ya
Soru Sahibi
3 Mart 2019 11:28

çocuk epilepsisi

merhabalar hocam hocam eeg si normal olan bir cocuga epilepsi tanisi koyulabilir mi;daha detayli sorucak olursam uc yasinda yegenim var ateslendigi bir aksam havale gecirdi kisa sureli,sonra bir ay sonra tekrar hastalanip ateslenince yine havale gecirdi uç kere bunlar haricinde yani ates haricinde bir durum yasamadi. iki kere eeg cekildi ikisi de normal cikti.beyin mr normal cikti. taniya epilepsi dendi ve ilac kullaniyor. yani sizce bir hata yapilmis olabilir mi ates haricinde havale gecirmeyen ve eegleri vs normal cikan uc yasinda bir cocuga sak diye epilepsi denebilir mi?

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

Bu yaş grubunda sadece ateşle olan nöbet durumunda febril konvülziyon tanısı konur. Nörolojik muayene, EEG ve MR normal ise ateşli dönemlerde dikkatli olmak yeterlidir. Ateşin yükseldiği farkedildiği anda hemen ateş düşürücü vermek ve enfeksiyonlardan korunmak önemlidir. Geçmiş olsun.

3 Mart 2019 15:25
ya
Soru Sahibi

oncelikle hizlica cevapladiginiz icin tesekkur ediyorum hocam. su sekilde tetkikler muayeneler vs her sey normal sadece atesli durumda birkac kez havale gecirdi,ilk havalesi 6. hastalik denen hastaliktaydi.sonra bir sure sonra tekrar hastalanip ateslenince atesi orta seviye 38 lerdeyken yine gecirdi ve o gun birkac kere gecirdi sonra diazem filan verildi. eeg lerde patolojik bulgu yok normal mr vs vs normal.halasinda epilepsi var.babasinda da havale gecmisi var atese bagli. simdi neden epilepsi dediler bilmiyorum ben de suphelendigim icin size danismak istedim cunku cocuklugunda defalarca kez atesli havale geciren ama epilepsi olmayan arkadaslarim var. ben de arastirdim biraz fk de tedavi 1- Sürekli ilaç kullanımına dayanan uzun süreli profilaksi 2- İntermitan proflaksi seklindeymis bize birincisini vermisler sanirim ablamin anksiyite durumunu goz onunde bulundurarak(tahminimce) sorum şudur ki bize verilen ilac tedavisinda iki sene boyunca valproik asit kullanicak.su an iki ay oldu.ekstradan atesli oldugu zamanlarda da klobazam kullanicak. birinci sorum bu tedavi atesli donemlerde konvulsion gecirmesini bir nebze de olsa onler mi? ikinci sorum bu gerekli mi yoksa bosu bosuna mi antiepileptik ilac aliyor cocuk cunku bu yasta metabolizmasini etkiliyor tiroid fonksionlarinda anlamli bozulma olustu ve alp si cok yukseldi kemik metabolizmasina da kucuk yasta zarar vermesini istemiyorum.hocam bu arada hani fikirlerinizi soruyorum sizden alicagim dusuncelere gore cocugu tekrardan baska bir noroloji doktoruna goturcem hani kafama gore ilaclari filan ayarlamicam o yuzden gonul rahatligiyla cevap verebilirsiniz. ucuncu sorum da fk veya epilepsi olmasi krese gitmesi icin bir engel tesgil eder mi? dorduncu sorum bu fk durumlarinda nobetten korkmali miyiz yoksa iyi huylu zararsiz bir durum mu?

4 Mart 2019 15:51
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

Aile bireylerinin telaşlı ve nöbet sayısınında 2 den fazla olması nedeniyle sürekli ilaç kullanımı düşünülebilir. Bu tedavi ile ateşli dönemlerde nöbet geçirme olasılığını azaltmak hedeflenmektedir. Nöbet geçirmesi kreşe gitmesi için engel değildir. Ancak enfeksiyon geçirmesi ve ateş yükselmesi ihtimalini arttırmaktadır. FK durumunda nöbet kısa süreli ise korkmaya gerek yoktur. 5 dakikadan uzun sürerse intravenöz ya da rektal yoldan ilaç verilebilir. Geçmiş olsun.

4 Mart 2019 16:14
ya
Soru Sahibi

çok tesekkurler hocam. o zaman son olarak sunu sormaliyim size mesela cocuk hasta oldu atesi yukselmeye basladi ; koltukaltindan kac dereceyi gorunce dolven veya calpol vermeliyiz? bir de mesela atesi  koltukaltindan 37.5 derece diyelim ve biz bu degeri gorunce dolven verdik diyelim;hem dolveni verip hem de verince daha ilac etkisi baslamadan banyo veya kompress uygulamasi yapmak yanlis mi yoksa ilaci verip verdikten 1 saat sonra hala atesi yuksekse mi banyo veya kompress yapmaliyiz?

5 Mart 2019 00:36
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

37,5 üzeri ateş durumunda ilaç verebilirsiniz. İlaç verdikten sonra takip etmek gerekir. Hala yüksekse banyo ya da soğuk kompres uygun olabilir. Ateş yüksekliği ve ilaçların etkinlik süresi ile ilgili Çocuk hekimlerinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

5 Mart 2019 11:07
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Uzm. Dr. Yeşim Abanoz Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

Yazar toplam 711 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Baş ağrısı ve gebelik Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Baş dönmesi sersemlik Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Gebelik baş agrisi Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Yüz felci, kulak sancısı Uzm. Dr. Yeşim Abanoz
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Feride Sert Öksüz
Uzm. Dr. Feride Sert Öksüz Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. Haji Mirzayev
Uzm. Dr. Haji Mirzayev Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. Ulvi Samadzade
Uzm. Dr. Ulvi Samadzade Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. İrem Deniz Karakaya
Uzm. Dr. İrem Deniz Karakaya Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. Tehran Aliyeva
Uzm. Dr. Tehran Aliyeva Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube