Vajinal (Normal) Doğum ve Avantajları


Vajinal doğum, çoğu zaman doktor müdahalesi gerektirmeyen doğal bir süreçtir. Normal doğum yapan anne doğumdan sonra daha erken toparlanır ve daha kolay emzirmeye başlar. Sezaryenle doğum, cerrahi bir müdahaledir ve her cerrahi müdahalede olduğu gibi riskleri mevcuttur. Sezaryen ile doğum yapan kadınların ayağa kalkma ve iyileşme dönemleri ise daha uzun sürer.
Normal vajinal yoldan bir doğumun gerçekleştirilmesinin anne ve bebek için daha sağlıklı olduğunu gösteren birçok bilimsel yayın vardır. Gebe bayanlar sadece daha az ağrı duymak adına sezaryen ile doğuma karar vermemelidir. Doğum sancıları gebenin dayanabileceği sınırları aştığı durumlarda ağrının hissedilmesini azaltan anestezi yöntemlerinin uygulanarak (ağrısız doğum- epidural anestezi) anne adayının rahatlatılması sağlanmalıdır.
Normal Doğumun Avantajları
Anne sütü hemen gelir ve bebek emzirilebilir.
Günlük yaşama daha kısa sürede dönülebilir.
Sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir.
Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz.
Hastanede kalış süresi daha kısadır.
Normal doğumda genel anesteziye bağlı komplikasyonlara maruz kalınmaz.
Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha kısa sürede kurulur.
Tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemle ilgili konular da bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamayı, normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konularında bilgi ve beceri kazanmaları, doğum sürecini kolay ve rahat bir şekilde atlatması için son derece önemlidir. Hiçbir doktor hastası acı çeksin istemez. Ancak ağrı olmadan doğum başlamaz. Her zorlu sürecin sonunda olduğu gibi bu sürecin sonunda muhteşem bir armağan sizi beklemektedir. Bu armağan gerçek bir mucize olan bebeğinizdir.
Gelişmiş cihazlara ve testlere rağmen, doğumunun ne zaman başlayacağı bilinemez, bu nedenle normal doğuma karar veren çiftin, ailesinin ve hekimin işbirliği içinde sabırla beklemesi gereklidir.
Herkes tarafından bilinmesi gereken önemli bir konu da doğumu annenin yaptığı gerçeğidir. Sağlık ekibi mutlaka önemlidir; doğumun seyri, normal bir süreçte ilerleyip ilerlemediğinin belirlenmesi bu sürede annenin ve bebeğin sağlık durumunun yakından takibi bu ekibin görevidir.
Annenin doktorun bilgilendirmesi ve desteği ile tamamladığı kasılma ve ıkınma süreci, bebeğin doğurtulması ve sonrasında yapılan kontroller ile doğum tamamlanır. Bebeği kontrol eden hemşirenin de yardımı ile bebek kontrol edilir, ilk girişimleri yapılır. Özetle doğum anne ile birlikte bir ekip işidir. Başta anne olmak üzere tüm ekip doğumda istekli, sabırlı ve gayretli olmalıdır.