Tüberküloz hastalığı (verem) mycobacterium tuberculosis isimli bir mikrop aracılığı ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık; tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerlerine ulaşması ile bulaşmaktadır.
Basiller havada saatlerce asılı kalabilirler. Bu basilleri alan kişilerin bir kısmında basiller kişide hastalık oluşturmadan, uyur durumda akciğerde yıllarca kalıp, vücut direncinin düştüğü bir durumda hastalık oluşturabilirler. Diğer bir kısmında ise kısa süre içinde hastalık ortaya çıkar. Hastalığın gelişme riski basillerle karşılaştıktan sonraki ilk 2 yılda en fazladır.
Basiller, çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturmalarına rağmen beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga gibi organ ve sistemler de etkilenmektedir.
Tüberküloz hastalığı; önlenebilen, tedavi edilip iyileştirilebilen, kişi ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalıktır.
Tüberkülozda Bulaşıcılık Nasıl Önlenir?
Tüberkülozda bulaştırıcılığı önlemenin yolları;
1. Erken teşhis ve etkili tedavi
2. Hastanın maske kullanımı sayesinde hasta yakınları ve sağlık personelinin korunması
3. Hasta kişinin bulunduğu ortamın sık havalandırılması
Tüberküloz Hastalığının Belirtileri Nelerdi?
Tüberküloz, belirtileri ile pek çok hastalığı taklit edebilir. En sık görülen belirtiler aşağıda sıralanmıştır.
Akciğer ile ilgili şikayetler:
3 hafta ve daha uzun süren öksürük (mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.)
Balgam çıkarma
Kan tükürme
Göğüs ağrısı
Nefes darlığı
Genel şikayetler:
Ateş
Gece terlemesi
Kilo kaybı - iştahsızlık
Halsizlik
Hastalığın Tanısı Nasıl Konulur?
Hastalığın kesin tanısı balgamda tüberküloz basillerinin gösterilmesi ile konulur. Akciğer filmleri ve tüberkülin deri testi (PPD) tanıda kullanılan diğer yardımcı testlerdir.
Tüberküloz Hastalığı İyileşir mi?
İlaç tedavisi ile kesinlikle iyileşebilen bir hastalıktır. İlgili hekim tarafından verilen ilaçların düzenli ve hiç aksatılmadan, tercihen bir sağlık görevlisinin gözetiminde alınması ile tamamen iyileşmektedir.
Verem(tüberküloz)
17 Şubat 2015
0
