Uykusuzluğa Bağlı Sorunlar

Prof. Dr. Murat Kuloğlu
Prof. Dr. Murat Kuloğlu
11 Ocak 202363 görüntülenme
Randevu Al
Uykusuzluk, tanımı, belirtileri, yaygınlığı...
Uykusuzluğa Bağlı Sorunlar

INSOMNİA (UYKUSUZLUK)

Uyku bozuklukları arasında en yaygın görülen insomnia (uykusuzluk); uykuya dalmada güçlük, gece sık uyanma, sabah çok erken uyanma ve bir daha uyuyamama ve sabah yorgun uyanma gibi şikayetleri kapsayan bir bozukluktur.

Yetişkinlerin %30-40’ı hayatlarının bir döneminde uykusuzluk yakınmaları belirtmekte ve %10-15’i ise insomnia tanısını karşılamaktadır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha yüksek ve yaşla birlikte de artmaktadır. Yeterli imkanınız olmasına rağmen uykuya dalmada, sürdürmede ve kaliteli uyumada devamlı olarak zorluk çekiyorsanız bir uzmana başvurmanız önerilmektedir.

Yetersiz Uyku Ne Gibi Sorunlara Yol Açabilir?

Azalmış enerji-yorgunluk

Odaklanmada güçlük, bellek sorunları, karar vermede güçlük

Duygu durum değişiklikleri

Ruhsal ve bedensel çökkünlük

İş-okul performansında düşüş

Sinirlilik

Metabolizma değişiklikleri, görülebilir.

Depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik bozukluklarla uyku sorunları sıklıkla beraber görülür. Var olan psikiyatrik bozuklukları şiddetlendirebilir ya da psikiyatrik bozuklukların bir belirtisi de olabilir.

 

Etiketler

PsikolojikPsikolojik destekPsikiyatrik hastalıklarPsikologUykusuzluk nedenleriUykusuzluğun etkileriUykusuzluk sorunuPsikiyatrik ilaçların kullanımıPsikiyatristUykusuzluk sinirlilik nedenleriPsikiyatrik destekPsikiyatrik yardimPsikiyatrik tedavilerPsikiyatrik problemlerPsikiyatrik ilaçlarUykusuz nedenleriGece uykusuzluğuUykusuzklukKronik uykusuzlukAşırı uykusuzluk

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu

Prof. Dr. Murat Kuloğlu, lise öğreniminin ardından Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1989 yılında birincilikle tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini ise 1991-95 yılları arasında Atatürk Üniversitesi'nde yapmıştır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da 2003 yılında doçent, 2009 yılında ise profesör ünvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır