Yıl boyunca en sağlıklı çocuklar!

Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlar, beslenmeden, göz sağlığına, mevsim hastalıklarından, rutin kontrollere kadar uyarı ve önerilerde bulundular.

Yıl boyunca en sağlıklı çocuklar!

 

Okullar başlarken çocukların sağlığıyla ilgili dikkat edilmesi gereken birçok husus olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çocuğun okuldaki ilk yılı ise okula başlamadan önce mutlaka göz ve işitme muayenesinden geçmesi gerektiğini belirtti. Eğer çocuk gözlük kullanıyorsa güncel göz numarası açısından muayene olması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çanta seçimin de oldukça çok önemli olduğunu söyleyerek, "İki omuza takılan geniş kolları olan çocuğumuzun boyuna uygun çanta seçilmelidir, olabildikçe fuzuli eşyalarla ağırlaştırılmamalıdır" dedi.

Uzm. Dr. Hale Molla Kafi, çocukların sağlıklı bir okul süreci geçirmeleri için okul öncesi yapılması gerekenleri şu şeklide sıraladı:

  • "Okula yeni başlayan öğrenciler diğer okul çağındaki her çocuk gibi yıllık kan tetkikleri yapılmadıysa kan tetkiklerinin yapılması gerekir ve gerekli olduğu durumda doktor tavsiyesiyle takviyeler verilebilir. Yapılan kan tetkiklerinde mutlaka hemoglobin düzeyi, demir ve çinko düzeyi bakılmalı, vitaminlerde B12 ve D vitamini mutlaka bakılmalı. Demir, Çinko ve B12 vitamin eksikliği öğrenme güçlüğüne ve iştahsızlığa, çabuk yorulmaya sebep olabiliyorken D vitamini büyüme ve bağışıklık sistemi açısından önemli ve eksikliği bu konuda sağlık sorunlarına neden olabilir o yüzden her yıl mutlaka kontrol edilip eksikliği durumunda doktor tavsiyesine takviyeler verilmelidir.
  • Kış aylarında haftada iki kez balık tüketmeyen çocuklara balık yağı takviyesi yapılabilir, D vitamini içeren balık yağı kullanırken ayrıyeten D vitamini takviyesine gerek yoktur.
  • Kronik hastalığı olup ilaç kullanan öğrencilerin özellikle acil durumlarda kullanılması gereken ilaçları okuldaki sorumlu kişilere teslim edilmeli ve kullanımlarıyla ilgili bilgi verilmelidir.
  • Gıda alerjisi olan çocukların bu durumları mutlaka öğretmene bildirilmelidir.
  • Diş sağlığı konusunda mutlaka yıllık muayenelerin aksatılmaması, çürük dişler tedavi edilmeli, diş şekil bozuklukları bazen diksiyon bozukluğuna yol açma ihtimali olması nedeniyle olması durumunda diş hekimiyle birlikte değerlendirilmeli.
  • Okul öncesi her çocuğun aşı karnesi gözden geçirilmeli ve eksik aşılar tamamlanmalıdır.
  • Okula yeni başlayan çocuklarda adaptasyon ve sosyalleşme sorunları görülebilir, sık ağlama, kaçmaya teşebbüs, anneyi babayı isteme gibi davranışlarda bulunabilirler, bu durum ilk günlerde normal olmasına rağmen, uzaması durumunda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
  • Ebeveynlerin sürekli okul bahçesinde beklemeleri veya sık sık sınıfa girmeleri tavsiye edilmez, ailenin bu konuda soğukkanlı olup endişelerini çocuklarına belli etmemelidir. Okulla birlikte yeni beslenme düzeni ve uyku düzeninin olması açısından ek olarak bir genel pediatri bölümünden muayene olup, bu konuda öneriler alınmalı. Okul başlamadan en az 10 gün önce uyku düzeni tekrar oturtulmalıdır.
  • Çocukların enfeksiyon hastalıklarından korunmasını sağlamak için mutlaka tuvalet hijyeni ile doğru el yıkama alışkanlığının kazanması açısından ebeveynler tarafından çocuklarına eğitim verilmeli, hapşırma veya öksürme sırasında ağızlarını kapatmaları konusunda onları tembih etmelidir.
  • Okul çağındaki çocuklarda sabah kahvaltısı çok önemli olduğundan, aileler mutlaka okula göndermeden önce çocuklarının kahvaltılarını yaptırmalıdır. Okula giderken en az 12 yaşına kadar beslenme çantası hazırlanmalıdır, dengeli bir beslenme olması açısından Okul başarısını ve bağışıklık sistemini etkileyebilecek C,D,E vitaminlerinden zengin doğal besinler bulunmalı, mutlaka bir porsiyon meyve ve bir avuç kuru yemiş bulunmalıdır. Hazır meyve suyu tercih edilmemeli, evde sıkılmış meyve suyu ya da sade süt olmalı ve beslenme çantasında mutlaka yeterli miktarda içme suyu bulundurulmalıdır.
  • Kuruyemişler hava yoluna kaçması riski açısından sınıfta beslenme sırasında tüketilmelidir.
  • Çocuklarımıza olabildikçe hazır gıda tüketmeme konusunda tembihlemeli ve bu konuda aile ile öğrenci arasında bir disiplin oluşturulmalıdır.
  • Çocuklarımızın doktor tarafından yasaklanmadıkça fiziksel aktivitelere ve spor faaliyetlerine katılmaları teşvik edilmelidir."

Bu makale 20 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hale Molla Kafi

Dr. HALE MOLLA KAFİ 1977 DOĞUMLU TIP FAKÜLTESİ EĞİTİMİNİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNDE 2003 YILINDA TAMAMLAMIŞ. 2005-2010 YILLARI ARASINDA MARMARA ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ PEDİATRİ ANABİLİM DALINDA UZANLIK EĞİTİMİNİ GÖRDÜ.  UZMANLIK EĞİTİMİ SIRASINDA TEZ ALANI ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ ASTIM VE ALERJİK HASTALIKLARLA İLGİLİ OLUP BU ALANDA YOĞUN BİR EĞİTİM SÜRECİNDEN GEÇMİŞTİR. 2012-2014 TARİHLERİ ARASINDA HAYAT HASTANESİ YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM HEKİMİ OLRAK ÇALIŞTI. 2015-2019 TARİHLERİ ARASINDA MUŞ BULANIK İLÇESİ VE MUŞ MERKEZDE DEVLET HASTANESİNDE PEDİATRİ UZMANI OLARAK GÖREV YAPMIŞTIR. 2019-2021 TARİHLERİ ARASINDA ÖZEL VAN LOKMAN HEKİM HASTANESİNDE PEDİATRİ UZMANI OLARAK ÇALIŞTI. 2021-2022 TARİHLERİ ARASINDA BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM HEKİMİ OLARAK GÖREV ALDI. AYNI ZAMANDA TIBBİ CİHAZ BAĞIMLI ÇOCUK POLİKLİ ...

Etiketler
Sağlıklı çocuk
Uzm. Dr. Hale Molla Kafi
Uzm. Dr. Hale Molla Kafi
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube