Vajinismus hakkında

Vajinismus hakkında

Vajinismus hastalarının tamamı aslında tedavi sürecinde herhangi bir ağrı veya acı hissedeceklerini düşündükleri için tedavi olmaktan kaçınır. Vajinismuslu kadın cinsel ilişkiyi zaten acı hissedilerek yapılan birşey gibi görmektedir. Bu nedenle tedavisinin de acı ve ağrı hissedilerek yapılacağını düşünmektedir.

Tedavi olmak amacıyla bizlere ulaşan vajinismus hastalarımızın bizlere yönelttikleri ilk soru şunlar olmaktadır. “Vajinismus tedavisinde acı çeker miyim?”, “Vajinismus tedavisinde ağrı olur mu?”, “Vajinismus tedavisi ağrılı mıdır?”… Bu soruların tüm cevabı aslında çok basittir. Hayır, herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezsiniz.

Vajinismuslu kadınlar, vajinismus tedavisi için eşlerinin de desteği almalarına rağmen sırf acı veya ağrı hissedeceklerini düşündüklerinden vajinismus tedavisini ertelemektedirler.

Vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) sorunu herkeste olabilir. Bu ayıp ya da utanılacak bir şey değildir. Bunu yaşamak veya hissetmek sizin bir kabahatiniz veya yanlışınız değildir. Ama çözümü, tedavisi olan vajinismus için adım atmak ve tedavi olmak gerekir. Doktora başvurmak herşeyi çözebilir. Vajinismus çok kolay çözümü olan bir süreçtir. Önemli olan ilk aşamada karar vermek, çözümü olduğunu bilmek, basit şekilde çözüleceğini sizleri üzmeden duygularınızı anlayarak hekiminiz, eşiniz ve siz bir işbirliği içerisinde bu sorunu çözüp, sağlıklı mutlu bir kadın ve aile olmanın yolu önünüzde durmaktadır.

Vajinismus sorununun çözümündeki amaç; kişinin duygularını gerçekçi olarak görebilmesi, bunları yönetebilme becerisini elde etmesi, bireyleşmesi ve erişkin bir kadın olabilmesinin duygusal olarak sağlanmasıdır.

Vajinismus sorunun çözmek için en önemli belki de en zor adım sorunu kabul ederek çare arayışına gitmektir. Maalesef özellikle erkek eşlerin pek çoğu bu sorunlarını yıllarca görmekten kaçınmakta ve eşlerinin motivasyonunu kırarak tedavi arayışlarını ertelemektedir. Hal bu ki vajinismus bir bilinçdışı sorunudur ve kasılmalar kişinin iradesi dışında gerçekleşmektedir. . Tedavi süreci hastaya göre değişmekle beraber ortalama 3-5 seans ve bu seansta 2-3 haftalık bir olgunlaşma sürecinde tamamlanması plânlanarak düzenlenir. Şehir dışı veya yurtdışında ikâmet eden hastalarda biraz daha yoğunlaşmış bir tedavi pânı uygulanarak 2-3 gün içerisinde tedavi sonlandırılır.

Bu hastalarımızın tedavideki en büyük sıkıntıları "acaba başarabilir miyim?" kaygısını yaşayarak tedaviyi ertelemeleridir. Ertelenen süreç gittikçe korkuyu büyütmekte, sıkıntı yaratmakta, eşlerin birbirlerinden ve cinsellikten uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Vajinismus, çözümü kolay olan bir problemdir. Burada sağlıklı bir kadın olmak için yapılacak ilk adım tedaviye karar vermektir. Tedaviye karar veren hastanın kendisi, eşi ve doktoru bir ekip halinde çalışarak bu problemi rahatlıkla o kadının sıkıntılarını yenmesini sağlamakta ve problem aşılmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi

Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi, 12.06.1957 tarihinde Hatay'ın Dörtyol ilçesinde dünyaya geldi. Tıp eğitimini 1974 ile 1981 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayan Dr. Sipahi,  Kadın Hastalıkları ve Doğum alanındaki ihtisasını ise 1984 ile 1989 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'da tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Çalışma hayatına 1981 yılında Niğde Merkez Hüyük Sağlık Ocağı Hekimi olarak başlayan Dr. Sipahi, 1982 yılından 1984 yılına kadar ise Ankara Gülveren Sağlık Grubu Başkan Vekili, Sağlık Ocağı Başhekimi, Sağlık Bakanlığı Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Eğitim Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı Zorunlu Hizmet Adaptasyon Kursu yöneticisi olarak görev aldı. İhtisası süresince (1984 –1989) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ...

Etiketler
Vajinismus tedavisinde acı çeker miyim?”
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Op. Dr. Tevfik Uğur Sipahi
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube