Vajinal akıntılar ve korunma yöntemleri

Vajinal akıntılar ve korunma yöntemleri

Vajinal Akıntılar

Vajinal akıntı konfor ve hijyen açısından kadınlar için en sık görülen problemlerin başında gelir, ancak sanılanın aksine her akıntı bir hastalık değildir, vajen normalde bir miktar sıvı içerir, hangi akıntının normal ve fizyolojik hangisinin bir hastalık olduğunu ayırt etmek önemlidir, kadınların fizyolojik akıntısı bazı dönemlerde artış gösterebilir.

Normalde vajen, ancak geç menopoz dönemlerinde tamamen kuru bir hal alabilir ki esas tedavi edilmesi gereken rahatsız edici durum budur. Menapoz öncesi dönemde vajen kup-kuru olmaz. Tıpkı ağız içinin olmadığı gibi.

Farklı olarak vaginal akıntı miktarı bir adetin bitiminden diğer adetin başlamasına kadar olan süre içinde de farklı miktarlarda ve nitelikte olur. Yani kadının vaginal akıntı miktarı hergün aynı değildir. Örneğin iki adetin ortasına rastlayan günlerde miktarı artar ve daha yapışkan bir hal alır. Adetten birkaç gün önce de miktarda artış olur, cinsel uyaranlar yine vaginal akıntı miktarını arttırır. Normal yani fizyolojik kabul ettiğimiz bu tür akıntılara topluca Fluor Genitalis denilir. 

Kadınların sıklıkla yaptıkları hatalardan biri fizyolojik akıntı ile enfeksiyonu karıştırarak hekim tavsiyesi dışında vajinal ovül kullanımında bulunmalarıdır, gereksiz vajinal tablet kullanımı vajen florasının dengesini bozarak sık tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir.

Bu durumda  hangi tür akıntılar patolojik  yani bir hastalık düşündürecek akıntılardır?

Eğer akıntınız yukarıda tanımladığım niteliklerden başka bir nitelikteyse mesela koyu kahverengi,  sarı-yeşil-kirli görünümlü, içinde süt kesiği gibi  partiküller bulunduruyorsa  veya kokulu ise,   vajen içinde kaşınma veya yanma gibi şikayetlere sebep oluyorsa  o zaman bu akıntı tedavi edilmesi gereken bir akıntı olarak değerlendirilebilir ve değişik yöntemler ile tedavi gerektirir.

Normal Vaginal Akıntı olarak tanımladığımız Fluor Genitalis türü akıntılar, kusurlu kıyafet ve uygulamalar nedeniyle artarak, nitelik olarak normal olmasına rağmen, rahatsız edici bir hal alabilir.  Vajen normalde havayla temas etmesi gereken bir organdır. Bu yüzden nesiller boyu ve hemen her kültürde kadın kıyafetleri vajen havalanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Etekler, entariler gibi. Ancak son yüzyılda kadınların sosyal hayatta işgal ettikleri yer ister istemez kullandıkları kıyafetlere de yansımakta bu anlamda daha sağlıksız giyinmek zorunda kalmaktadırlar. Kilotlu çoraplar, taytlar, sentetik materyalden imal edilmiş iç çamaşırları, pedler hatta oturarak çalışan hanımların kullandıkları sandalye ve koltukların sentetik kumaşları vaginal akıntı miktarını arttırır.  Artmış bir vaginal akıntı heryerde bolca bulunan bakteriler mantarlar için bir üreme yeri haline gelir. Bu ortamda çoğalan bakteriler enfeksiyona sebep olurlar.

Gebelikde vaginal enfeksiyonlara ve akıntıya sebep olan önemli faktörlerden bir diğeridir. Normalde vajen içinde bulunan bir tür mikroorganizma, burada hastalık yapıcı diğer mikroorganizmaların üremesini ve hastalık oluşturmasını önler. Gebelikte değişen hormonal işleyiş nedeniyle normal vaginal akıntının asiditesi artar düşen ph seviyesi sözü edilen bu koruyucu mikroorganizmaların azalmasına böylelikle vagenin savunmasının düşmesine neden olur. Özellikle fırsatçı mantar enfeksiyonları için zemin oluşur. Tedavi edilse bile gebelik süresince tekrarlama eğilimi yüksektir. Sık rastlanılan şeker hastalığı da benzer bir etki ile vajen savunmasını olumsuz yönde etkileyerek vaginal enfeksiyonlarda artışa sebep olabilir.

Penisilin grubu gibi sık kullanılan antibiyotikler, kortizon ve kemoterapi benzeri vücudun savunma sistemini olumsuz etkileyen tedavilerde, vajende normalde bulunması gereken sözü edilen mikroorganizmaları yok ederek, vajenin savunma gücünü azaltır ve akıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Korunma Yöntemleri

Vajina içini hiç bir zaman yıkamayınız. Vajen içini yıkamak asit PH'ı değiştirecek ve oradaki doğal ortamı bozup laktobasilleri sayıca azaltarak zararlı mikroplara bir üreme ortamı sağlayacaktır. Hele hele vajen içini sabunla asla yıkamayınız.

Normal banyo sırasında vajen içine kaçan su miktarı önemsiz olmakla birlikte, vajenin içinin basınçlı su ile yıkanması (vajinal duş) aynı sebeplerden ötürü önerilmemektedir. İlişki sonrası veya adetten temizlenmek için ise çok zorda kalınıyorsa "özel vajinal duş solusyonları" kullanılabilir.

Banyodan sonra dış genital bölgenizi havlu ile kurulayın.

Genital sprey, parfüm katkılı ped ve tampon, parfüm katkılı prezervatifleri kullanmayın.

İç çamaşırınızı günlük değiştirin ve sentetik değil, pamuklu olanları tercih edin.

Yüzme ve ağir eksersizler sonrası iç çamaşır veya mayonuzu değiştirin. Üstünüzde kurumasın.

Aşırı kilo ve şeker hastalığı mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Bu tür bir sorununuz varsa önlemini almaya çalışın.

Dar pantolon veya dar iç çamaşırı giymekten kaçının.

Genel tuvalet temizliğinize dikkat edin.

Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmaya özen gösterin ve sık partner değiştirmeyin. Sık partner değiştiren kişilerle birlikte olmayın.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özgür Kavaz

Op. Dr. Özgür KAVAZ, 1971 yılında Antalya'da doğmuştur. 1989 yılında Antalya Çağlayan Lisesi'ni bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1995 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2008 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Zorunlu hizmet yükümlülüğünü Karaman - Ermenek Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak yerine getirmiş olan Op. Dr. Özgür KAVAZ, Korkuteli Medi Yaşam Hastanesi, Medisu Hastanesi, Antalya Şifa Hastanesi ve Anadolu Hastanesi gibi pek çok kurumda görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Özel Lara Anadolu Hastanesi'nde devam eden Op. Dr. Özgür KAVAZ, Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği ve Türk Tabibler Birliği üyesi olup iyi derecede İngilizce v ...

Etiketler
Vajinal akıntılar
Op. Dr. Özgür Kavaz
Op. Dr. Özgür Kavaz
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube