KC
Soru Sahibi
5 Kasım 2018 14:21

Alzheimer takıntısı

Merhaba, 28 yaşında bayanım. kendi bildim bileli unutkanımdır fakat son bir yıldır daha farklı olarak konuşurken bazı kelimeleri hatırlamakta zorlanıyorum ve ya konuşmanın akıcılığını kesintiye uğratacak şekilde gecikmeli olarak hatırlıyorum. örnek olarak son aylarda örnek verebileceğim kelimeler; karabasan, bir hastanenin ismi, saha kelimesi, broş.. günlük sık kullanılan kelimeler olmasa da önceden yaşamadığım bir durum. 16 yaşlarımdan bu yana, yaygın kaygı bozukluğu, okb, depresyon gibi sebeplerden dolayı lustral kullanıyorum, şuan 100 mg kullanmaktayım. aynı dönemlerde konulan bir dikkat eksikliği teşhisimde var. yaklaşık son 1-2 yıldır ise hashimato sorununu yaşıyorum. antikorlarım yüksek hormon değerlerim henüz normal sınırlarda. (üst sınırlara yakın) ve 1 yıldır beloc 50 mg kullanıyorum şuan (12 mg 2 aydır) 1 buçuk aydır ise 12 mg en düşük dozda tiroit hormon ilacına başladım. Geçtiğimiz haftalarda nöroloğa ve psikatriste muayene oldum. Nörolog fiziksel kısa bir test yaptı, dönemsel olarak dikkat seviyemin değişebileceğini söyledi ve unutkanlık testi istedi. fakat henüz yaptırmadım. Psikatrist ise kısa bir hafıza testi yaptı. (gün,ay,yıl soruları.. haftanın günlerini geriye saymak.. hayvan isimleri vs.. ) hafif dikkat eksikliğimi onayladı belleğimin iyi göründüğünü söyledi fakat ikiside herhangi bir tetkik istemedi. mr gibi.. vitamin ve kan değerlerim normal sınırlarda. b12 desteği aldım 1 ay. detaylı bilgi vermek amacıyla biraz uzun yazdım fakat asıl sorum şu olacak bu yaşadığım geri çağırma bellek sorunu ve bazen kelimeleri yanlış telaffuz etmek, benzer sesleri olan başka kelimeler ile zaman zaman karıştırabilmek sizce alzheimer gibi bir durumun habercisi olabilir mi? düşük ihtimalle de olsa 40 yaş altında da görülebileceği yazıyordu. ailemizde erken başlaya alzheimer vakası yok. her iki dedemde 70 yaşın üzerinde demans ve alzheimer görüldü. teşekkürler şimdiden.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Melih Vural
Uzm. Dr. Melih Vural
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

Merhaba; belirttiğiniz tablo Alzheimer hastalığından ziyade beyin sisi (brain fog) tablosu gibi duruyor. Ayrıca bağışıklık sisteminiz de oldukça bozulmuş. Bu tablonun düzeltilebilmesi için ayrıntılı bir hastalık hikayesi ile birlikte, bütüncül bir yaklaşımla tüm sorunlarınıza müdahale etmek gerekir. Genellikle çok olumlu sonuçlar alınıyor. Ailede 2 kişide Alzheimer olması Alzheimer hastalığı riskinizi 5 kat artırır. Sadece antidepresanlarla bu tabloyu geriye çevirmek zordur. Geçmiş olsun..

6 Kasım 2018 12:17
KC
Soru Sahibi

bir dedemde 80 yaş üstünde yeni başlayan defans görüldü, sebebi alzheimer değilmiş sanırım. damarsal anladığım kadarıyla. diğer dedem ise parkinson ve alzheimer hastasıydı ve beyninde su olduğunu biliyorum. ikisi de 80 yaşın üstünde defans şikayeti yaşadı. bu şekilde de risk ileride artmış oluyor mu benim için? geç başlaması ve alzheimer değilde demans olması..

6 Kasım 2018 16:53
Uzm. Dr. Melih Vural
Uzm. Dr. Melih Vural
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

Ana sorun hangi tanının olacağı değildir. Şimdiden önlem alır ve uygun şekilde tedavi olursanız ileride Alzheimer, Parkinson veya diğer demans türlerine yakalanma olasılığınızı çok azaltmış olursunuz.

8 Kasım 2018 13:07
Uzm. Dr. Melih Vural
Uzm. Dr. Melih Vural Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)

Yazar toplam 455 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Feride Sert Öksüz
Uzm. Dr. Feride Sert Öksüz Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. Haji Mirzayev
Uzm. Dr. Haji Mirzayev Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. Ulvi Samadzade
Uzm. Dr. Ulvi Samadzade Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. İrem Deniz Karakaya
Uzm. Dr. İrem Deniz Karakaya Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Uzm. Dr. Tehran Aliyeva
Uzm. Dr. Tehran Aliyeva Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube