Yürüteç : faydalı mı? zararlı mı?

Yürüteç : faydalı mı? zararlı mı?

Bebeğimiz biraz büyüyüp emeklemeye başlayınca ya da hareketlenince hemen hemen tüm ailelerin aklındaki temel sorulardan biri yürüteç kullanıp kullanmamaları gerektiğidir. Yürüteç çocuğumuzun kaslarını ve kemiklerini geliştirir mi? Yürüteç yürümeyi kolaylaştırır mı? Yürüteç kullanmak faydalı mı? Zararlı mı?

Özellikle evde yığınla yapılması gereken iş varken yürüteç, anneleri-babaları ya da çocuğa bakım verenleri rahatlatan bir seçenek olarak görülür. Ebeveynler ev işlerini yaparken bebeğimiz yürüteçte zaman geçirir ve herkes mutlu olur. Üstelik yürüteç kullanan çocukların daha erken ve çabuk yürüdüğüne inanılır. Gerçekten öyle mi?

İşin aslı yürüteç bebeği oyalaması açısından düşünüldüğünde anneyi ve babayı rahatlatabilir. Doğru. Ancak bu rahatlamanın bedelleri ve riskleri çok ağırdır.

Yürüteç kullanan çocuklar kullanmayanlara oranla daha sık parmak ucunda yürürler. Kaldı ki parmak ucunda yürüme yürütecin en hafif zararlı etkilerinden biridir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda yürüteç kullanan çocukların daha erken yürümediklerini hatta yürütecin çocukların yürümesini geciktirdiğini gösteriyor. Çünkü yürüteç çocuklarımızın motor gelişimine zarar veriyor. Yürüteç sıklıkla 5-15 aylar arasındaki çocuklar tarafından kullanılıyor. Bu aylar çocuklarımızın sırt ve kalça kaslarının gelişmesi gerektiği aylar. Çocuğumuzu ne kadar yere bırakıp ona oyuncaklarla oyun imkanı verilirsek, sırt ve kalça kaslarını çalıştırması için o kadar olanak sağlamış oluruz. Ne yazık ki bu aylarda yürüteç kullanan çocuklar, yürüteç içinde hapsolup bu olanaklardan mahrum kaldıkları için motor-kas gelişimleri gecikiyor.

Öte yandan yürüteç kullanan çocukların sadece motor değil zihinsel gelişimlerinin de yürüteç kullanmayanlara kıyasla geciktiği gösterilmiştir.

Yararı olmayan hatta kas ve zihinsel gelişimi sekteye uğratan yürütecin en büyük tehlikesi, geri dönüşümsüz ev kazalarına neden olabilmesidir. Yürütecin neden olduğu en önemli yaralanmalar özellikle kafa travmaları, kemik ve diş kırıkları, yanıklar, parmakların sıkışması ve parmak kayıpları hatta ölümdür.

Yürüteç kullanan çocuklar doğal gelişimlerinin ötesinde hareketli hale gelirler. Üstelik o kadar hızlı hareket edebilirler ki anne-babalar çoğu kez bu hıza yetişemez ve acil bir durumda çocuklarına müdahale etmekte gecikirler. Yaralanmaların çoğu merdivenlerden yuvarlanma, zararlı, ağır ya da sıcak nesnelere kolay ulaşma sonucu yaralanma, yanma ya da zehirlenme şeklinde olmaktadır.

O yüzden yürüteç kullanılmasını kesinlikle ÖNERMİYORUM.

Bu makale 20 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şadi İdem

Uzm.Dr Şadi İrem,1971 yılında Adana’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tamamlayarak 2001 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2002-2007 yıllarında Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak çalıştı. 2007-2009 yıllarında Diyarbakır Özel Genesis Hastanesi’nde Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesini kurdu.  2009-2010 yılları arasına Özel Dicle Çocuk Kliniği’nde çalıştı. 2010-2018 yılları arasına Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’nde görev yaptı. Bu dönem içinde Yeni doğan Yoğun Bakım Ünitesini çalışma arkadaşlarıyla birlikte kuran Dr. Şadi İdem, mesleki çalışmalarına Eylül 2018 tarihinden itibaren Uzm.Dr.Şadi İdem Özel ...

Etiketler
Yürüteç
Uzm. Dr. Şadi İdem
Uzm. Dr. Şadi İdem
Eskişehir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube