Merhabalar hocam, Anneanneme 14 Ocak Cumartesi günü ani bir şekilde pıhtı attı ve bilincini ve tüm uzuvlarının hareketlerini kaybetti sadece gözü açık ve bilinçsiz bir şekilde hareket ederken kaldı. Kalp pili olduğundan MR çekilemedi fakat BT'ler ile beyin sapına pıhtı attığı söylendi fakat yaşından ve kalp rahatsızlığından dolayı trombektomi yapamadıklarını yaparlarsa öleceğini söylediler. Tansiyonu ve kalp değerleri iyi olduğundan ve kanama olmadığından kan sulandırıcı vererek pıhtının açılmasını bekliyorlar fakat başka bir işlem yapmıyorlar. Solunum desteğini kesince yaşamaya devam ediyor fakat stabil bir solunumu yok. Başka bir işlem yapılamaz mı acaba ilk BT raporunu paylaşıyorum bir de laboratuvar sonuçlarını. Son BT görüntüleri var fakat formatı gereği buradan yükleyemiyorum. Teşekkürler şimdiden.
Geçmiş olsun Batuhan Bey, maalesef beyin sapı pıhtılarında elimiz kolumuz bağlı oluyor, çünkü bozulan ana damarın yedeği yok ve biz işlem yaparak damara daha da zarar verebiliyoruz. Bu durumda da (solunum merkezi de beyin sapında olduğu için) hastamızı hayati belirtilerine zarar vermiş oluyoruz. Anneannenizin vücudunda daha önce de damar tıkanıklığı oldu ise (kalpte olmuştur, bu yüzden kalp yetmezliği gelişmiştir diye tahmin ediyorum) vücudu damar tıkanıklığı ile mücadele etmeyi öğrenmiş olabilir. Eğer bu dönemde kalp değerleri stabil giderse, beynine yeterli kan ve oksijen sağlanır ve beyin diğer kılcal damarları genişleterek yavaş yavaş durumu toparlar, yani hayati tehlikeyi atlatma olasılığı var, umudunuzu kaybetmeyin.
Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Rica ederim, geçmiş olsun.
Merhabalar bir tek sizden cevap alabildiğim için tekrar yazıyorum. Kusura bakmayın lütfen. Merhabalar anneanneme 9 gün önce pıhtı attı. Pıhtının beyin sapına attığı söylendi. 9 Gündür bilinçsiz ve solunum destekli yoğun bakımda yatıyor. Kalbinde pil olduğundan MR çekilemiyor. Kalp değerleri ve tansiyonu iyi durumda imiş. Fakat başka bir müdahalede bir türlü bulunamıyorlar. 2 farklı rapor koyuyorum ilki olayın ilk olduğu gün çekilen BT diğeri 4 gün önce çekilen BT'nin raporu. Doktorlar bize net bir şey söyleyemiyor olabilir bu raporları nasıl yorumlamalıyız internetten parça parça yorumlamaya çalışıyorum ama yetersiz kalıyor. Başka bir tedavisi yok mudur? BT TETKİKİ(14 OCAK) Sağ lateral ventrikül gövde düzlemi komşuluğunda kronik iskemik hipodens görünüm izlendi. Serabral hemisferik silkus ve fissürler atrofiye sekonder belirgindir. Bilateral bazal ganglionlar talamuslar her iki sentrum semiovale ve beyin sapı normaldir. Beyin parankim alanlarında patolojik dansite değişikliği saptanmamıştır. İntrakranial kanama izlenmedi. Kranium kemik yapısı ve ekstrakranial yumuşak dokular tabidir. BT TETKİKİ (19 OCAK) Hasta ile kooperasyon sağlanamadığından tetkik malpozisyonda elde olunmuş olup inceleme suboptimaldir. İzlenebildiği kadarıyla ; Ponsu sol ağırlıklı tama yakın dolduran ve kısmen özellikle sol serebellar pedinküle uzanım gösteren ve belirgin sınır oluşturmayan en geniş yerinde yaklaşık 35x33 mm boyutlarında diffüz hipodens görünüm mevcuttur. Ayrıca sağ serebellar hemisfer anterior kesiminde de büyüğü yaklaşık 29 mm çapında birbirleriyle yakın komşuluk gösteren iki adet benzer hipodens görünüm mevcuttur. Gerekirse hastanın multiple akut infarkt açısından kranial düffüzyon MRG tetkiki ile değerlendirilmesi önerilir. Bilateral periventriküler beyaz cevher sentrum semiovalede yaygın milimetrik çaplı hiperintens iskemik-gliotik odaklar mevcuttur. Sağ eksternal kapsül anterior kesiminde lineer tarzda milimetrik çaplı benzer kronik iskmeik odak dikkati çekmiştir. Bilateral serebral hemisferik kortikal sulkuslar, her iki slvyan fissür, 3. ve her iki lateral ventriküller geniş ve derin olarak izlenmiştir (Serebral kortikal atrofi). 3. ventrikül ve orta hat oluşumları sağa doğru deplase görünümündedir (Şift). Bazal ganglionlar doğal görünümdedir. Kranium kemik yapıları doğaldır. İnceleme alanına giren özafagus trasesinde nazogastrik katetere ait radyolojik görünüm gözlenmiştir.
Geçmiş olsun Batuhan Bey, BT raporları doktorunuzun koyduğu teşhisin doğru olduğunu, beyin sapını besleyen ana damarın etkilendiğini, bu damarın beslediği alanlarda yaygın damar tıkanıklığı olduğunu, kritik yapıların zarar gördüğünü ve hastanın hayati tehlikesi olduğunu söylüyor. MRG çekilemese bile olayın üstünden 24 saat geçtikten sonra çekilen kontrol beyin BT'ler de bize birçok şey söyler, fakat en önemlisi muayene bulgularıdır, MRG-BT sadece yardımcı yöntemlerdir. Doktorunuza güvenin. Babaannenizin olabileceği en güvenli yer yoğun bakım.
Anladım teşekkür ederim tekrardan umarım her şey gönlünüzce olur
Teşekkür ederim, geçmiş. olsun.