Vaginusmusta botoks uygulaması

Vaginusmusta botoks uygulaması

Vaginusmus vaginaya (coitus) giriş denemelerinde vaginanının üst dış kısmını çevreleyen kaslarda tekrarlanan ve sürekli tarzda istemsiz kasılmaları ortaya çıkması olarak tanımlanır.

Kasılmalara penisin vaginaya girişine ilgin korku ve kaygılar eşlik eder. Çoğu kere birleşmeyi olanaksız hale getirir. Kadının isteyerek yaptığı bir eylem değildir. Bu duruma bedenin çeşitli bölgelerindeki kasılma kramplar terleme bulantı kusma fenalık hissi ağlama eşlik eder. Birleşemeye kadın izin vermez.

Vaginusmus görülme sıklığı %10 kadardır. Kadın ilk birleşmede hiçbir sorun yaşamazken daha sonraki yıllarda doğum,düşük ,taciz ,kürtaj gibi işlem ve olaylardan sonrada sekonder olarak görülebilir.

Nedenleri:

Kadının cinsellikte pasif kalması

Olumsuz kaygı ve korkular

Yanlış inanışlar

Taciz ve tecavüz organ hakkında yanlış bilgilendirmeler

Vaginusmus kadının cinselliğini etkilediği gibi sosyal yaşantısınıda olumsuz etkiler.

Depresyon eğilimi artar.

Vaginusmus yalnızca cinsel birleşmeye engel bir durum iken gebe kalmaya yada doğum yapmaya engel teşkil etmez.

Vaginusmus kadınların eşlerinde zamanla ereksiyon (sertleşme) bozuklukları yaşanabilir.

Vaginusmusta tedavi cinsel terapi ve telkin esas olmalıdır. Bu tedaviye dirençli olgularda botoksa uygulanarak kalıcı çözümler sunulmaktadır.

Botulinum toksini clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir nörotoksindir. Hedef kaslara küçük dozlarda zerk edilerek noromosküler bölgede asetil kolin salımını bloke eder. Kaslar o bölgede kasılamaz.

Toksinin 8 serotipi vardır.

En etkili olanı serotip A dır.

Kullanılmadığı durumlar:

Gebelik ve emzirme

Enfeksiyonlar

Skar dokuları

Atrofik derin ve mukozalar

Cilt hastalıkları

Toksine duyarlı olma

Kas hastalıkları

Botoks toz halinde 50-100 ünitelik flakonlarda bulunur. Sulandırma için %09 luk serum fizyolojik ile sulandırılır. 10 mm ve üzerine çıkılmamalıdır. Sulandırma işlemi için iğne 45 derecelik açı ile yavaş ve yan yüzeye verilerek yapılır. Yumuşak bir şekilde döndürme hareketleri ile dilüe edilir. Elde edilen oluşum vaginaya çevreleyen kaslara altı noktada eşit dozlarda enjekte edilir.

Ağrıyı ortadan kaldırmak için lokal anestetik ajanlar uygulanır. Yarım saat içerde kalıcak şekilde dilatetör yerleştirilir. Hasta uyanıkken dilatatör çıkartılır.

Botoks etkisi 2 hafta içinde oturur. Doksan gün devam eder. Bu süre içinde çiftler ilişkiyi sorunsuzca uygularlar.

Botoks 2-8 derecede buzdolabında kuru toz halinde 2-2.5 sene saklanabilir.

Sulandırıldıktan sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır. Çiftler ilişkiye 2 hafta sonra başlamalı uygulama sonrası komplikasyon yaşanmaz günlük yaşantıoya hemen dönülür.

Bu makale 22 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kemal Hükmen

Op. Dr. Kemal HÜKMEN, lise öğrenimini 1967 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1976-1977 yılları arasında ise Hacettepe Tıp Fakültesi Anestezi Reanimasyon bölümünde asistanlık yapmıştır. İhtisasını ise 1981 - 1982 yılları arasında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1983-1985 yılları arasında Tatvan Askeri Hastanesi'nde Yedek Subay olarak vatani görevini yerine getirmiş olan Op. Dr. Kemal HÜKMEN, Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 1989-1996 yılları arasında Başhekim Yardımcısı olarak, 1997- 1998 yılları arasında Başhekim olarak, 1999 - 2010 yılları arasında ise Kadın Doğum Uzma ...

Etiketler
Botoks
Op. Dr. Kemal Hükmen
Op. Dr. Kemal Hükmen
Eskişehir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube