Vajinismusla yaşamak

Vajinismusla yaşamak

Vajinismus; ilişki sırasında pelvik kasların istemsiz ve ani kasılması durumudur. Bu kasılma vajinal açıklığı daraltarak ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkânsız olmasına sebep olur. Eşler gerilir ,tartışmalar başlar,moraller bozulur ve herkes kendinde bir kusur olduğunu düşünür. İlişki denemeleri devam ettikçe korku ile kadın hendini geri çekmeye,ağlamaya ve kendini suçlu, eşine karşı mahçup hissetmeye başlar . Bu durumu genellikle kimseyle paylaşmaz ve etrafa herşeyin yolunda olduğunu söylemek zorunda hisseder. Kadın ve erkek vajinismus nedeniyle kendine olan güvenlerini kaybeder ve kendilerini yetersiz bulurlar.

Bir süre sonra çift genellikle cinsel ilişkiyi denemekden vazgeçer. Erkekde cinsel isteksizlik, iktidarsızlık problemleri başlayabilir. Vajinismus toplumumuzda çok sık görülmesine rağmen çiftler tedaviye çok geç başvururlar.Yıllar içinde bu sorun iyice büyür ve zorlaşır. Vajinismusun kendiliğinden zaman içinde iyileşeceğini sanır ve tedaviyi ertelerler. Tedaviden ve paylaşmaktan kaçınırlar.

Aileler de sorunu biliyorsa bu durum çift üzerinde ciddi bir baskı oluşturur. Toplumuzda çiftler, vajinismus tedavisine çoğu zaman çocuk istekleri olduğu için başvurduklarını ifade ederler.Genellikle aşılama ve tüp bebekle çocuk sahibi olup etraf ve aile baskısından kurtulmaya çalışırlar.Ancak bu tedaviler de çok masraflı olup sürdürülemeyebilir.

Bazen erkek anlayışlı olup duruma adapte olmayı tercih edebilir ve yıllar yılı cinsellik yaşanmadan evlilik devam edebilse de; sıklıkla aile içi problemler ve tartışmalar artar ve kadın kendini iyice değersiz görmeye başlar. Neyse ki; bu durumun tamamen tedavisi mümkündür, sadece artık böyle yaşamak istemiyorum ve bunu çözmek istiyorum demek ve bir adım atmak yeterlidir, gerisi gelecektir...

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Özgür Deren

Prof. Dr. Özgür DEREN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. 1995-1997 yılları arasında Amerika Yale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Bölümü'nde Uzman Hekim olarak görev yapmış, 1997 yılında ise tekrar Hacettepe Üniversitesi'ne dönmüştür. Prof. Dr. Özgür DEREN, 1999 yılında Yardımcı Doçent, 2001 yılında Doçent ve 2007 yılında Profesör unvanlarını almıştır. 2002 yılında EAPM'nin (Avrupa Perinatoloji Birliği) genç araştırmacılara verdiği "Yılın En İyi Araştırmacısı" ödülünü ve 2002-2003 yılları arasında bebek ölüm hızını indirmeye yönelik ...

Prof. Dr. Özgür Deren
Prof. Dr. Özgür Deren
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube