C34 malign neoplazmı

FC

Fer*** C***

15 Ekim 2018
Merhaba hocam.. Küçük bir sorum olacaktı bunun içinde sizi rahatsız ediyorum.. Bundan 6 yıl önce babam da kan pıhtılalması sonucu ciğerden parça alındı ve 6 ay devam eden bir ilaç tedavisi gördü bununla beraber normale döndü ve 6 yol sonra karın şişmesi bacaklarda ağrı sebebiyle doktora gitti kan tahlilleri vs doktoru bronkoskopi istedi ve burundan anestezi ile hortum salındı sonuç olarak tanı şu şekilde c34-9 bronş veya akciger malign neoplazmı tanımlanmamış yazıyor bunun açılımı nedir hocam araştırmalarıma göre kanser ile ilgili şeyler buldum ama konduramıyorum beni aydınlatır mısınız teşekkür ederim şimdiden
8 cevap
2973 görüntülenme

Cevaplar (8)

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Merhaba. C34.9, Uluslararası Hastalık Kod sistemine göre akciğer yerleşimli ancak bölgesi tam tanımlanmamış kötü huylu bir tümörü tanımlar. Ancak yazdıklarınıza göre bu tanımlama, klinik ve/veya radyolojik tanımlama gibi. Bu tanımlama, alınan bir parça varsa bunun patolojik inceleme sonucu ile kesinleşir. Bu konuda bir bilgi yok yazdıklarınızda. Geçmiş olsun.
15 Ekim 2018
FC
Hocam tanısal lavaj alındı yazıyor rapor da yani bu durumda tanı kötü huylu bir tümörün belirlenemeyen bir yerde olduğunu gösteriyor buna kanser mi demeliyiz yoksa patolojiden gelen sonuçlar mı önemli lütfen aydınlatın teşekkür ederim
16 Ekim 2018
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Tanısal lavaj alındığı yazılmış ama sonucu belirtilmemiş. Bu işleme ait bir patoloji/sitoloji sonucu olmalı. Yeni alındıysa sonuç yaklaşık 2 hafta sonra çıkar pekçok merkezde.
16 Ekim 2018
FC
Hocam geçtiğimiz hafta cuma günü bronkoskopi yapıldı bugün sonuçlar çıktığına dair mesaj geldi randevu aldık tekrar doktoruna ve ben hastanenin sitesinden laboratuvar sonuçlarına baktım hastanın TC Kimlik numarası ile ARB aranması ( BRONŞ) yapılmış sonuç NEGATİF yazıyor patoloji sonucu yada bronkoskopi bunun için yapılmış olabilir mi negatif olması iyiye işaret mi hocam teşekkür ederim..
18 Ekim 2018
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
ARB tüberküloz hastalığını yapan basili tanımlayan bir terim. Ayırıcı tanı açısından yararı vardır. Ancak tümör ile ilgili bir açıklama yok anladığım kadarıyla. Doktoru ile görüşmeniz iyi olur. Zaten randevu almışsınız.
18 Ekim 2018
FC
Mediastinal ana vasküler yapılar normaldir kalp konfigürasyonu normaldir trakea orta hattadır trakea ve her iki ana bronş açıktır sağ akciğer hilusunda büyüğü 2,1×2 cm ebadında IVKM enjeksiyonu sonrası heterojen kontraslanma paterni gösteren iki adet patolojik LAP izlenmiştir. Her iki akciğerde üst loblarda baskın olmakla sentrilobüler amfizematör değişiklikler izlenmiştir ve sağ akciğer üst lob posterior segmentte paraseptal amfizematör değişiklikler izlenmiştir. Sağ akciğer üst lob anterior segmentte boyutları yaklaşık 2 ×1.9 cm ebadında yumuşak doku dansitesinde nodüler lezyon (adenokarsinoma) izlenmiştir histolojik inceleme önerilir. Sağ akciğer orta lob medikal segmentte sol akciğer üst lob inferior lingular segmentte ve her iki akciğer alt lob posterobazal segment medialinde bant formasyonları izlenmiştir. Plevral kalsifikasyon kalınlaşma veya effüzyon izlenmemiştir.. Patoloji sonuçları bundan ibaret hocam doktorlar bu sonuçların temiz olduğunu söylediler siz ne dersiniz hocam teşekkür ederim..
22 Ekim 2018
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Merhaba, açıklamalar patoloji sonucu değil görüntüleme sonuçları. Patolojik tanı amaçlı girişim tanısal lavaj şeklindeydi diye hatırlıyorum. Yani soluk borusu içinden yapılan yıkama işlemi sonucu. Bu bölgeye tümör hücreleri düşmediyse sonucun temiz çıkması sürpriz olmaz. Ancak görüntülemede yaklaşık 2 cm lenf bezleri ve tümöral lezyonlar tanımlanmış. Tanı için BT eşliğinde biyopsi ya da mediastinoskopi denilen yöntemle bir lenf bezinden örnek alınması gerekebilir. İyi günler dilerim.
23 Ekim 2018
FC
Hocam her merakıma gün geçmeden cevap verdiğiniz için teşekkür ederim sağolsun.. Son olarak 2 cm'lik bir tümör adenokarsinoma olarak izlenmiştir deniyor diğer tetkikler henüz yapılmadı. Sizce evresi yada kanser olarak nitelendirme oranı nedir yada daha erken bir tanı olarak mı görmeliyiz ne dersiniz? Teşekkür ederim
25 Ekim 2018
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Daha önce yazmış olduğunuz " Sağ akciğer üst lob anterior segmentte boyutları yaklaşık 2 ×1.9 cm ebadında yumuşak doku dansitesinde nodüler lezyon (adenokarsinoma) izlenmiştir histolojik inceleme önerilir." tanımı BT sonucu, yani radyolojik tanı. Bu rapordan aldığım cümlenin son bölümünde de histolojik inceleme önerilmiş. Bu radyolojik tanının patolojik olarak doğrulanması hastalığın seyri ve uygulanabilecek tedaviler için önemlidir. Selamlar.
26 Ekim 2018
FC
HOCAM SELAMLAR pet F18-FDG SONUCU sağ akciğer üst lob anterior segment subplevral alanda yaklaşık 23 mm çaplı malign metastaz şüpheli en büyüğü 2 cm çaplı hipermetabolik LAP'ler Mediastende ayrıca sağ üst paratrakeal sol anterior mediastinal bilateral alt paratrakeal ve aortapulmoner alanlarda ise milimetrik - subsantimetrik boyutlu hafifçe hipermetabolik şüpheli lefadenopatiler Bu şekilde hocam doktor ameliyat diyor sizce gerekli mi ilaç tedavisi mümkün değil mi yada bu ameliyat ne için bir bilgi sahibi de değiliz yardımcı olur musunuz hocam
6 Kasım 2018
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Ferhat, bu yazdıklarına göre benim önerim histopatolojik tanı sonrası kemoterapi olur.
26 Kasım 2018
FC
Armağan hocam merhaba. Yaklaşık 1 yıl önce konuşmuştuk hatırlar mısınız bilmiyorum. Patoloji sonuçlarında çoğunluğu negatif olmakla beraber bir yerde pozitif ve pozitif şüheli olarak cevap aldık ve Lütfü kırdar hastahanesinde kemoterapi tedavisine başladık 4 kür kemoterapi gördükten sonra pet CT sonuçlarında ne ilerleme nede gerileme oldu ardından radyoterapi tedavisi gördük tam olarak 1 ay her gün olmakla beraber tekrar pet CT çekildik akciğer de ki tümörler de regrese anladığım kadarıyla gerileme olmuş akciğer deki 2 nodülden bir tanesi 9 mm diğeri 13 mm kadar gerileme yaşamış yalnız bu defa da karaciğere en büyüğü 6 cm olmakla beraber birbiriyle ilintili hipodens kitlesel lezyonlar oluşmuş ayrıca böbrek hilusu düzeyinde sağda prekaval alanda 10 mm çapında lenfadenopati de hipermetoliktir diyor. Ara vermeden tedaviler uygulandı ve akciğer de ki kitleler bu kadar gerileme yaşarken ve hatta bir tanesi yok olmuşken karaciğere 6 cm lik bir kitle 3 aylık bir zaman diliminde yerşebilir mi ayrıca filmde doktorun göstermesi ile görünen bir çok nodül lezyon vs oluşum gerçekleştirmiş .. babamın durumu gayet iyi yalnız kemoterapi görmek istemiyor beni hasta eden onlar oldu diyor nasıl bir yol izlemeliyim bir büyüğüm olarak yardımcı olur musunuz hocam teşekkür ederim ?
1 Ağustos 2019
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Yeni ortaya çıkan kitlelerin en kolay ulaşılabilecek birinden yeniden parça ya da örnek alınmasını öneririm. Bu sağlıklı tedavi kararı ve faydalı olacaksa doğru ilaç seçimi için önemli. 4 kür kemoterapiden sonra farklılık olmaması uygun ilaç?-etki? sorununu düşündürebilir. Bu yüzden hücre tipinin bilinmesi önemli. Kolay gelsin.
2 Ağustos 2019
FC
Teşekkür ederim hocam bilginiz için yalnız anlamadığım bir şey var faydalı olacaksa diyorsunuz yani çok mu geç kaldık yada tedavisi artık çok mu zor görünüyor onu anlayamadım açık konuşabilirsiniz hocam
2 Ağustos 2019
Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Prof. Dr. H. Armağan Arıcan

Radyasyon Onkolojisi
Hangi ilacın hangi tümörde etkili olacağı gösteren en önemli özelliklerden biri tümörün hücre tipidir. Döşeyici epitel hücre kanserine etkili olan bir ilaç salgı bezi tümörlerinde etkisiz olabilir ya da lenf doku tümörlerinde mükemmel sonuç sağlayan bir ilaç meme kanserinde aynı etkiyi göstermeyebilir. Söylemek istediğim bu. Gecikme veya tedavinin zor olduğu şekli bir anlam çıkarmayın. Bilinmezlikler tahmin zorunluluğu getirebilir. Hem ilacı seçerken hem de etkiyi beklerken. Patoloji bu yönden önemli.
6 Ağustos 2019