BD
Soru Sahibi
19 Nisan 2015 18:05

9,5 aylık bebeğimizde uyku bozukluğu

Merhaba, bizim 9,5 aylık bir kızımız var. Doğduğu günden beri bacağımızda sallayarak, çarşafta sallayarak, kucakta gezdirerek vb. gibi yöntemlerle gece ve gündüz uykuya dalmasını sağlıyoruz çünkü başka türlü asla uyutamıyoruz .Geceleri yataklarımızı birleştirdik öyle uyuyoruz..Artık önce yatağını bizim yatağımızdan uzaklaştırıp sonrada odasını ayırmak istiyoruz,bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz.Uykularında başında bekliyoruz.Her 15dkda bir gözlerini açıp bakıyor bizi göremezse ağlamaya başlıyor.Başında bekleyip gözünü açtığında onu pişpişliyoruz öyle uykusuna devam ediyor.Buşekilde 1,5saat kadar uyutabiliyoruz.Geceleri de aynı şekilde olduğu için çareyi yatakları birleştirmekte bulduk. 3Nisanda KKK aşısı oldu ve arkasından ateşlendi. Bu hastalıktan sonra durumumuz iyice kötüleşti. Günlerdir gece olunca birden başlayan ve saatlerce süren ağlama krizleri başlıyor. Ne yapsak susmuyor ve uyumuyor. Herzamankinden farklı bir çığlıkla ter içinde kalarak ağlıyor.Gece çayları,ıhlamur,anason yada parasetamol içeren ilaçlar kullandık fakat hiç etki etmiyor.Kızımız için 'beyninin vücudundan önde gittiğini' söylüyorlar. 6 aylık olduğundan beri bizim arkamızdan anne-annem-ananem-baba-dede gibi kelimeleri söylüyor. Daire kapısını açık görürse yürüteci yardımıyla 7. ayından beri evden çıkıp asansörün kapısında gelmesini bekliyor, kapalı kapıları tokmağını çevirip açmayı biliyor, ve son 20 gündür uzaktan kumandalı helikopteri kumandasını kullanarak havalandırıp kısa süre havada tutuyor,Bebeklerin kullandığı oyuncaklarla ilgilenmiyor ve hep canı sıkılıyor. Sürekli yeni bir şey bulup onu oyalamaya çalışıyoruz. Araba yolculuklarında uzanabildiği her yeri kurcalamaya başlıyor, kapıları açmaya çalışıyor. Reklamlara bakarak yemek yedirebiliyorum yada çevresinde çok hareketlilik varsa yiyor yoksa beslenmeye vakit harcamıyor aç ta olsa sıkılıyor yemeği bırakıp kalkmak istiyor. Bize bir yol gösterirseniz seviniriz . Yorumunuzu merakla bekliyoruz. Çok teşekkür ederiz.Saygılar

0
6 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (6)
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Uykuya dalarken bir rahatlatıcı isteyen Çocuğunuz için hergün aynı şekilde ve aynı zamanlarda yapacağınız bir düzen oluşturmak çocuğun uyku düzenini kurabilmesine yardımcı olur. Bu dönemdeki uyku problemlerini anne Baba'nın duygu durumu ve mizacı da etkilemekte. Şaşkın tedirgin ve kaygılı olmaktansa sakin ve araştırıcı olun. Kolik veya çocuğu etkileyen başka birb fiziksel neden yoksa aynı zamanlarda kendi başına yatmasını sağlayarak onu sakinleştirecek yolu bulup uyuyana kadar yanında kalmayı öneriyorum.geceleri uyanabilir. Burda uykusunu bölmeden tekrar dalmasını Sağlamak Önemlidir. Fiziksel ve motor gelişimin hızlı olduğu bu dönemde oyuncak yerine onu daha çok etkileyen sesli ve renkli herşey caziptir. Dikkat Süreleri çok kısadır. Bu dönem özelliklerini Öğrenmek çocuğunuzun davranışlarını tekrar yorumlayabilmenize yardımcı olabilir. Yani Yazdığınız kızınızın bu davranışları bu dönem özellikleridir. Geçmiş olsun

20 Nisan 2015 00:23
BD
Soru Sahibi

Tesekkur ederiz. Bize bebegimizde bir sorun oldugunu oncelikle cocuk nöroloğuna gidip EEG cektirmemiz gerektigi soylendi. Bu bizi biraz telaslandirdi. Etrafimizdaki bebeklerde gayet sakin olunca kendi bebegimizden súphe eder olduk. Ama aciklamaniz icimizi rahatlatti. Fizyolojik bir problemi cok şükür yok, az ve súrekli uyanarak uyumasi kendininde dinlenemeden kalkmasina sebep oluyor. Şuan diş çikarma döneminde fakat uykusu doğduğundan beri böyle. Yaninda durarak onu okşayarak pişpişleyerek yataginda uyumasini 2 kez denedik ama ter kan içinde kalana kadar susmadan ağladi kalkip kucağimiza gelmeye çalisti, titremeye baslayinca pes edip biraktik birdaha denemedik. Bacağimizda salliyoruz yada çarsafa koyuyoruz her uykusu bõyle. Merak ettiğimiz yataklari ayirmanin kritik bir yaşi var mi? Kimi uzmanlar 2 yasa kadar anneyle yatmali diyor aklimiz cok karisik biz boyle devam edelim mi? Zamanla kendisi uyumayi sürekli uyanmadan sabahi etmeyi öğrenir mi? Tekrar cok tesekkurler. Saygilar.

20 Nisan 2015 11:17
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

EEG katılma morarma gibi şikayetlerde (ve bu yaşlarda pek de anlaşılır olmayabiliyor ) yapıyoruz. Çocuğun yatağı 1 Yaşından sonra ayrılabilir. Sakin ve kontrol edebilir olduğunuzu hissettirecek çocuğunuzla bağ oluşturmak Güvenli bir şekilde sizden ayrılmasına neden olur. Tabii ki en ufak bir tereddütte tekrar size döner eğer zamanında ihtiyacını karşılayarak yanında olursak siZden hem gece uykuda hem de gündüz ayrılabilir. Bunu Aşamalı olarak deneyin. Eğer ayrılmak için hazır değilse birkaç ay sonra tekrar yatakları ayırmayı deneyebilirsiniz. Geçmiş olsun tekrar

20 Nisan 2015 22:41
BD
Soru Sahibi

Cevap yazdiginiz icin cok tesekkur ederiz. Bizde surekli yontem degistirmemek icin en sevdigi yontem olan sallamayi bu zamana kadar kullandik hala da kullaniyoruz. Ama artik gece ciglikla uyanmalarinda bu yontemde onu sakinlestirmez oldu her gece kabus oldu bize. En yakin surede psikiyatrist doktora gidecegiz. Sanirim istahsizlik ve beslenmeyi red etmesinde anne olarak benimde payim var. Cunku doktorumuzun onerisiyle 3 ana 3 ara ogun olmak uzere 6 ogunu uyanik kaldigi zamanlarda vermeye calistim bu da 2 saatte bir yemek yemek anlamina geldi. Sanirim bunalttim ve simdi ac ta olsa kasigi itiyor tatmiyor bile. Bunu nasil asabilirim? Hala pesinde kosup yedirmeye calisiyorum ama 3,5-4 satte bir. 3 ana ogununu yese raziyim ama onu da yemiyor. Kilo kaybetmeye basladi. Neyapmaliyim? Yemegi sundugumda yemezse kaldisam bir sonraki ogune kadar ilgilenmesem sonunda direnci kirilirmi? Birkac gun denedim fakat bu sefer acliktan sinirleri iyice bozuldu cunku ben onu biberonla uykusunda besliyorum sirf birseyler midesine gitsin diye. Sadece devam sutu aliyor vucudu o da uykuda. Bunu da yapmayinca iyice huysuzlasti acliktan ama yine yemedi mecbur ilk uykuda besleyip pes ettim. Erken mi davrandim? Beklesem haftalar boyu direnci kirilirmi? Cok tesekkur ederiz. İyi calismalar. Saygilar.

24 Nisan 2015 16:22
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

En yakın zamanda Uyku ve beslenme problemleri için bir çocuk psikiyatrisine başvurabilirsiniz. Annenin yaklaşımı, kaygıların yoğun olması bu dönemde hem uyku ve iştah problemlerine hem de çocukla iletişim problemlerin( inatlaşma olb) oluşmasına neden olur. Internetten bilgi almak size yeterli gelmeyebilir o Yüzden biran önce iyi bir uzmana görünün.

25 Nisan 2015 07:18
BD
Soru Sahibi

Cok Tesekkur ederim. En kisa surede doktora gidecegiz. Saygilar.

25 Nisan 2015 11:14
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Geçmiş olsun. Gelişmelerden her zaman haberdar edebilirsiniz.

26 Nisan 2015 00:10
BD
Soru Sahibi

Doktor hanim merhaba, biz bebegimizle iki ayri psikiyatri uzmanina gittik. Sorunlarimizi anlattik. Biri saatlerce aç biraktigimizda eninde sonunda mama sandalyesine oturarak yemek yemeyi kabullenecegini, sabirla bu sekilde davranmamizi ve yataklari hemen ayirip gece uyandiginda sadece sesizce yaninda oturmamizi aglasa da iletisime gecmeyip susmasini sabirla beklemizi tavsiye etti. Denedik. Mama sandalyesine oturttum fakat agzini acmayip kasigi itti, israr etmedim. Oyuncaklariyla oynayarak yada reklamlara bakarak koltukta yemek istiyor. Bunu yapmadim ne yedi ne uyudu ne huzurlu mutlu oldu resmen cildirdi acliktan ama yinede oyle yemedi. Gece uyandi tepkisiz yaninda durdum aglamaktan katildi ter icinde kaldi dayanamadim kucakladim. Baska uzmanaa daha gittik. O da aramizda inatlasma oldugunu bunun unutulmaktan baska care olmadigini soyleyip sadece uykuda beslemeye devam etmemi, akli basindayken asla yemek sunmamami boylelikle de yeme inadini zamanla unutacagini tavsiye etti. Gece uykusu isini de bize birakti istediginiz kadar beraber yatabilirsiniz elbet kendine ayri bir oda isteyecek yasa gelecek dedi. Aklimiz cok karisik ya tum uzmanlari gezecegiz yada biz boyle caresiz yasayacagiz. Size bildirmek istedim. Yorumunuzu merakla bekliyoruz. Saygilar.

23 Mayıs 2015 22:22
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Gerçekten sizin gibi sürekli Yöntem deneyen bir aile için uzman görüşlerinin de farklı olması daha da işinizi zorlaştıran bir durum.Denemeye başladığınız bir yöntemle ilgili bir davranış değişikliği için biraz daha zamana ihtiyaç olabilir. Yani hemen sonuca varmayın. Bir de böyle uzun süre devam eden beslenme vebuyku problemlerinde daha önce de Yazdığım gibi ailece değerlendirme yapmak, ebeveynlerde bir sıkıntı olup olmadığını muayene etmek gerekir. Ben de başka bir bakışla daha da fazla kafanızı karıştırmak istemem. Ancak sizinle birebir görüşmeyi isterdim. İzmit Ali kâhya dayım. Bana hastanenin telefonundan ulaşırsanız size randevu verebilirim.

24 Mayıs 2015 00:22
BD
Soru Sahibi

Cok tesekkur ederim. Size ulasmaya calısacağım. Ben Didem BUDAK. İstanbul/Tuzla da ikamet ediyoruz. İzin kullanabilme durunumuza göre sizinle irtibata geçmeye çalısacağim. Saygilar.

25 Mayıs 2015 11:08
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Görüşmek üzere

15 Haziran 2015 00:00
Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Uzm. Dr. Selcen Esenyel Çocuk ve Ergen Psikiyatristi

Yazar toplam 59 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Bakar mısınız lütfen Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk psikolojisi Uzm. Dr. Selcen Esenyel
takımınızı acar misiniz Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuğum icin Uzm. Dr. Selcen Esenyel
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Hazal Tonya
Uzm. Dr. Hazal Tonya Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Doç. Dr. Halil Kara
Doç. Dr. Halil Kara Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Uzm. Dr. Mustafa Tolga Tunagür
Uzm. Dr. Mustafa Tolga Tunagür Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Uzm. Dr. Şule Koçaş
Uzm. Dr. Şule Koçaş Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Dr. Hilal Yazıcı Kopuz
Dr. Hilal Yazıcı Kopuz Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube