Metal altyapıyla desteklenen porselen restorasyonlarda görülen metalin diş etine yansıması, korozyonu, anterior bölgede ışık geçirgenliğine müsaade etmemesi, estetiğin sağlanamaması gibi dezavantajları nedeniyle metal desteksiz porselen restorasyonlara olan ilgi artmıştır. Bununla birlikte, metal desteksiz porselenin, metal destekliye göre kırılgan yapıda olması porselenin kuvvetlendirilmesini gündeme getirmiştir. Bu yüzden son zamanlarda, yüksek alümina içerikli cam infiltre kor materyalleri, lityum disilikat cam porseleni, zirkonyum gibi metal desteksiz porselen restorasyon materyalleri geliştirilmiştir
Kozmetik ihtiyaçların ön planda olduğu günümüzde, estetik kaliteyi arttırmak amacı ile seramik postlar kullanılmaya başlanmıştır. Metal postların bazı estetik dezavantajları göz önünde bulundurulduğunda zirkonyum esaslı post sistemleri ön plana çıkmıştır. Zirkonyum postlar, biyouyumlu olmalarının yanı sıra radyoopak ve yüksek bükülme direncine sahiptirler. Zirkonyum seramik; kırılma direnci, diş rengine yakınlığı ve iyi düzeyde yapışma özelliğiyle ortodontide braket yapımında da ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda zirkonyum dioksit’ten yapılmış dental implantlar da kullanıma sunulmuştur. Zirkonyum implantlar; iyi mekanik özelliğe, yüksek biyouyumluluğa ve dayanıklılığa sahiptir . Titanyumla kıyaslandığında hem yumuşak hem de sert doku ile çok daha iyi reaksiyona girmektedir. Dişe uyumlu renkte olmaları ve düşük plak birikimi nedeniyle tercih edilmektedirler.
Estetik diş hekimliğinde zirkonyum altyapılar sıklıkla kullanılmaktadır.Zirkonyum laminalar, postcore yapılar ,zirkonya porselenler ve zirkonya implantlar günümüz tedavilerinde tercih etmekteyiz.Burda dikkat edilecek bir diğer faktör doğru hasta seçiminin yapılması, doğru materyallerin kombine edilmesi ve dikkatli bir çalışma ile tedavilerin başarısı artmaktadır.