Verem nasıl bir hastalıktır?

Verem nasıl bir hastalıktır?

Tüberküloz, yani halk arasında verem olarak bilinen hastalık, Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterinin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Dünyada bilinen en eski hastalıklardan birisidir. Yaşayan her 3 kişiden birisi tüberküloz ile karşılaşmış durumdadır. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde oldukça yaygındır.

Verem mikrobu ile karşılaşıldığında çoğu insan bunu farketmez. Bakteri vücutta kendisini hissettirmeden saklanır. Kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında ise tekrardan ortaya çıkar ve kişiyi hasta eder. 

Verem hastalığının bulaşma nedenleri

Verem hastalığı solunum yoluyla bulaşır. Aktif akciğer tüberkülozu olan hastadan öksürük, hapşırma, konuşma, tükürme, aynı ortamda bulunup aynı havayı solumayla bile bulaşabilir. Bu bakteri solunum yoluyla alındıktan sonra ilk olarak akciğerlere gider. Daha sonra kan yoluyla diğer organlara yayılabilir.

Verem hastalığı bağışıklık sisitemi daha zayıf olan kişilerde daha kolay oluşabilir. Örneğin diyabet yani şeker hastalığı olanlarda, çocuklarda, HIV enfeksiyonu olanlarda, bağışıklık sistemini baskılayan tedavi alanlarda, sigara içenlerde, sık alkol kullananlarda görülme olasılığı daha fazladır.

Tüberküloz tedavisinde standart olarak 6 aylık bir tedavi verilir. Fakat hastanın tedaviye uymaması durumunda dirençli tüberküloz meydana gelir ki bunun tedavisi oldukça güçtür.

Tüberküloz teşhisinde bir çok yöntem vardır. Bunlardan biri balgamın yayılarak ve boyanarak mikroskop altında incelenmesidir. Balgam kültürü de bir diğer yöntemdir. Moleküler yöntemlerle de araştırılabilir.

Veremin teşhisinde en basit yöntem ise deri altına yapılan bir iğne ile tüberküloz varlığının araştırılmasıdır. Fakat bu testin yerini artık IGRA testleri denilen kanda Interferen Gama isimli bir maddenin seviyesini ölçerek tüberküloz varlığını araştıran testler almaya başlamıştır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Tüberkülozis
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube