Yüksek Riskli Gebelikler ve belirtileri nelerdir?

Op. Dr. Viktorya Ezgin
Op. Dr. Viktorya Ezgin
23 Mayıs 2017146 görüntülenme
Randevu Al
Yüksek Riskli Gebelikler ve belirtileri nelerdir?

Tüm gebelerin dikkatle izlenmesinin önemini yıllardır bilmekteyiz.Ancak günümüzde tıp bilimindeki gelişmelerin sonucunda edindiğimiz bilgilerle bazı gebelerin taşıdıkları riskler ile anne ve bebek sağlığı açısından çok sıkı ve ayrıntılı incelenmeleri gerektirmektedir. 

Kimler YÜKSEK RİSKLİ GEBE 'dir?
- Anne 18 yaşın altındaysa,35 yaşın üzerindeyse
- Anne çok zayıf veya çok şişmansa
- Annede sistemik hastalık varsa:Yüksek tansyon,diabet,kalp-damar hastalığı,tiroid bozukluğu,vb.
- Annede kalıtsal hastalık varsa,akraba evliliği söz konusu ise taşıyıcılık riski artmakta(ör:talasemi-kan hastalığı)
- Anne daha önceki gebeliğinde riskli bir durum yaşamışsa:Gebeliğe bağlı tansyon yüksekliği(preeklampsi) gelişmişse,tekrarlayan düşükleri olduysa,erken doğum riski oluşmuş veya erken doğum yapmışsa,ölü bebek doğumu olmuşsa
- Annenin ilaç kullanımı mevcutsa:Psikiyatrik nedenlerle ,veya epilepsi gibi nörolojik nedenlerle ilaç kullanımında ilacı kesmemeli ancak bebeğe zarar vermeyecek tür ve dozlarla tedavi sürdürülmeli. 

Normal seyrinde giden bir gebelikte YÜKSEK Risk belirtileri nelerdir?
- Kanama
- Kasılmalar
- Bebek hareketlerinin azalması 

Hamilelik döneminde doktorunuz tarafından rutin yapılan kontrollerde herşey normal sınırlar içindeyse endişeye gerek yok.Bu rutin kontroller normal veya riskli her gebeye yapılmalı ve bunlarda sapma görülürse daha üst tetkiklere (ör:amniyosentez) geçilmeli. 

RUTİN KONTROLLERİMİZ NELER OLMALI?
- İlk önce normal gebeliğin tespiti:dış gebelik-iç gebelik-mol gebeliği gibi 
- Bebeğin kalp atışlarının tespiti : 5.nci-6.ncı haftada tespit edilmeli 
- Gebeliğin 12-13.ncü haftasında ultrason ölçümü ve özel kan testlerinin birleşimi sonucu yapılan risk belirleme testi ''İkili Test'':bir tarama testidir.Bu testle Down Sendromu gibi bazı kromozom bozukluklarının riski grafik üzerinde değerlendirilir. 
- Gebeliğin 16-18.nci haftaları arasında gerkiyorsa üçlü tarama testi tekrarı yapılır. 
- Gebeliğin 20-24 haftaları arasında ikinci düzey detaylı ultrason tetkiki ile bebeğin başta kalbi olmak üzere gelişmekte olan tüm iç organlarının tek tek incelenmesi,ve Doppler ile kordon-ve uterin arter kan dolaşımının incelenmesi 

Gebeliğin 28.nci haftasından sonra annenin taşıdığı risklere ve/veya gelişen probleme göre sıklığını doktorunuzun tayin edeceği kontrollerle sağlıklı bir gebeliği tamamlamak söz konusudur. 

Bebeğinizi sağlıklı ve mutlu doğumlarla güle güle büyütmeniz dileği ile..... 

Etiketler

Yüksek riskli gebelik

Yazar Hakkında

Op. Dr. Viktorya Ezgin

Op. Dr. Viktorya Ezgin

Op.Dr Viktorya EZGİN, İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul  Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise S.S.K. İstanbul Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hast. Eğitim Hastanesi yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır