Yağ aldırdıktan sonra nasıl beslenmeliyim ?

Yağ aldırdıktan sonra nasıl beslenmeliyim ?

Liposuction Sonrası Beslenme
Liposuction, diyet ve spor yaparak gitmeyen bölgesel yağ birikimleri veya genetik vücut tipinden kaynaklanan lokal yağların giderilmesinde, liposuction ideal bir tedavi yöntemidir. Kişi liposuction sonrası, çok fazla kilo almaz ise sonuç kalıcı olur. O yüzden bu operasyon sonrası kilo almamak için, doğru besleme çok önemlidir. Kişinin vücut yağ miktarının artmaması için, bir diyetisyen takibine girerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması ve hayatını artık öyle sürdürmesi gerekir.

Liposuction Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Lazer Liposuctionla;yağ hücreleri 1 milimetre çapındaki iğnelerle lazer ışığı verilerek parçalanarak yakılır ve sıvı hale getirilip ince kanüllerle çekilir. O bölgede kalan lazerle yakılarak parçalanmış ve erimiş yağlar vücut tarafından emilerek, kendiliğinden yok olur. Bu sebeple operasyon sonrası bir ay boyunca, yağ kaybının daha fazla olabilmesi için, protein ağırlıklı ve yağsız bir diyet uygulanmalıdır. Böylece liposuctionla alınan yağlardan sonra, kalan 2-3 kilo parçalanmış ve eritilmiş yağlarda vücuttan rahatlıkla atılır.

Doymuş yağ ( katı yağ ) içeriği yüksek besinlerden uzak durmak gerekir. Liposuctionla fazla yağları aldırdıktan sonra en çok dikkat etmemiz gereken tükettiğimiz yiyeceklerin içeriğinde ki yağ oranı ve yağın cinsidir. Hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağlar; tereyağ, krema, kaymak, yağlı süt, yağlı yoğurt, tam yağlı peynirler ve etlerin bileşiminde doymuş yağ asitleri vardır.
Yemek pişirirken bir kilo sebzeye, iki yemek kaşığı zeytinyağı koymak yeterlidir. Etli ve kıymalı yemeklerde ise hiç yağ koymadan etin kendi yağıyla pişirmek yeterlidir.

Yemek pişirirken, kızartma yerine, ızgara, fırında pişirme, haşlama, buğulama tercih edilmelidir.
Süt ve yoğurt, tam yağlı ve kaymaklı yerine yarım yağlı ve kaymaksız tüketilmelidir. Peynirlerinde, yağsız ve tuzsuz olanları yenmelidir.

Günde mutlaka 2,5-3 litre su tüketmek gerekir. Parçalanmış yağların lenf dolaşımı ile vücuttan atılabilmesi için yeterli miktarda su içmek çok önemlidir.

Su dışında şekersiz olarak bitki çayları, yağsız ve az tuzlu çorbalar içilerek sıvı tüketimi artırılmalıdır.

Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Bu sadece yediğiniz ve pişirdiğiniz yemeklere az tuz koyarak değil, aynı zamanda içinde tuz oranı yüksek tüm tuzlu; turşu, salamura, konserveler gibi hazır ürünler içinde geçerlidir. Fazla tuz tüketimi ödem oluşmasına sebep olur.

Liposuction sonrası beslenmede, ameliyat sonrası gaz ve şişkinlik olabilir. Bu sebeple en az bir hafta on gün kadar, gaz ve şişkinliğe yol açacak, kuru baklagiller, karnabahar, brokoli, lahana soğan, gibi sebzeler ve kavun portakal gibi meyvelerden de uzak durmak gerekir. Gaz olmaması için laktozsuz süt tüketilmelidir.

Ayrıca gaz oluşmaması için, yemek yerken iyice çiğneyerek ve yavaş yemek yemekte önemlidir.

Sodyum oranı yüksek besin ve içeceklerden de uzak durmak gerekir. Maden sularının sodyum oranı yüksektir ödeme sebep olabilir.

Liposuction sonrası beslenmede, kilo almamak için diyetisyen tarafından kişinin hayatına uygun hazırlanmış beslenme programı uygulanmalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eser Aydoğdu

Op. Dr. Eser AYDOĞDU, Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Gaziantep’te tamamlamıştır. Ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisas eğitimini de tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde El Cerrahisi ve Onkolojik Plastik Cerrahi eğitimleri de almıştır. 2 yıl boyunca Yalova Devlet Hastanesi’nde görev yapmış ve ardından özel bir estetik cerrahi kliniğinde çalışmalarına başlamıştır. Daha sonra New Jersey’de Dr. Gregory Pistone’nin yanında saç ekimi eğitimi almış, Philadelphia’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüz cerrahisi ve meme cerrahisi biriminde klinik observer olarak bulunmuştur. Amerika’daki eğitimini tamamlamasının ardından Metropo ...

Etiketler
Liposakşın
Op. Dr. Eser Aydoğdu
Op. Dr. Eser Aydoğdu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube