üzerine ve 2.sinde 60 cm yükseklikten lam inan parke üzerine düştüğünü, düşmeler sonucu kusma olmadığını biliyorum . beyin doktoruna götürdüğümüzde endişe edecek bir emare görülmediği ifade edilmişti. sayın hocam; çocuğumuzun rahatsızlığı tedavi edilebilir mi? saygılarımla.
Düzenli takip ve bilinçli tedavi ile sorunsuz atlatabilir çocukluğunu. Düşmeler epilepside etken olmuş olabilir ama tedaviyle düzelir.
çok teşekkür ederim,saygılarımı sunarım hocam .
Geçmiş olsun.
iyi günler hocam;şuanda 45 aylık,15 kg olan kız çocuğumuzun 1.MR INDA"Sagital T2A,Aksiyal T2A ve FLAIR,Aksiyal T1A" yöntemiyle çekilen beyin MR ında:Bilateral etmoid selüllerde mukozal kalınlaşmalar maksiller sinüslerde seviye veren sıvı görünümleri sfenoid sinüste yaygın sıvı görü- nümleri pansinüzit ile uyumlu olarak değerlendirilmiştir.Bilateral, retrotrigonal beyaz cevherde hiperintens alanlar izlenmiş olup,diffüzyon M RG de beyin parankimi ile izointens ADC haritasında ise hiperintens özelliktedir.En geniş yerinde sağda retrotrigonal beyaz cevherde yaklaşık 23x10 mm boyutlu bir alandadır.Sağ frontal subkortikal beyaz cevherde de 4,5 mm çapında nonspesifik özelliktedir.Metabolik hastalık?MS?IVKM verilmediğinden lezyonların kontrast tutulumu hakkında yorum yapılamamıştır.Kontrastlı MRG ile değerlendirilmesi uygun olacaktır.Sağ inferior konka hipertrofik görünümdedir.Medulla oblangata,pons ve mezensefalon normal olarak değerlendirildi.Bilateral sereballer hemisfer parankim alanlarında yer işgal eden lezyon saptanmadı.Bilateral bazal ganglionlar kapsüla interna ve talamuslar normal olarak değerlendirildi. 3. ve lateral ventriküller hemisferik kortikoal sulkusların derinliği ve genişliği normaldir. Difüzyon ağırlıklı görüntülerde akut enfarkt lehine difüzyon kısıtlaması gösteren alan saptanmadı. 2.MR 'da ise:MR Spektroskopi Multi voksel.TE:135 msn değerinde supraventriküler beyaz cevhere yönelik olarak multivoksel MR spektroskopi yapılmıştır.Hastanın konvansiyonel MR incelemesi ile beraber değerlendirildiğinde bilateral periventriküler ve korona radiata düzleminde sağ frontal subkortikal beyaz cevherde izlenen lezyonların demiyelinizan hastalığa ait olabileceği düşünülmüştür.Takip incelemenin kontrastlı olarak elde olunması ek bilgi sağlayacaktır.deniliyor.çocuğumuzda konuşma gecikti.çocuğumuzun bayılma ve kasılma gibi bir problemi olmadı.kan tahlilleri normal çıktı. farklı 2 merkezde çekilen EEG lerde epileptik bozukluk görüldü.çocuğumuz nöbet geçirmediği için epilepsi tanısı konulamadığı gibi beynin hasalı sağ tarafı ile ilgili tatmin edici hiçbir açıklama yapılmadı.çocuğumuzu muayene eden 2 doktordan biri ilaç tedavisine başlamamızı, diğeri ise ilaçsız takibi tercih ettiğini söyledi.2 doktorumuz da kreş-anaokulu önerdi. çocuk gelişimi uzmanınca çocuğumuza sağ hemisfer konuşma eğitimine başladık. kontrastlı MR a şimdilik gerek görülmemesi sonucu kesin tanı konulamaması ve serebnal palsi riskinin göz ardı edilmesi nedeniyle çok tedirginiz sayın hocam .sayın hocam, beynin sağ tarafında mr da belirtilen hasar çok küçük olarak değerlendirilebilir mi? ankara ve istanbula kesin tanı,ileri tetkik ve ileri tedavi yöntemleri için gitmemizi önerir misiniz? teşekkür ederim ,saygılarımla.
Yetkin bir çocuk nörolojisi uzmanı ile görüşmeniz önerilir. Ameliyatlık bir durumu gözükmüyor.
önümüzdeki dönemde istanbula muayene-tetkik-kesin tanı ve farklı tedavi yöntemleri için gitmeyi düşünüyoruz sayın hocam . değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim . saygılarımla.
Bol şans.