Yirmilik diş çekilmeli mi?

Yirmilik diş çekilmeli mi?

Gençlerin muzdaip olduğu konulardan birisi de yirmilik dişler. Yirmi yaş dişlerinin yaptığı ağrılar ve yüzdeki şişmeler dillere desten. Bu dişler neden böyle sorun çıkarıyor? Yirmilik dişler hiç olmamalı mı? Konuyu bilgi ve tecrübelerine güvendiğimiz İstanbul Küçükçekmece Korudent Diş Kliniği kurucusu Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk. Bize yirmilik dişlerin ne zaman çekilip ne zaman kullanılabileceğini, çekim işleminin zorluğunu etkileyen faktörleri ve diş çekimi öncesi ve sonrasında dikkat etmemiz gerekenleri anlattı. 

Yirmilik Diş Çekimi

Üçüncü büyük azı dişi yani yirmilik dişlerimiz ağızda en son çıkan dişlerimizdir. Ondan önce çıkan dişlerimiz 12 yaş civarında süren 7 numaralı ikinci büyük azı dişimizdir ve bu diş ile nerede ise çene kemiği üzerindeki bütün boş alan kaplanmış olur. Diğer bir deyişle 8 sene sonra çıkacak irmilik diş için pek yer kalmaz. Ama yirmi yaş dişleri kemik içerisinde oluşmaya başlamıştır bile. Kimi zaman mevcut dişleri iterek kimi zaman da arkadaki kemik ile diş arasında sıkışarak sürmeye çalışır. Sürme hızı da diğer dişlerin sürme hızı ile kıyaslandığında daha yavaştır. Bu da diş etini patlattıktan sonra uzun süre yarı gömük kalması demektir. Herşey yolunda gitse bile bu yarı gömük olduğu dönemde yüksek oranda çürüme riski taşırlar. Çürük oluşmaya başladığunda ağrı ve ağız kokusu hissedilir. Bu aşamda diş çürüğü fazla ilerlemeden dişin çekilmesi önerilir. Çürük miktarı artınca diş çekimii zorlaşacaktır çünkü.

 yirmilik diş çekimi

Kimi zam da diş germinin yönü öndeki dişe doğru olabilmektedir. Bu gibi durumlarda dişin hiç sürme şansı olmaz. Öndeki diş köküne veya kök ile minenin birleştiği alana baskı uygularlar. Bu da çene kemiğinde ağrıya neden olur. Basınç nedeni ile ağrı ve enfeksiyon oluşması diş çekilmesini gerektirir. Yirmilik dişler en arka bölgede olmarı dolayı ile düzgün sürmiş olasalar bile iyi temizlenemezler. Diş fırçasını arka tarafa götürdüğünde mide bulantısı problemi yaşayan çok insan vardır. Bu nedenle de yirmilik diş çürükleri sık görülen bir durumdur. 

Ne Zaman Çekilmeli

Yirmilik dişlerde çürük, ağrı enfeksiyon problemleri olması doğrudan dişin çekiilmesini gerektirir. Diş geç kalmdan çekilir ise sorun daha az olur. Dİş çekimine bağlı komplikasyonlar yani sorunlar da zamanında yapılan işlemlerde daha az olacaktır. İlerlemiş veya tekrarlayan enfeksiyonlar diş uyuşmasını engellediği gibi o bölgedeki enfeksiyon nedeni ile yara iyileşmesi de daha geç olacaktır.

Bazen de dişler sürmüş olmlarına rmen çekimleri istenir. Yank vey dil tarafına doğru çiğneme düzlemi dışında eğimli olan yirmilik dişler besin artıklarının toplnması için elverişli alanlar yaratır. Koku ve çürük riski nedeni ile diş çekimi gerekebilir. 

Çekim Komplikasyonları

Hiç istenms de diş çekiminden sonra ağrı şişlik kısmi geçici uyuşukluk gibi sorunlar olabilmektedir. Yirmilik diş cerrahi çekimi için konuda uzman ve tecrübeli hekimleri tercih etmek olası sorunları en aza indirme konusunda katkı slayacaktır. 

Bu makale 4 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Sertaç Kızılkaya

1992 yılında İstanbul Ü. Diş Hek Fak mezun oldu.

Ünüversiteden mezun olduktan sonra estetik diş hekimliği implant ve lamina konularında yurt içi ve yurtdışı birçok mesleki bilimsel kongre ve sempozyumlara katıldı.

Büyük bir hastanenin diş kliniğinde çalıştıktan sonra kendi muayenehanesi kurdu.15 yıldan fazla süre ile muayenehanesinde serbest diş hekim olarak çalıştıktan sonra 2013 yılında İstanbul Küçükçekmece E 5 Yanyol No 108 adresinde bulunan Korudent diş kliniğini kurdu. Halen kendi kliniğinde hasta kabul etmektedir. 

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya

Etiketler
Yirmilik diş çekimi
Dt. Sertaç Kızılkaya
Dt. Sertaç Kızılkaya
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube