Üroloji robotik cerrahi

Üroloji Robotik Cerrahi

Üroloji robotik cerrahi

Son yıllarda önemi giderek artan robotik cerrahi sistemlerinin en yaygın kullanım alanı üroloji olmakla beraber, kadın hastalıkları, genel cerrahi ve kalp cerrahisi diğer kullanım alanlarıdır. Robotun en çok katkı sağladığı alanlar ürolojik kanser (onkoloji) cerrahisidir. Bunlar prostat kanseri, mesane (idrar kesesi) kanseri ve böbrek kanserleri tedavisidir. Ayrıca böbrek üstü bezi hastalıkları cerrahisi ve böbrek çıkım darlıkları cerrahi tedavisinde kullanılır.

Nasıl uygulanır?

Robotun 4 kolu vardır. ( 1 kamera, 3 çalışma elemanı) Cerrah ameliyat tipine göre 1 kamera ile beraber 2-3 çalışma kolu kullanabilir. Bu kolların hepsi 8 mm.lik delikler ile hasta karnına monte edilir. İçinden kamera ve çalışma elemanlarının girmesi sağlanır. Cerrah ayrı bir konsolda oturarak robotu kumanda eder ve operasyonu gerçekleştirir. Bu esnada hasta başında bir asistan veya uzman doktor cerrahı asiste eder ayrıca bir de alet organizasyonunu yapan hemşire bulunur.

Avantajları

3 boyutlu görüntü ve görüntünün 16 kat büyük olası anatomik yapıların daha iyi ve detaylı olarak görünmesini sağlar. Bu da ameliyatta kan kaybının daha az olmasını ve özellikler prostat kanseri ameliyatlarında sinirler gibi anatomik yapıların daha iyi korunmasına olanak vererek idrar kaçırmanın ve cinsel fonksiyon (ereksiyon) bozukluklarının daha az olmasını sağlar. Robot 540 derece hareket kabiliyeti ve el titremesini önlemesi sayesinde ameliyatta kolaylık sağlar. Açık ameliyatlardaki kadar büyük kesiler yapılmadığı için ameliyat sonrası ağrı daha az olur ve günlük aktivitelere dönüş daha hızlıdır. Hastanede kalış süreleri genellikle daha kısadır ve ağrı kesici gereksinimi daha azdır.

Prostat kanseri cerrahisi sonrası açık ameliyata göre sondanın çekilme süreleri genellikle daha hızlıdır.

Büyük kesiler yapılmadan sadece açılan delikler yardımı ile ameliyat yapıldığı için estetik açıdan daha düzgün bir görüntü sağlar.

Cerrah ameliyatı bir konsolda oturarak yapar ve bu aşırı yorgunluğu ve stresi önleyerek ameliyatın daha kolay şartlarda yapılmasına olanak vererek hastaya pozitif katkı sağlayabilir.

Yara iyileşmesi daha hızlı ve yara enfeksiyon riski daha az olduğu için, robotik cerrahi sistemi ile tedavi sonrasında kemoterapi veya radyoterapi gereken hastalarda bu tedavilere daha erken başlama imkanı sağlıyor.

Bu makale 20 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş  MEDICANA ATAKÖY'de hasta kabulüne devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube