DM
Soru Sahibi
10 Kasım 2023 01:19

Dışkılamaa

Merhabalar hocam öncelikle kendimden bahsetmek gerekirse 20 yaşındayım güncel olarak diyet ve yürüyüş yapıyorum her gün eskiden 140 kilo birisiydim haraketsiz ve fast food ile besleniyordum tuvalet ile ilgili baya sorunlarım olmuştu haftada 1-2 kez çıkıyordum kabızdım ıkınmadan çıkmazdı 6 ay önce kendimi değiştirmeye karar verdim diyete başladım lif ağrılıklı beslendim günde 3-4 litre su içmeye başladım 115 kiloya kadar düştüm şu an güncel olarak 25 kilo verdim daha da veriyorum inşallah devam edecek bu süreçte 5-6 aydır dışkım eskisine nazaran yumuşak lapa şeklinde ve günde 2-3 kez çıkıyorum bu normal mi? dışkılamam şu şekilde işliyor sabah kalktığım gibi tuvalete gidiyorum hiç ıkınmadan zorlanmadan 2-3 dakika da işim bitiyor ilk tuvaletim uyandıktan sonra oluyor sonra kahvaltı öğlen yemeği yiyorum 2.tuvaletim geldi öğlen 5-6'ya doğru birde en son gece yatarken yapıyorum 12-1 civarı bazen gece yapmıyorum 2 kez oluyor bazen gece de çıkıyorum yani 2-3 defa oluyor günde ama dışkım sosis şeklinde çıkmıyor katı ama lapa şeklinde çıkıyor dışkı sıkalası var googleda baktım tip5 gibi oluyor dağınık lapa ama tek parça düzensiz yani eskiden ise bu sosis şeklinde oluyordu ama baya zor çıkan ve çıkarken canımı yakan dışkıydı şimdi bana göre bu dışkı iyi direkt çıkıyor 2-3 dakika da hemen çıkıyorum tuvaletten falan çünkü eskiden minimum 20 dakikada boşaltıyordum şimdi rahatladım bu sağlıksal bir sorun değildir değil mi? günde 2-3 defa çıkıp dışkının lapa olarak çıkması

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları

Merhaba Murat bey. Öncelikle, kilo verme sürecinde sağlıklı bir şekilde ilerlediğiniz ve düzenli olarak diyet yaparak, yürüyüş yaparak ve su tüketerek olumlu sonuçlar elde ettiğiniz için tebrik ederim. Kilonuzdaki düşüş ve yaşadığınız tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklikler olumlu bir gelişme. Normal dışkılama sıklığı bireyden bireye değişebilir. Genel olarak, günlük 1 ila 3 kez dışkılama normal kabul edilir. Ancak, bazı insanlar için günde birden daha az dışkılama da normal olabilir, bu da kişinin bağırsak hareketliliği ve sindirim sistemi alışkanlıklarına bağlıdır. Lifli beslenme ve yeterli su tüketimi, daha sık ve düzenli dışkılama alışkanlıklarını destekleyebilir. Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini artırabilir ve dışkının daha yumuşak olmasını sağlayabilir. Aynı zamanda, yeterli su tüketimi de dışkının nemli ve kolay geçirgen olmasına yardımcı olur. Dışkının lapa şeklinde olması, dışkının daha yumuşak olduğunu ve kolaylıkla atıldığını gösterir. Sosis şeklindeki dışkılar daha sert olabilir ve çıkarılması daha zor olabilir. Dolayısıyla, lapa şeklinde dışkılamak genellikle daha sağlıklı ve kolay bir süreç olarak kabul edilir. Genel olarak, düzenli ve rahat bir şekilde tuvalete çıkabiliyor olmanız ve dışkının lapa şeklinde olması olumlu bir durumdur. Bununla birlikte, herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için dengeli bir diyet, yeterli su tüketimi ve düzenli fiziksel aktivite devam ettirmeniz önemlidir. Geçmiş olsun.

10 Kasım 2023 03:46
DM
Soru Sahibi

Öncelikle bu saatte bile hastalarınıza ilgi gösterip cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim aile hekimim de aynısını demişti kan testi vermiştim zaten bir problem olmadığını o da söyledi teste de baktı zaten kan sonuçlarıma lifi azaltırsan dışkın katılaşır dedi ama ben yine de sizin gibi değerli işinde uzman doktorlara sormak istedim sizinde dediğiniz gibi hayatım boyunca yürümekten vazgeçmeyeceğim zaten çünkü eski tuvalet alışkanlığımdansa yenisini tercih ederim eskiden oturup gözümden yaş gelircesine zorlanarak tuvalet yapmaktansa şimdi 2 dakika bile sürmeden çıkmam çok daha iyi tekrardan teşekkür ediyorum iyi geceler diliyorum.

10 Kasım 2023 03:55
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları

Geçmiş olsun 😊 iyi geceler

10 Kasım 2023 04:02
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş Dahiliye - İç Hastalıkları

Yazar toplam 139 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Crp yuksekligi Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Tahlil Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
tetanos Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Şeker Değerleri Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
hocam çok acil bakabilir misiniz Uzm. Dr. Yasin Baki Baydaş
Dahiliye - İç Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Fatih Pektaş
Uzm. Dr. Fatih Pektaş Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Matin İskandarov
Uzm. Dr. Matin İskandarov Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. Gülnar Kazimzade
Uzm. Dr. Gülnar Kazimzade Dahiliye - İç Hastalıkları
Uzm. Dr. İsmigül Yazıcı
Uzm. Dr. İsmigül Yazıcı Dahiliye - İç Hastalıkları
Prof. Dr. Tevfik Demir
Prof. Dr. Tevfik Demir Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube