Vaginismus !

Vaginismus !

Vajinismus vajina girişini çevreleyen kasların istemsiz olarak kasılması ve sonuçta penetrasyona izin vermemesidir. Yalnız cinsel ilişkide değil muayene, tampon gibi bazı durumlara da müsaade etmez. Oldukça nadir görülen bir durumdur. Hemen bütün yas grubundaki kadınları etkileyebilir. Görülme sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Bunun nedeni hastaların hekime başvurmada çekingen davranmalarıdır.

Vajinismusu olan kadınlarda cinsel arzu ve orgazm açısından genelde bir sorun yoktur. Bu kişiler cinsel ilişki dışında alternatif yöntemler ile orgazm yasayabilirler. vajinismus ortaya çıkış sekline göre primer ve sekonder olarak 2 sınıfta incelenir. Primer vajinismusda kişi hayatında hiçbir basarili cinsel birleşme yasayamamışken, önceden normal bir cinsel hayatı olan kadınlarda daha sonra ortaya çıkarsa buna sekonder vajinismus denir.

Primer vajinismusun altında yatan en önemli sebep korkudur. Bilinçaltında yaşanan fiziksel ve ahlaki korkular kişinin cinsel birleşmeyi istemesine rağmen gerçekleştirememesine neden olur. Bu durum daha sonraki denemelerde kısır döngüye neden olur ve erkekte de erektil bozukluklara yol açabilir. Bir açıdan bakıldığında primer vajinismus fobi olarak kabul edilebilir. Vajinismusda yetersiz istek ve/veya ıslaklığın sağlanamaması söz konusu değildir. Partnere karşı olan isteksizlik ve disparoniaya neden olan tüm faktörler sekonder vajinismusa yol açabilir.

Tedavide faydalı yaklaşımlardan biri çiftlere uygulanan psikoterapidir. Bundan önce ise genel bir jinekolojik muayene altta yatan organik bir nedenin fark edilmesi ve tedavisinin sağlanması açısından çok önemlidir.Vajinanin plastik kanüller ile genişletilmesi, yapay kayganlaştırıcıların kullanılması,vaginaya geçici tampon protez yerleştirilmesi,sorunun kısa sürede aşılmasını sağlar..

Araştırmalar profesyonel yardim alan kadınlarda durumun %80-100 oranında düzeldiğini göstermektedir. Pozitif sonuçlari etkileyen önemli faktörlerden birisi de anksiyete yaratan bu durumun tedavisi esnasında eşinden gelen ruhsal destektir. Hastaya bunun kadınlık ile ilgili olmadığı anlatılmalıdır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filiz Ak

Etiketler
Cinsel ilişki
Op. Dr. Filiz Ak
Op. Dr. Filiz Ak
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube