Yaramazliktan mi alerjiden mi

Yaramazliktan mi alerjiden mi

Sevgili anne ve babalar çocuklarımızın bedenen ve ruhen sağlıklı yetişmeleri için neler vermeyiz. İleride çocuklarımızda görebileceğimiz birçok sağlık sorununa önlem alma ihtiyacı duyariz, ve nedense önleyebileceklerimizin peşine düşmeyiz önleyemeyeceklerimizin ya da ilerde asla sorun teşkil etmiyecek konularla kafamızı meşgul eder boşuna kaygılanır değerli vaktimizi boşa harcariz.

Bugün size hem bir hekim hem bir baba olarak çocuklarda allerjik rinitten bahsetmek istiyorum. Sevgili anne ve babalar Allerji aslında vücudumuzun kansere hastalıklara karşı koruma mekanizmanızın bir parçasıdır. Bunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız. Öyleyse allerjik bir çocuğunuz varsa üzülmek yerine doktorların uyarı ve önlemlerine dikkat etmek tedbirli olmak alerjiyi iyi tanımak ve saglikli vücudumuzun bir parçası olan bu mekanizmayla barışık olmamız gerekir. Alerjinin diğer bölümlerine değinmeksizin alerjinin burun ve eklentilerinde (boğaz ve kulak) neler yapabileceğini ve tedbirlerinden bahsetmek istiyorum. Havada asılı duran uçuşan tozlar burnumuzdan aldığımız nefesle geçerken burun içindeki mikroplari tutan savunma hücreleri tarafından yakalanır. Bu tozların içindeki maddeler ( ağaçların yaydığı polenler evdeki rutubet ortamında taşıyan küf dediğimiz mantarlar genellikle ev tozunda taşıyan akar dediğimiz küçüğün küçüğü mikroskopla görülebilen böcekçikler ve belki inanmiycaksiniz ama bu gözle göremediğimiz akar denen canlıların dışkıları ) burun içinden geçerken bu savunma hücreleri tarafından yakalanır ve bazı işlemlerden geçirilir. Eğer çocuğunuz bu maddelerden birine allerjikse çocuğunuz bu maddeyi ilk kez vücuduna aldıktan kısa bir süre sonra reaksiyon vermeye basliyacaktir. Hapşırmayan çocuğunuz hapşırmaya başlıyacak az hapşırırken çok hapşırmaya basliyabilecektir. Burnu kasinacak burnu berrak su şeklinde akicak ve akintisi olduğu için burnu yanicak ve burnunu tıkalı hissedecektir. Siz bu belirtileri önemsemez bu böyle devam ederse sizin daha önemsiyeceginiz belirtiler vermeye başlıyacak.

Çocuğunuzun burnu olur olmaz zamanlarda kanamaya basliyabilecek ilk olduğunda çok endiseleniceksiniz, doktora gideceksiniz doktor belki damarı çatlamış diyecek ve siz yine bu çocuğunuzun allerjik olduğu maddelerden bi haber sorunu özümseyecek ve tedbir ve tedavi almiyacaksiniz. Sonra çocuğunuz burnu ya da kulağı kaşındıgi için burnuna ya da kulağına boncuk oyuncak bebeğin gözünü sokucak. Belki bunların farkına varıp doktora gidip cikarttiracaksiniz bir gecenin saatinde ya da hiç farketmiyeceksiniz çocuğunuz büyüyecek siz yaşlanacak o 30 lu yaşlarına gelicek ve sizi kulağınız duymadığı için doktora getirdiğinde gelmişken sizin cocugunuzda kulağını doktora muayene ettirecek ve dr çocukken soktuğu ve 30 yıl sonra farkedilen o oyuncağın gözünü kulaktan çıkarıcak. Ve siz hala çocuğunuzun allerjik rinit dediğimiz saman nezlesi denilen hastalığı olduğunu hiç bilmeyeceksiniz. Sevgili anneler ve babalar belki bu dediklerimin tam tersi allerjik rinit için çocuğunuza allerji deri testlerini belki kan testlerini yaptıracak ama neye alerjinizin olduğunu öğrenmeniz yine çocuğunuz ve sizin için pek bir işe yaramiyacak (astımı olup belirli tek allerjene allerjik çıkan çok çok az sayıdaki hasta haric) Ilgililerin ilgisizlerden farkı şu olabilir. ilgili olanlar en azından durumun farkına varıp 5 yıl gibi uzun aralıksız kullanımlarda hicbir olumsuzluğa neden olmadığı ispatlanmış antihistaminik denilen ilaçların varlığından haberdar olurlar bu ilaçları evlerinde bulundurur ve ihtiyaç duyduklarında kullanabilirler. Bu makaleyi yazmamın asıl nedeni çocuğunuz burnunu kasıyorsa kulağına elini götürüyorsa lütfen en yakın sağlık ocağına 6 aylık bebeklikten itibaren götürün ve uygun antihistaminik surubunu kullandırın. Doktorunuzun (aile hekimi ya da kbb) uygun gördüğü allerji şurubunu 6 ayliktan aklı erene kadar 4 veya 5 yaşlarına kadar verirseniz çocuğunuz burnuna ya da kulağına yabancı bir cismi sokmaz. İnşallah bu makaleyi okuyup çocuğu burnuna veya kulağına yabancı bir cisim sokan ebeveynler eğer çocukları hala 5 yaş altında ise mutlaka aile hekimine gidip çocuklarının uzun süre kullanabileceği bir allerji şurubu yazdirsinlar. Aksi halde yaşadıkları kötü deneyimi tekrar yaşayabilirler.

Özetle allerji çoğu zaman kalıcı bir çözümü olmamakla birlikte geçici de olsa çözümü olan bir problemdir. Çocuklar yaramaz oldukları için burunlarına boncuk sokmazlar, bilakis anne ve babalarının allerjik bir çocukları olduğunu farketmemeleri ve aile hekimine gidip kendilerine uygun allerji şurubu kullandirmamalarindan kaynaklanmaktadir. Çocuklarda bir kısım burun kanamaları da onların yaramazlık yapıp burunlarını biryere çarpmalarından deil bilakis allerjik olduklarından ve ebeveynlerinin onları aile hekimine götürüp kendilerine uygun allerji şurubu kullandırmamalarından kaynaklanıyor olabilir. Tüm babaların geçmiş babalar günü kutlu olsun.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Gültekin

Etiketler
Burun
Op. Dr. Erol Gültekin
Op. Dr. Erol Gültekin
Sakarya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube