merhabalar hocam hocam eeg si normal olan bir cocuga epilepsi tanisi koyulabilir mi;daha detayli sorucak olursam uc yasinda yegenim var ateslendigi bir aksam havale gecirdi kisa sureli,sonra bir ay sonra tekrar hastalanip ateslenince yine havale gecirdi uç kere bunlar haricinde yani ates haricinde bir durum yasamadi. iki kere eeg cekildi ikisi de normal cikti.beyin mr normal cikti. taniya epilepsi dendi ve ilac kullaniyor. yani sizce bir hata yapilmis olabilir mi ates haricinde havale gecirmeyen ve eegleri vs normal cikan uc yasinda bir cocuga sak diye epilepsi denebilir mi?
Bu yaş grubunda sadece ateşle olan nöbet durumunda febril konvülziyon tanısı konur. Nörolojik muayene, EEG ve MR normal ise ateşli dönemlerde dikkatli olmak yeterlidir. Ateşin yükseldiği farkedildiği anda hemen ateş düşürücü vermek ve enfeksiyonlardan korunmak önemlidir. Geçmiş olsun.
oncelikle hizlica cevapladiginiz icin tesekkur ediyorum hocam. su sekilde tetkikler muayeneler vs her sey normal sadece atesli durumda birkac kez havale gecirdi,ilk havalesi 6. hastalik denen hastaliktaydi.sonra bir sure sonra tekrar hastalanip ateslenince atesi orta seviye 38 lerdeyken yine gecirdi ve o gun birkac kere gecirdi sonra diazem filan verildi. eeg lerde patolojik bulgu yok normal mr vs vs normal.halasinda epilepsi var.babasinda da havale gecmisi var atese bagli. simdi neden epilepsi dediler bilmiyorum ben de suphelendigim icin size danismak istedim cunku cocuklugunda defalarca kez atesli havale geciren ama epilepsi olmayan arkadaslarim var. ben de arastirdim biraz fk de tedavi 1- Sürekli ilaç kullanımına dayanan uzun süreli profilaksi 2- İntermitan proflaksi seklindeymis bize birincisini vermisler sanirim ablamin anksiyite durumunu goz onunde bulundurarak(tahminimce) sorum şudur ki bize verilen ilac tedavisinda iki sene boyunca valproik asit kullanicak.su an iki ay oldu.ekstradan atesli oldugu zamanlarda da klobazam kullanicak. birinci sorum bu tedavi atesli donemlerde konvulsion gecirmesini bir nebze de olsa onler mi? ikinci sorum bu gerekli mi yoksa bosu bosuna mi antiepileptik ilac aliyor cocuk cunku bu yasta metabolizmasini etkiliyor tiroid fonksionlarinda anlamli bozulma olustu ve alp si cok yukseldi kemik metabolizmasina da kucuk yasta zarar vermesini istemiyorum.hocam bu arada hani fikirlerinizi soruyorum sizden alicagim dusuncelere gore cocugu tekrardan baska bir noroloji doktoruna goturcem hani kafama gore ilaclari filan ayarlamicam o yuzden gonul rahatligiyla cevap verebilirsiniz. ucuncu sorum da fk veya epilepsi olmasi krese gitmesi icin bir engel tesgil eder mi? dorduncu sorum bu fk durumlarinda nobetten korkmali miyiz yoksa iyi huylu zararsiz bir durum mu?
Aile bireylerinin telaşlı ve nöbet sayısınında 2 den fazla olması nedeniyle sürekli ilaç kullanımı düşünülebilir. Bu tedavi ile ateşli dönemlerde nöbet geçirme olasılığını azaltmak hedeflenmektedir. Nöbet geçirmesi kreşe gitmesi için engel değildir. Ancak enfeksiyon geçirmesi ve ateş yükselmesi ihtimalini arttırmaktadır. FK durumunda nöbet kısa süreli ise korkmaya gerek yoktur. 5 dakikadan uzun sürerse intravenöz ya da rektal yoldan ilaç verilebilir. Geçmiş olsun.
çok tesekkurler hocam. o zaman son olarak sunu sormaliyim size mesela cocuk hasta oldu atesi yukselmeye basladi ; koltukaltindan kac dereceyi gorunce dolven veya calpol vermeliyiz? bir de mesela atesi koltukaltindan 37.5 derece diyelim ve biz bu degeri gorunce dolven verdik diyelim;hem dolveni verip hem de verince daha ilac etkisi baslamadan banyo veya kompress uygulamasi yapmak yanlis mi yoksa ilaci verip verdikten 1 saat sonra hala atesi yuksekse mi banyo veya kompress yapmaliyiz?
37,5 üzeri ateş durumunda ilaç verebilirsiniz. İlaç verdikten sonra takip etmek gerekir. Hala yüksekse banyo ya da soğuk kompres uygun olabilir. Ateş yüksekliği ve ilaçların etkinlik süresi ile ilgili Çocuk hekimlerinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.