Vajinismus hakkında bilinmesi gerekenler!

Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
12 Mart 20151927 görüntülenme
Randevu Al
Vajinismus hakkında bilinmesi gerekenler!

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajina ağzında fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı istemsiz olarak CİNSEL İLİŞKİYE İZİN VEREMEMESİ durumudur. Vajinismusda cinsel birleşme sırasında kadında vajinayı çevreleyen kaslar istem dışı,refleks olarak kasılır ve sonucunda ilişkiye izin vermez veya ilişki çok zor olur. Kısacası VAJİNA PANİKTEDİR.

Vücudun kesinlikle ''GİRİLMEZ''şeklinde tepki göstermesi, cinsel ilişkinin kötü, ağrılı (ilişki oluşmamış bile olsa), korkutucu ve tehlikeli olarak algılanmasından kaynaklanır.

Vajinismus Ne Sıklıkta Görülür?

Ülkemizde ortalama her 10 kadından 1' inde vajinismus görülmektedir.

Vajinismus Neler Yaşanır?

Vajinismusda yaşanan kasılmalar REFLEKS OLARAK gelişir ve istem dışıdır. ASLA KADININ KONTROLÜNDE DEĞİLDİR... Kadın eşini çok sevdiğini söylese ve onunla cinsel birlikteliği istese de bunu başaramaz.

Vajinismustaki kasılmalar sadece vajinal bölge kaslarında değil, tüm pelvik ve vücut kaslarında olur ve kadın eşini bilinç dışı redderek cinsel ilişkiye izin vermez. Cinsel birleşme sırasında yaşanan bu kasılmalar aslında kadının kendisini korumaya yönelik bir savunmasıdır.

Vajinismusu olan bir kadın normal zamanlarda ''aslında eşimi çok seviyorum ve hiç bir sorunumuz da yok, birbirimizi severek evlendik'' dese de; cinsel ilişki başladığında ya da sevişmenin ilerleyen aşamalarında penisin vajinaya girme aşaması geldiğinde elinde olmadan panikler,geri çekilir ve ilişkiyi reddeder.

Vajinismus Çeşitleri Nelerdir?

1. Primer Vajinismus

Eğer bir kadın en başından itibaren hiçbir zaman ağrısız bir cinsel birleşme yaşayamamışsa, bu durum primer vajinismus olarak sınıflandırılır.

Genellikle primer vajinismus bir kadının yaşadığı ilk cinsel birleşme deneyimi sırasında ortaya çıkar. Giriş eylemi gerçekleşemez, hasta panik duyar, eşini iter ve vajina GİRİLMEZ şeklinde tepki verir. Primer vajinismus cinselliğin olmadığı bir evliliğin temel nedenidir.

2. Sekonder(İkincil) Vajinismus

Sekonder vajinismus; yıllarca cinsel ilişkide herhangi bir sorun yaşamayan kadınlarda, hayatlarının bir döneminde görülebilir. Sonradan bir neden bağlı olarak oluşan,cinsel ilişkide kasılma ağrısı ve giriş güçlüğü görülmesi durumudur.

Sekonder vajinismus, genellikle normal doğum yapmış,doğum travmatik ve zor geçmiş,dikişleri çok olmuş kadınlarda sıktır.

Geçirilen enfeksiyonlar, ameliyatlar, menopoz gibi fizyolojik olaylar da vajinismusu tetikleyebilir. Genellikle bu ağrılar tıbben teşhis edilip tedavi edildikten sonra seksüel ağrılar ve birleşme problemleri görülmeye devam eder. Yaşanmakta olan seksüel ağrılar genital bölge kaslarının istemsiz olarak kasılma şiddetinin ve süresinin artmasına neden olduğundan tedavi edilmediği takdirde vajinismus genellikle kötüleşir.

Ayrıca ikincil vajinismus, kadınların cinsel ilişki sırasında orgazm olmasına da engel olabilir. Akabinde de cinsel isteksizlik baş gösterir.

Vajinismusun her iki durumda da çözümü 6-8 seans süren terapilerle mümkündür, ve tedavi şekli değişmez.Terapilere düzenli devam edilip ev ödevleri yapılırsa başarısız olma ihtimali çok azdır.

Vajinismusun Tedavisi Var Mıdır?

Neyse ki; Vajinismus kolayca tedavi edilebilir ve esas tedavisi CİNSEL TERAPİ'dir. Altta yatan neden ne olursa olsun; vajinismusun tedavisi mümkündür ve başarı % 100’e yakındır. Vajinismus, bilimsel tedavi yöntemleriyle KISA SÜREDE ve HASTA DOSTU terapilerle çözülebilen cinsel bir sorundur.

Etiketler

Primer vajinismusVajinismus nedir?Vajinismusun tedavisi var mıdır?Sekonder(ikincil) vajinismusVajinismus çeşitleri nelerdir?Vajinismus neler yaşanır?Vajinismus ne sıklıkta görülür?

Yazar Hakkında

Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır