Yaşlılarda Aşılama

Prof. Dr. Ahmet Turan Işık
Prof. Dr. Ahmet Turan Işık
30 Mayıs 2010306 görüntülenme
Randevu Al
Yaşlılarda Aşılama

Vücudumuz, mikroplarla karşılaştığında bağışıklık sistemi tarafından korunur. Bu sistem hücreleri, vücuda giren hastalık yapıcı maddeleri tanıyıp, onlara karşı savunma oluşturur. Bağışıklık sistemi geliştirdiği bu bilgileri saklar, yıllar sonra bile olsa o mikropla karşılaşırsa nasıl cevap vereceğini hatırlar. Böylece, vücut bu yabancı maddelere karşı bağışıklık kazanmış olur.

 

Aşılama, bağışıklığın suni şeklidir. Yani, aşılama ile mikropları tanıyan savunma sistemi, hastalık geçirmeden elde edilmiş olunur. Aşılar, zayıflatılmış veya öldürülmüş mikrop veya mikrobun zararlı ürünlerini içeren karışımlardır.

 

Gençlerle kıyaslandığında, mikroplara bağlı hastalıklar yaşlılarda daha sık görülmekte ve daha yüksek oranda sorunlara yol açmaktadır. Bu bulaşıcı hastalıkların sıklığının artmasından, bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler, eşlik eden hastalıklar (şeker, kanser vb), beslenme durumu ve çevresel faktörler sorumlu tutulabilir. Bu nedenle, özellikle zatürre, grip, tetanoz, zona gibi bulaşıcı hastalıklar uygun aşılamayla önlenebilir veya seyrinde hafifleme sağlanabilir.

 

Zatürre Aşısı: Altmış beş yaş ve üzerindeki kişilere her 5 yılda bir yaptırılmalıdır. Aşı tek doz olarak, yıl içinde herhangi bir zamanda uygulanabilir.

 

Grip aşısı: Grip mikrobu hemen her sene yapısını değiştirdiğinden yıllık yapılması gereklidir. Yumurta alerjileri olanlarda aşılama risklidir. Eylül ve ekim ayları aşılama için en uygun zamanlardır.

 

Tetanoz aşısı: 3 dozdan az aşılama yapılmış olanlara ve aşı olup olmadığını bilmeyenlere yapılmalıdır. Her 10 yılda bir ise yeniden aşılama yapılması gereklidir.

 

Zona aşısı: Tek doz olarak bir kereye mahsus yapılmalıdır.

Etiketler

BağışıklıkBağışıklılık sistemiZatüre aşısıYaşlılarda aşılama

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Ahmet Turan Işık

Prof. Dr. Ahmet Turan Işık

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır