Uykusuzluğa bağlı sorunlar

Uykusuzluk, tanımı, belirtileri, yaygınlığı...

Uykusuzluğa bağlı sorunlar

INSOMNİA (UYKUSUZLUK)

Uyku bozuklukları arasında en yaygın görülen insomnia (uykusuzluk); uykuya dalmada güçlük, gece sık uyanma, sabah çok erken uyanma ve bir daha uyuyamama ve sabah yorgun uyanma gibi şikayetleri kapsayan bir bozukluktur.

Yetişkinlerin %30-40’ı hayatlarının bir döneminde uykusuzluk yakınmaları belirtmekte ve %10-15’i ise insomnia tanısını karşılamaktadır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha yüksek ve yaşla birlikte de artmaktadır. Yeterli imkanınız olmasına rağmen uykuya dalmada, sürdürmede ve kaliteli uyumada devamlı olarak zorluk çekiyorsanız bir uzmana başvurmanız önerilmektedir.

Yetersiz Uyku Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Azalmış enerji-yorgunluk

Odaklanmada güçlük, bellek sorunları, karar vermede güçlük

Duygu durum değişiklikleri

Ruhsal ve bedensel çökkünlük

İş-okul performansında düşüş

Sinirlilik

Metabolizma değişiklikleri, görülebilir.

Depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklarla uyku sorunları sıklıkla beraber görülür. Var olan psikiyatrik bozuklukları şiddetlendirebilir ya da psikiyatrik bozuklukların bir belirtisi de olabilir.

 

Bu makale 12 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır. 2004-2008 yılları arasında Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde klinik şef yardımcısı, başhekim yardımcısı ve 2006-2008 yılları arasında Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Ruhsatlandırma Ana Komisyon Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.  2013-2020 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda Öğretim Üyesi ve Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkez Yöneticisi görevlerini yürütmüştür. Bu arada Akdeniz Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Psikolojik
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube