1.Varikoselektominin semen kalitesi ve gebelik oranlarında iyileşme sağladığı yönünde artan sayıda çalışmaların bildirilmesiyle beraber daha fazla randomize, prospektif kontrollü çalışmalara gereksinim vardır. Madgar ve arkadaşlarının çalışmasında, 45 çiftte gebelik oranları varikoselektomi grubunda (%60), tedavisiz izlenen hastalara (%10) göre 6 kat daha fazla olarak bulunmuş. Bu çalışmada retroperitoneal, yüksek ligasyon tekniği gibi eski teknik kullanılmasına rağmen bu sonuçlar alınmıştır.
Mikrocerrahi yapılan 1500 olguluk bir çalışmada kadın faktör dışlandığında ameliyattan 1 yıl sonraki gebelik oranı % 43, 2 yıl sonraki gebelik oranı %69 bulunmuştur.(Goldstein ve arkadaşları ,1992). Ele gelen varikoseli olan azoospermik(hiç spermi olmayan ) erkeklerin %50’ sinin spermiogramında mikrocerrahi varikoselektomi sonrası sperm üretimi olduğu ve spermiogramda sperm saptandığı bulunmuştur.(Matthews ve arkadaşları, 1998)
Büyük varikosellerin onarımı sonucunda sperm kalitesindeki artış, küçük varikosellerin onarımı ile oluşan düzelmeden daha fazladır.(Steckel ve arkadaşları, 1993) Yaşı genç olan varikosel hastalarının mikrocerrahi varikoselektomiye daha iyi yanıt verdiği ve daha iyi düzelme sağladığı anlaşılmıştır(Sherr and Goldstein, 1999)
Düşük serum testosteron düzeyleri olan kısır hastalarda sadece mikrocerrahi varikoselektomi serum testosteron seviyesini belirgin olarak yükseltmektedir.(Su ve arkadaşları, 1995)
Genel olarak varikoselektomi, hastaların % 50-80’inde semen parametrelerinde iyileşmeye yol açmaktadır ve gebelik oranları %20-70 arasında değişmekte.