Üretra darlığı tedavisi

Üretra darlığı tedavisi

Böbreklerimiz tarafından oluşturulan idrar; böbrekten çıktıktan sonra üreter dediğimiz kanal aracılığı ile idrar kesesine ulaşır. İdrar kesesinde bir müddet biriken idrar yeterli doluluk oluştuktan sonra üretra dediğimiz dış kanal aracılığı ile vücudumuzdan dışarı atılır. Üretra vücudumuzdaki idrarın dışarı atılmasında rol alan en son yolaktır. Erkeklerde ayrıca meninin dışarı atılması da bu yolakla sağlanır. Üretranın penis içinde bulunan dış kısmına “distal üretra”, daha içerde prostatın içinde bulunan iç kısmına ise “proksimal üretra” denir. Travma ve enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı idrarın dışarı atılamaması ve yavaşlaması durumuna “üretral darlık” denir.

DARLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Üretra darlığı hemen hemen her zaman erkeklerde görülür. En sık sebepleri; travma (yüksekten düşme, trafik kazası, ateşli-silahlı yaralanma) cinsel yolla bulaşan hastalık, taş ve hastanede yapılan müdahalelere (endoskopik ameliyatlarda üretra mukozasının zedelenmesi) bağlı zedelenmedir. Kimi zaman kapalı prostat ameliyatından sonra (TUR-P) veya sonda uygulanmasından sonra da görülebilir. Ancak hastaların önemli bir kısmında herhangi bir sebep bulunamayabilir (idiopatik).

HANGİ ŞİKAYETLER VARDIR?

Bu hastalarda; idrar yaparken zorlanma-ağrı, boşalma esnasında ağrı, idrar damlaması, idrar yaparken penisde şişme, idrar yolu enfeksiyonu, testislerde ağrı-enfeksiyon, idrarda veya menide kan görülmesi gibi şikayetler görülebilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Üretral darlığın tedavisinde sıklıkla 3 yöntem uygulanmaktadır. Dilatasyon yönteminde dar olan kısım normal kabül edilen genişliğe kadar; sonda benzeri malzemeler kullanılarak genişletilir. Bu işlem poliklinik şartlarında, genel anestezi uygulanmadan uygulanabilir. Bu genişletme işleminin belirli periyotlarla tekrarlanması gerekebilir. Darlığın tekrarlama riski yüksektir. İşleme bağlı olarak kanama ve enfeksiyon görülebilir. Üretrotomi yönteminde ise dar olan bölge kameralı aletlerin gözetiminde endoskopik bıçak veya lazer kullanılarak kesilip genişletilir. Genellikle anestezi altında uygulanır. İşlem sonrasında hastaya foley sonda uygulanır. Sondanın hastada kalma süresine hekim karar verecektir. Sonda çıkarıldıktan sonra belirli periyotlarla genişletme (dilatasyon) işlemi uygulanabilir. İşleme bağlı olarak kanama ve enfeksiyon görülebilir.

Bu makale 22 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Necmettin Penbegül

Doç. Dr. Necmettin PENBEGÜL, 1977 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2001 - 2006 yılları arasında İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas gerçekleştirdiği süre zarfında bir çok yurt içi ve yurt dışı çalışmalarında yer almış taş hastalıklarının Endoürolojik yaklaşımları konusunda eğitim almış Türk Üroloji Yeterlilik Kurulları (TÜYK) Üroloji Yeterlilik Sınavını da başarıyla tamamlamıştır. Mecburi hizmetinin ardından 2009 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde ''Yardımcı Doçent'' olarak akademik çalışmalarına başlamış, Endoskopik Ürolojik ameliyatlara olan eği ...

Etiketler
Üretra
Doç. Dr. Necmettin Penbegül
Doç. Dr. Necmettin Penbegül
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube