Vertebroplasti işlemi nedir ?

Vertebroplasti işlemi nedir ?

Omurga kırıkları, omurganın kötü huylu metastatik veya primer tümörlerinde, omurganın ağrılı hemanjiomlarında, multiple myeloma bağlı patolojik kırıklarında, uygun hasta grubunda lokal veya genel anestezi altında, ciltten 1 cm'lik kesi ile girilerek omurga içerisine kemik sement enjekte edilmesi işlemidir.

En sık kullanıldığı alan omurganın osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kırıklarının tedavisidir. Amaç istirhat ve ağrı kesicilere rağmen düzelmeyen ağrıların azaltılmasıdır. İşlemin asıl amacı ağrının azaltılması olmakla birlikte kırık omurgaya sağlamlık kazandırmaktır. Her omurga kırığı vertebroplasti işlemine uygun değildir. Uygun olan hastalarda ciddi anlamda ağrılar azalmakta ve kişiler normal hayatlarına dönebilmektedirler.

Stabilizasyon cerrahisinin yapılamadığı veya yapılması gerekli olmayan, ortalama 4 haftalık istirahat ve medikal tedaviye rağmen ağrılarda anlamlı azalma olmayan hastalarda uygulanmaktadır.

Kifoplasti işleminde ise vertebroplasti işlemine ek olarak omurga içerisinde bir balon şişirilerek kırık omurganın yüksekliğinin arttırılması ve sement enjekte edilecek alanın arttırılması amaçlanmaktadır. bu işlem daha çok omurganın belirgin açılanma veya deformasyon yarattığı durumlarda tercih edilmektedir.

işlem sonrası 2. saatte hastalar ayağa kaldırımaktadır ve aynı gün veya bir sonraki gün taburcu edilmektedir. 

Bu makale 19 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hakan Tetik

Op.Dr.Hakan Tetik, 1984 yılında Bingöl'de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak 2008 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2017 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2017-2019 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına 2019 yılından beri Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir.

Türk Nöroşirürji Derneği, Türk Tabipler Birliği, Antalya Tabip Odası üyesidir.

Etiketler
Vertebroplasti ameliyatı
Op. Dr. Hakan Tetik
Op. Dr. Hakan Tetik
Uşak - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube