Zirkonyum diş nedir? avantajları nedir?

Zirkonyum diş nedir? avantajları nedir?

Zirkonyum diş nedir?

Zirkonyum yüksek teknolojili 3d bilgisayar sistemleri ve özel dental CNC makinelerinde kişiye özel hazırlanan diş kaplama veya protezlerdir. Zirkonyum çok sert, aşınmalara karşı yüksek dirençli ve biyolojik uyumluluğu çok yüksek bir materyal olduğundan bilgisayar ve 3 boyutlu modelleme sistemlerinin gelişmesiyle diş hekimliğinde kullanılmaya başlamıştır. Uzay mekiklerinde ısı kalkanı olarak ve ayrıca motor parçaları yapımında da bu özelliklerinden dolayı kullanılırlar. Diş kaplamalarında günümüzde metal altyapıların yerine, porselene destek olarak altyapıda çok hassas uyum ve sağlamlık sağladığından, beyaz rengi ve ışık geçirgenliği sayesinde estetik açıdan tercih edilirler.

Zirkonyum diş ne zaman yapılır?

Zirkonyum, dişlerin kaplama gerektirdiği aşırı çürük ve madde kayıplarında, diş eksikliğinde köprü veya implant üstü diş yapımında, estetik olarak müdahale gerektirecek ayrık diş (diastema) veya çarpık dişler gibi gülüş tasarımı veya diş kaplaması gerektiren durumların varlığında kullanılırlar.

Zirkonyum dişlerin avantajları nelerdir?

Zirkonyum biyolojik uyumluluğu en yüksek materyallerden birisidir. Dişetiyle ve ağız dokularıyla mükemmel uyumluluk gösterirler. Beyaz renkte ve ışık geçirgen olmasından dolayı estetik açıdan çok avantajlıdır. İleriki yıllarda meydana gelebilecek dişeti çekilmelerinde estetik açıdan fazla sorun çıkarmaz. Metal destekli porselen dişlerde zaman zaman görülebilen oksitlenmeye bağlı dişetlerinde morarma, kötü tat hissi meydana getirmez. Yüzeyinde bakteri tutunmasına izin vermez. Metal altyapıların üretilmesindeki döküm işlemine bağlı meydana gelen genleşme ve uyumlama sorunları ile karşılaştırıldığında tamamen bilgisayar destekli yapıldıklarından dişe oturması ve uyumu daha hassastır.

Zirkonyum biyolojik uyumluluğu en yüksek materyallerden birisidir. Dişetiyle ve ağız dokularıyla mükemmel uyumluluk gösterirler. 

Tamamen bilgisayar destekli yapıldıklarından dişe oturması ve uyumu daha hassastır.

Zirkonyum dişlerin dezavantajı var mıdır?

Zirkonyum her ne kadar sert bir materyal olsa da metale nazaran esnekliği olmadığından kırılganlık gösterebilirler. Kırılma direnci ağızda kullanılmasına rahatlıkla izin verdiği halde çok uzun köprülerin yapımında tercih edilmemelidirler. Bunun ayrımını ve kararını diş hekiminiz yapacaktır.

Zirkonyum diş yapımı ne kadar sürer?

Zirkonyum dişlerin yapımının laboratuvar aşamaları 4-5 gün sürer hekimin yapacağı diş kesimi, ölçü, planlama, prova ve finalde yapıştırma işlemiyle birlikte toplam süre 1 hafta civarındadır.

Zirkonyum dişlerin ömrü ne kadardır?

Zirkonyum dişler aşınmaya karşı çok dirençlidir. Renk ve parlaklıklarını yitirmezler. Yapılan dişin ömrü ağız dokularının sağlığı, mevcut dişlerin durumuna göre değişiklik gösterir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Melih Şengül

Uzm. Dr. Dt. Melih Şengül, 1977 yılında Almanya’da dünyaya geldi. İlkokul beşinci sınıfa kadar Almanya’da okula gitti. Diş Teknikeri olan babası Himmet Şengül Almanya’nın en değerli teknikerlerinin layık görüldüğü ""Altın Paralelometre” (Das goldene parallelometer) mansion ödülünü almasının ardından Türkiye’den çeşitli teklifler almasıyla 1988’de Türkiye'ye kesin dönüş yaptılar. Dt. Şengül, ortaokul ve lise eğitimini Ankara Yükseliş kolejinde tamamladı. Bir yandan babasının laboratuarında devam ederek özellikle estetik diş hekimliğine ve porselen çalışmalarına ilgi duydu ve 1996 yılında liseden mezun olduğu yıl yeni kurulan Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde okumak üzere İstanbul’a yerleşti. Henüz birinci sınıftayken yeni kurulan Estetik Dişhekimliği Akademisine üye oldu ve çalışmalarına bu alanda ağırlık verdi. Fakül ...

Etiketler
Zirkonyum diş nedir?
Uzm. Dr. Dt. Melih Şengül
Uzm. Dr. Dt. Melih Şengül
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube