Varis belirtileri nelerdir

Varis belirtileri nelerdir

Variste doktora başvuru sebebi, bacak ağrısı ve bacak yüzeyinde meydana gelen damar kalınlaşmalarıdır. Bacakların yüzeylerinde belirginleşen damarlar genelde kalınlaşmış ve kıvrımlaşmış mavi renkte damarlardır. Bu durum özellikle kadınlarda rahatsızlığa ve estetik endişelere sebep olmaktadır.

Varisli kişilerde, sabah kalktığında dinlenen bacakların günlük aktivitelerle artan ve akşam en belirgin hale gelen, ağrı ve dolgunluk hissi, bacakta şişme ve damar genişlemeleri venöz yetmezlik belirtileridir. Varisli hastalar ayaklarını uzatarak, hatta biraz yukarı kaldırarak dinlendirdiklerinde şikâyetlerinde azalma ve bacaklarında rahatlama hissederler.

Özellikle varisin erken dönemlerinde yani, bacakta belirgin varis damarları olmadığı ancak bacak içerisindeki toplardamarın reflü (kaçak) yapmaya başladığı dönemde, sıcaklık ve yanma hissi ile gece krampları öncü belirtiler olarak ortaya çıkabilir.

Bu şikâyetlere zaman içerisinde kaslarda uyuşma, karıncalanma hissi ve kaşıntı eşlik eder. Bu kaşıntı ilerleyen varis sürecinde sürekli kaşımaya bağlı dermatit (cilt rahatsızlığı) ve yaralara da yol açabilir.

Şikâyete sebep olmadığı için tedavi edilmeyen ve iyice kalınlaşan varislerde, dolaşımın belirgin yavaşlaması tromboz (pıhtılaşma) riskini de artırır. Bu tür hastaların uçak veya araba seyahati, herhangi başka rahatsızlık nedeniyle yatak istirahatı gibi uzun süre hareketsiz kalmaları veya gebelik gibi bacak toplardamar dolaşımını yavaşlatan bir sürece girmeleri pıhtılaşma riskini artırır, tromboz gelişimiyle birlikte damar duvarı ve çevresinde iltihap oluşumu (tromboflebit) şikayetlerin daha da artmasına neden olur. Ayrıca tromboflebit geçiren varis hastalarında öncelikle tromboflebitin tedavi edilmesi gerekir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
Varis tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube